yatırım değeri sadece fiyatlar değildir, emlakçılar bunu da öğrenecek.
artık herkesin kabul ettiği gerçek ülkenin katmadeğerini sağlayan eğitimli ve dünyaya entegre kesimin alım gücü oldukça azaldı
ve bu kesim artık kümes gibi evlere verilecek 700k+ meblağları sorguluyor. alım zaten zor, ve bu beraberinde "değer (value)" sorgulamasını beraberinde getiriyor. mesela:
1. bu kadar para veriyorum ama adam gibi bir caddesi yok.
2. yeşil alanı yok.
3. park yeri yok.
4. trafik berbat.
5. yaşanabilir değil, nefes alacak yeri yok. her şey üst üste.
liste uzar gider. hala m2 fiyatı üzerinden evlerin yatırım yapılabilirliği tartışılıyor zaman zaman, bu yanıltıcı. daha fazlasını isteyen bir kitle var artık, ve bu rafineleşme trendi umarım artarak devam edecek. kaldı ki m2 fiyatı üzerinden bakıldığında da bir artı yan görmek mümkün değil. diğer faktörlerle birleştiğinde (orta direk/katmadeğeri yaratan kesim açısından) yatırım yapma kararına değecek bir muhit/yapı olmadığını gösteriyor (çok istisnai bölgeler haricinde belki). kadıköy bitti mesela ahlaksız bir yapılaşma neticesinde.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri