Sayfa 854/997 İlkİlk ... 354754804844852853854855856864904954 ... SonSon
Arama sonucu : 7975 madde; 6,825 - 6,832 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    X olayı oluyor diyelim. Bu olay sonucunda:

1. Piyasadaki toplam TL mevduat düşüyor (başka yere gidiyor)
    2. Dışarı çıkan TL mevduatın kısa sürede geri gelme ihtimali de pek yok.

Bu X olayı; TL faizleri düşürür mü yükseltir mi?

Böyle sorunca sanırım "Düşürür" diyecek pek kimse olmayacak ama öyle yazılmış şimdiye kadar.

X = "Mevduat sisteminden ayrık biçimde, ayrı bir çerçeve içerisinde; ev alma amaçlı düşük faiz sistemi"

Bu sisteme girenler piyasadaki TL mevduat miktarını azaltır. Bu da faizleri düşürmez, arttırır. Haberde yazan "faizlerin düşmesi" piyasadaki TL mevduat için değil, o sisteme giren ev yatırımcısı için geçerli. Düşük kredi faizini de, düşük mevduat faizini de alan işte o işe girenler. Bu yatırım kararını alan biri, piyasada faiz birkaç puan arttı diye hop diye piyasa mevduatına geri dönmez. Ancak ev almaktan vazgeçmesi gerekir. Bu yüzden böyle bir sisteme girenle, normal mevduat yapan aynı sınıfa sokulamaz; birbirlerinin rakibi olamazlar. Çünkü aynı BES gibi orada kalın bir çizgi var. Çizginin öbür tarafına atlama kararı sık ve kolayca alınamaz. Yani, ayrı havuzlar; ayrı faizler.

Özetle: Bu sistem tutarsa; piyasadaki TL faizleri yükselir. Haberi yazanların ve hatta bu sistemi kuranların bu ufak teknik ayrıntıyı "gözden kaçırması" kendi işlerine gelen bir durum. Mevduat yatırımcısı ise kendi için, her şeyi doğru yorumlamalı.
    Sn. jondowes,

İlk tasarıda düşük faizli krediyi alabilmek için belirli bir süre düşük faizli mevduat yapmak gerekiyordu. Sistemin bu şekilde işleyeceğini varsayarsak X pek de öyle mevduat sisteminden ayrık bir işleyişe sahip olmayabilir.

Bu durumda X miktarda düşük faizli mevduat toplam mevduat piyasasından ayrıştırılamayacağından var olan sabit TL mevduat havuzu içinde düşük faizli mevduat arzını arttırdığı için mevduat faizlerine baskı yapmaz mı?

Örneğin 3 yıl sonra düşük faizli ev kredisi alabilmek için 100.000 kişi halihazırda 50.000TL lik mevduatının %15 yerine %7 ile yatırmaya razı oldu. (finansal okuryazarlığın düşük olduğu, faizin düşman olarak görüldüğü bir toplumda bunu kabul etme ihtimali olan büyük bir potansiyel ne yazık ki mevcut). Bu durumda düşük faizli mevduat arzı artacağından bu genel mevduat faizlerini baskılamaz mı?

Ayrıca her türlü süpriz mümkün. Örneğin bu düşük faizli mevduatın geriye kalan yüksek faizli mevduata olan baskısının şiddetini ve *geçişkenliğini* arttırmak için bu tür düşük faizli mevduatlara uygulanan ZK oranlarının bir gece ansızın düşürülmeyeceğini kim garanti edebilir?

Bu bağlamda aslen amacın %30 oranında konut piyasasını canlandırmak ama %70 oranında ise aba altından sopa ile mevduat faizlerine aşağı yönlü bir baskı yapmak olabileceğini düşünmüştüm.

