Kirada oturuyorum ve hisseyle birlikte diğer yatırım araçlarını da portföyde bulunduran birisiyim yalnız değilsinizOturduğum muhitte konut fiyatları uygun ve artması için de herhangi bir sebep göremiyorum (reel olarak son beş yıldır düşüyor) kiralar da ancak enflasyon düzeyinde artıyor. İstersem oturduğum evi çok da zorlanmadan alabilirim ama kira çarpanı o kadar yüksek ki gerçekten cazip gelmiyor. Dönem dönem ev sahibinden eve bişeyler yapmasını istiyorum yıllık iki kira bedeli onlara gidiyor bir kira da vergiye düşse adamın eline dokuz kira bedeli para kalıyor. Kirasını ödemem kira gününün öğleden sonrasına bile kalmadığı için ve zamlarda da uzlaştığımız için (bir yıl onun dediği bir yıl benim dediğim oluyor) yaşayıp gidiyoruz. Ev bir ihtiyaç buna kesinlikle katılıyorum alınmalı mı buna da %90 oranında katılıyorum ama son üç yıldır portföy büyütmeye o kadar odaklandım ki belki de bir süre sonra finansal özgürlüğümü sağlayamaya katkı yapacak bir meblağı dört duvara da bağlamak istemiyorum. Kira tutarını %5-6 temettü ödeyen bir portföyle karşılamak için evin fiyatının yarısını ödemem yeterli oluyor. Yaşım henüz genç olduğundan kimseye tavsiye etmemekle birlikte bu riski almaya devam edeceğim. Ev fiyatlarında yükseliş potansiyeli gördüğüm zaman da gerekirse alırım dediğim gibi oturduğum yerde fiyatlar uygun başka yerden alıp da kiraya vermekse en son yapacağım şey.
Yer İmleri