Sayfa 926/1001 İlkİlk ... 426826876916924925926927928936976 ... SonSon
Arama sonucu : 8005 madde; 7,401 - 7,408 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku

Vergiler sonucu lüks araç satışları yüzde80 daralmış vaziyette. Yüzde 7'lik büyümeye rağmen otomobil satışlarında daralma söz konusu.
    Resmi verilere göre Ocak ve Şubat aylarında otomotiv satışlarında geçen seneye göre bir daralma yok.

Bu yüzden içinde bulunduğumuz şartlarda söyleminize katılmıyorum ve vergi artışlarının herkesin bildiği şekilde yani cari açık azaltılması için yapıldığını düşünüyorum.
    Gümrük vergilerinin cari açığı azaltıcı etkisi 1 ise, genişleyici mali politkaların (Kgf,diğer vergi teşvikleri) büyümeyi ve böylelikle cari açığı genişletici etkisi en az 10. Yani bu vergiler mali politikalar ile ısıtılan kızgın kayaların üzerine dökülen ve değdiği anda buharlaşan bir su damlası gibi.

O nedenle gerek gümrük vergileri gerekse genel vergilerdeki artışı *birincil* ve ana etki olarak genişleyici maliye politikaları ile zorlanan bütçe açığını kapatmak için alınmış önlemler olarak görüyorum.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

burada bu iktidarın rasyonel olduğu sanırım varsayılıyor..

böyle bir şey yok.. 15 yıldan beri sadece temelsiz bir özgüvenle hareket ettiler.. modern ülke yönetimi ve bunu sağlayan eğitim ve liberal iklim gibi unsurların önemsiz olduğunu şiar edinmiş bir hareket.. tek numaraları cumhuriyet döneminde yaratılmış değerlerin (kurumlar, barajlar, köprüler, fabrikalar, çeşitli tekel imtiyazları vb) satılması, ÖTV gibi vergileri hayatın her alanına yaymaları, deprem paralarını oy getiren yol yatırımlarına yönlendirmeleri, akıllarına estiğinde yeni vergiler icat etmeleri ve dış borçlanma olarak özetleyebiliriz..

herhangi bir alanda uyguladıkları tedbirlerin tek amacı iktidarda kalma süresini uzatmak için esasen çökmüş ekonomik modelin "çökmemesini" sağlayacak palyatif ve makyaj tedbirlerdir..bu kadar borcun nasıl ödeneceğine dair öngörüleri yok..bu kadar borçlanmaya dayalı bir modelin sonunun hiç iyi olmadığını görmek istemiyorlar..

rasyonel akıl yok.. yeni vergiler var.. Turk vatandaşları cumhuriyet döneminde olmadığı kadar her alanda vergilendirilmiş insanlar..

burada esas sorgulanması gereken cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar yuksek gelirleri olan bir hukumetin nasıl olurda hala parasının olmadığı, borçları hala nasıl olur da azaltamadığıdır..

bu sorular sorulduğunda tum numaranın ayağımızı yorganımıza göre uzatmamak olduğu anlaşılacaktır..yani israf politikalarıdır..
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Resmi verilere göre Ocak ve Şubat aylarında otomotiv satışlarında geçen seneye göre bir daralma yok.
    Verilerimi geçen seneye göre yazmıştım. 2017 yılı için Yüzde 7 lik ekonomik büyüme olduğu söyleniyor ancak otomotiv satışları yüzde 2,8 geriledi.

Beklenirdi ki artış yüzde 8 lerde olsun Aşağıda yazdığınız KGF ler olmasa idi belki çok daha fazla bir küçülme yaşanırdı, ama ortalık allak bullak olurdu.

Denge sağlanmaya çalışılıyor.

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Gümrük vergilerinin cari açığı azaltıcı etkisi 1 ise, genişleyici mali politkaların (Kgf,diğer vergi teşvikleri) büyümeyi ve böylelikle cari açığı genişletici etkisi en az 10. Yani bu vergiler mali politikalar ile ısıtılan kızgın kayaların üzerine dökülen ve değdiği anda buharlaşan bir su damlası gibi.

O nedenle gerek gümrük vergileri gerekse genel vergilerdeki artışı *birincil* ve ana etki olarak genişleyici maliye politikaları ile zorlanan bütçe açığını kapatmak için alınmış önlemler olarak görüyorum.

Cari açığın 4,5 milyar doları enerji ve altın ithalatı dışındaki mallar. Turizm gelirlerinden arındırdığımızda bu manada cari açık bir kaç milyar dolar düşmüş idi verileri bulamadım net rakam yazamıyorum.

Ancak hemen aklıma gelenlerden,

Toplam cari açığın çok aşırı artması, sıcak para girişinin azalması, merkez bankalarının parasal küçülmeye gitmesi ve gidecek olması, bedava paranın ilk önce gelişmekte olan ülkeleri terkedecek olması, savaş içinde olmamız, trump'ın değerli dolar istiyorum söylemi(bu lafı 2. kez dile getirmesi ile pekişecek), CDS lerin düşük olmasına rağmen bankaların yurtdışından 10 yıllık vadede ancak yüzde 6,5 lar civarında faiz ile dolar kredisi bulabilmesi nedenleri ile TL nin dahada değersizleşeceğini düşünüyorum.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

4.  Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    burada bu iktidarın rasyonel olduğu sanırım varsayılıyor..