Bu bakış açısı ile ilgili düşünceniz nedir?
    Son düzenleme : rxpu; 27-01-2018 saat: 18:12.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2.  Alıntı Originally Posted by demir113 Yazıyı Oku
    El altından lira basılıyor olabilr mi ? cmb haricinde bir yerde ?
    Tcmb dışında TL basanlar için kanunda hapis cezası öngörülüyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Tcmb dışında TL basanlar için kanunda hapis cezası öngörülüyor.
    kanunlar biliyorsunuz bizler gibi normal vatandaşlara geçerli oluyor günümüzde.
    Ben geçerli olmayan birileri varsa onlar mı acaba diye merak ediyorum

4.  Alıntı Originally Posted by demir113 Yazıyı Oku
    öyle bir şeye gerek yok bir emir ile tcmb tl basar. neden bu kadar yüksek enflasyon var sanıyorsunuz. böyle bir para birimini ben tutmam,tutanda soyulmayı hakediyordur.

5.  Alıntı Originally Posted by demir113 Yazıyı Oku

Sistemdeki paranın çok ufak bir kısmı kağıt para olarak gözüküyor. Kabaca 2 triyon TL içinde 120 milyar TL civarı. yani %7-8. Tcmb dışında kaydi para yaratmak imkansız diye biliyorum. Birileri kağıt para bile bassa bunu bankacılık sistemine sokmadan ciddi bir etki yaratması çok zor. Bankacılık sistemi içinde de yukarıda belirttiğim gibi paranın çoğunluğunu oluşturan kaydi para yaratmak gerekli.
    Bir zamanlar uzanların oksijen adllı bir yazılım ile bankanın muhasebe sistemine paralel bir yazılım geliştirdikleri iddia ediliyordu. Komplo teorisi ve abzürtlük olarak düşünülecek olursa ancak tcmb muhasebe sistemine yine tcmb'nin içine sızmış bir paralel yapı tarafından böyle bir yazılım yüklenirse belirli bir süre açığa çıkmayabilir.

Teknoloji gelişiyor işte bu paralel yapıların ve transaksiyonların teoride dahi mümkün olamaması için blockchain teknolojisi geliştirilmiştir. Dünya çapındaki tüm bankalar ve finansal kurumlar yakın gelecekte tüm işlemerini bu çoklanamaz, çatallanamaz, değiştirilemez ve paralellenemez ve araya girilemez şifre zincirinde gerçekleştireceklerdir. Tcmb'nin de bununla ilgili çalışmaları vardır. Yakın ve orta gelecekte tcmb tarafından gerçekleştirilecek tüm parasal operasyonların bir blok zincirinde saklanması planlanmaktadır.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,670
     Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    İşsizlik fonu ve BES faizleri suni olarak baskılamak için kullanılan 2 araç. O nedenle devlet her ikisinin de yaygınlaştırılması için ciddi çaba sarf ediyor.
    Akli olan devletle is yapmaz.
    Tum iliskilerini keser.
    Cunku bu ulkede devlet vatandasina hizmet icin degil kazik atmak icin vardir.
    Bu yazdigim tecrubelerimle sabittir.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

7.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Akli olan devletle is yapmaz.
    Tum iliskilerini keser.
    Cunku bu ulkede devlet vatandasina hizmet icin degil kazik atmak icin vardir.
    Bu yazdigim tecrubelerimle sabittir.
    Syg,
    Bunu teyid etmekle birlikte tek önerim bu durumu biraz daha diplomatik bir dille anlatmaya alışmamız zira ilerleyen zaman dilimlerinde iş daha da ayyuka çıkacağından böyle bir konuyu daha az bir diplomatik dil ile ele almak hemen vatan haini statüsüne evrilmemize yol açabilir.

Alternatif diplomatik dile giriş önerileri: Devlet bu sever de döver de.

İleri seviye : Çukur evimiz devlet babamız.

https://www.youtube.com/watch?v=-0ZM1rfryfg

8. faizlerdeki kıpraşmalar

Sayfa 854/997 İlkİlk ... 354754804844852853854855856864904954 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •