Bu mevzuu çok derindir aslında..
Bir rivayettir ama, insanın inanmayasa da gelmiyor hani.. Ford o yıllarda Türkiye bürokrasisine, 50 yıl boyunca Türkiye'de sadece Ford marka araçların ( otomobil, traktör, kamyon, otobüs .. vb.) kullanılması karşılığında 5.000 km karayolu vaadetmiş, Türkiye bürokrasisi kabul etmemiş..
Marshall yardımları ise bir ayrı mevzuu'dur...
Postdam konferansında SSCB ile anlaşamayan ABD iki yıl içinde Türkiye'ci oluverip, Türkiye'yi de yardım planına dahil etmiştir...
Postdam konfearansı da, ikinci dünya savaşı sonrası Avrupa'nın, üç büyükler denen ABD, UK ve SSCB tarafından yeniden nasıl şekillendirileceği üzerineydi... Eee.. Biz savaşa girmemiştik, bizi niye konuşuyorlar derseniz de Tarsus Yenice tren istasyonunda, Churcill ile İnönünün konuşmasını hatırlayın derim.. Yani fırsatı fırsat bilen Churcill (gözü hala boğazlardaydı) Türkiye'yi de konferans masasına taşımıştı. Boğazlar meselesini ısıtıp, boğazlara üs kuralaım falan diyordu. SSCB ortaklığa yanaşmıyor, kendi başına olacak şekilde boğazlardan hak istiyor, olmazsa Marmarada bir üs istiyor, daha da olmazsa bari Dedeağaç'ta bir üs olsun diyordu..
Truman baktı ki, SSCB nin gözü Türkiye'de.. İngiltere (UK) de buna çanak tutuyor... Daha Japonya da teslim olmamış.. İş karışık... Türkiye'yi kaptırmamak lazım dedi kendi kendine.. Türkiye'yi yanına çekmek için iki yıl düşündüler ve Marshall yardımları ile bunu hallettiler.
Kısacası böyle.. hafızalarımda..
Postdam konferansı 1945 yılı yazında yapıldı.. Marshall yardım planı 1947 sonbaharında onaylandı..
Saygılar..
Yer İmleri