böyle bir şey yok.. 15 yıldan beri sadece temelsiz bir özgüvenle hareket ettiler.. modern ülke yönetimi ve bunu sağlayan eğitim ve liberal iklim gibi unsurların önemsiz olduğunu şiar edinmiş bir hareket.. tek numaraları cumhuriyet döneminde yaratılmış değerlerin (kurumlar, barajlar, köprüler, fabrikalar, çeşitli tekel imtiyazları vb) satılması, ÖTV gibi vergileri hayatın her alanına yaymaları, deprem paralarını oy getiren yol yatırımlarına yönlendirmeleri, akıllarına estiğinde yeni vergiler icat etmeleri ve dış borçlanma olarak özetleyebiliriz..

herhangi bir alanda uyguladıkları tedbirlerin tek amacı iktidarda kalma süresini uzatmak için esasen çökmüş ekonomik modelin "çökmemesini" sağlayacak palyatif ve makyaj tedbirlerdir..bu kadar borcun nasıl ödeneceğine dair öngörüleri yok..bu kadar borçlanmaya dayalı bir modelin sonunun hiç iyi olmadığını görmek istemiyorlar..

rasyonel akıl yok.. yeni vergiler var.. Turk vatandaşları cumhuriyet döneminde olmadığı kadar her alanda vergilendirilmiş insanlar..

burada esas sorgulanması gereken cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar yuksek gelirleri olan bir hukumetin nasıl olurda hala parasının olmadığı, borçları hala nasıl olur da azaltamadığıdır..

bu sorular sorulduğunda tum numaranın ayağımızı yorganımıza göre uzatmamak olduğu anlaşılacaktır..yani israf politikalarıdır..
    Sanayiye güçlü olarak teşvik vermeye ve yatırıma yeni başladılar, ancak geçiş dönemi sıkıntılı olacak. Geç kalındı. Belki tek bir durum bu sıkıntıyı hafif geçirmemizi sağlar yada çabuk olursa hissettirmez: Suriye petrolleri ve kurtarma sonucu alınacak pay.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

5. Aşağıdaki resmi verilerde 2017 ocak,şubat ile 2018 ocak,şubat otomotiv satışlarında çok cüzi de olsa bir artış var gözüküyor. %0.1-0.2 kadar.

http://www.odd.org.tr/web_2837_1/neuralnetwork.aspx?type=36

%7'lik büyüme hormonlu ve zorlama olduğundan bu zorlamadan gelen artış normalde oluşması gereken düşüşü dengelemiş ,2018'in ilk iki ayı çok cuzi bir artış yaşanmış, ancak bundan sonraki aylarda KFG ve kredi genişlemesinin geçen seneki kadar olamayacağından ben de satışların düşeceğini düşünüyorum. Mart'tan sonra asıl küçülme başlayacak gibi duruyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

6.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Sanayiye güçlü olarak teşvik vermeye ve yatırıma yeni başladılar, ancak geçiş dönemi sıkıntılı olacak. Geç kalındı. Belki tek bir durum bu sıkıntıyı hafif geçirmemizi sağlar yada çabuk olursa hissettirmez: Suriye petrolleri ve kurtarma sonucu alınacak pay.
    bu saatten sonra bir halt yiyemezler. esas fırsat olan 2003-2013 arasını hoyratça harcadılar. sanayi için sermaye lazım o da dışarıda bulunuyor. bu dar zamanda asla aradıkları ucuz parayı bulamazlar. şimdi o yaptıkları betonları kemirsinler!

7.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Sonuçta altında tam olarak serbest piyasa bitiyor diyemeyiz. Tcmb o altınları bedelsiz almıyor. Karşılığında rezervindeki doları ödüyor yerine altın koyuyor. Altın piyasası da epey derinlikli bir piyasa. Rafineriye giren her altını da alacak kapasitesi olduğunu sanmıyorum.
    Tabii bu alımları yaparken rafineriye TL ödüyorsa orasını bilemem ama sanmıyorum.Zira bu az da olsa parasal gevşeme olarak algılanır.
    Tcmb uzun zamandır döviz likiditesini kaşımadan altın almanın yollarını arıyor olabilir. Ama bu bana anlamsız geliyor , zira bir koyundan iki post çıkmaz.
    hiç yan yollara girmeye gerek yok,bu dolar en geç seçim sonrası vatandaşa yasaklanır. bugün iran yarın biz.

Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    suriye petrollerinden herhangi bir pay alması mümkün değil..

bu hayaldir.. umarım böyle hayaller ile ülke yönetilmiyordur..

eğer suriye de barış olursa, ülke yeniden tesis edilirse olacak olan şey bir çok ülkenin para ve diğer yardımlar aracığı ile suriye yi taş devrinden çıkartmak için biraraya gelmesi olacaktır.. bu süreçte ülkemizde para vermek zorunda kalacaktır.. özellikle bu ülke için buyuk tehlike arzeden mültecilerin (kalmaları halinde yabancı güçlerin sürekli kaşıyacakları bir unsur olarak) geri gönderilmesi için TR ayrıca para vermek zorunda kalacaktır..

yani özetlersek: para almayı bırak, daha da çok paralar harcanacak suriye meselesi için.

bu suriye meselesi rasyonel olmayan bir politikanın ders kitaplarına geçecek bir örneğidir. hayalci bir dış politika bu ülkeye yıllar kaybettirmiş, milyarlarca dolar kaybettirmiş ve destabilize edilebilmesine olanak tanıyacak mülteci akınına maruz bırakmıştır..

şu anda yapılanlar yıllarca yapılan yanlışları düzeltme gayretidir. umarız çok geç kalınmamıştır..
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

Sayfa 926/1001 İlkİlk ... 426826876916924925926927928936976 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •