Sanayi anlamında demedim zaten, Google ve Microsoft doğrudan üretici. Amazon e-ticaret sitesi olsa da yapay zeka ile çalışmaları hatta uygulamaları var sanırım.
Ayrıca becerebilen için teknoloji üreticilerine yatırım yapmak, sanayi üreticilerine göre yatırım yapmaktan çok çok daha karlı.
Üstad benzer düşüncelerle 9 lira altına indikten sonra almaya başladım doastan aylık alımım devam ediyor ve beklentim 2020 sonrası tekrar eski parlak günlerine döneceği şeklinde. Ne kadar biriktirebilirsem o kadar kar. UVY topiklerinde hep konuşulan bir şey vardır krize kadar nakitte/dövizde kalıp krizde hisse alıp beklemek. Kaç kişi yapabilir bunu bilemiyorum. Bir de kriz bekleyecez diye fırsatları kaçırma riski var. Yapmış olsak evet güzel ama mevcut durumda böyle bir imkan yok. Ben bu durumda orta ve uzun vadede kendisini kurtarabilecek ama kısa vadede bilhassa dış etkilerle ciddi değer düşüşü yaşamış şirketlerde kriz fırsatı varmış gibi yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan başta gelen doas olabilir mevcut durum itibariyle.
Kriz tanımı nedir? Nedir kriz..Bunun üzerine kitap yazabilirim...Kendimi övmek için değil, şunun için yazıyorum. Konu çok geniş ve muğlak...Üstüne çok konuşulabilir.
Daha somut konuşursak. Borsa endeksinin önümüzdeki 6 ay içinde %20 düşme ihtimali, %30 dur desem..Buna göre elimi ayarlasam yanlış yapmış olmam sanırım.
Hayat ihtimaller üzerine kurulu..Hiç bir şeyin garantisi yok. Bizim yapmamız gereken bir strateji belirleyip buna uygun bir oyun planı oluşturmak.
Bu demek değildir ki, bizim takip ettiğimiz hisseler düşecek, ya da beklediğimiz kadar düşecek. Yapacağımız şey, belirlediğimiz hisseler için belirlediğimiz fiyat seviyelerinde kademeli alım yapmak. Beklediğimiz seviyelere gelirse hisseler portföyümüzde %70-80-90 hisse olur. Olmazsa %20-30 neyse artık, hisseyle yolumuza devam eder. Kademeli alımlarımıza devam ederiz.
Özetle, beklediğimiz düşüş gerçekleşirse 100 tl mizin 50-60 ını birkaç ay içinde hisselere yatırırız. Olmadı, düşmedi, azar azar almaya devam eder, gelecekte oluşabilecek fırsatları beklemeye devam ederiz.
Yatırım sadece borsadan da ibaret değili bunu da unutmamak lazım. Ayrıca belli bir birikime ulaşıldıktan sonra, birikimi korumak, yüksek getiri sağlamak kadar önemlidir.
Neden yazdım bunu. Uygun fırsatlar için beklemek eleştirilebiliyor...Acelesi olan gitsin alsın, kimsenin elini tutmuyoruz. Ama bekleyene neden bekliyorsun demek de boş konuşmaktır en hafif tabirle.
DOAS için de;
Yazdıklarınız bence oldukça mantıklı Sn Cautionary ancak şu anda bireysel olarak bu tarz sektörel analiz ve olması gerekenden az değerlenmiş potansiyel şirketleri keşfedebilecek yeterlilikte olmadığımı düşünüyorum.
O nedenle finans teorisindeki alfayı aramaktansa biraz daha garanti bir yol izlemeyi ve bu sürede faaliyet raporları ve bilançoları okuyarak artı piyasayı da tecrübe ederek belki birkaç sene sonra bu "genç, yetenekli futbolcu" arayışına çıkmayı düşünüyorum.
Bilmiyorum doğru mu yapıyorum ancak şu anda bu yaklaşım bana daha mantıklı geliyor.
Saygılar.
Yer İmleri