PETKİM özelleştiğinde yarısına 2 milyar dolara alınmıştı..yani 4 milyar dolar...Yani şimdiki fiyatla 16 milyar lira..Yani hisse başı 10,66 lira..Aradan geçen 10 yılı aşkın sürede haaala bu fiyat seviyesine ulaşamadı..
Peki bu fiyat niye ödendi...pek çok sebebi olabilir, Azarbaycan Türkiye stratejik ilişkileri, çok uzun vadeli yatırım planları (ki 2021 gibi PETKİM değerinin 5-6 milyar dolara ancak ulaşabileceğini düşünüyorum)..Üreteceği temettü ile geri dönüşü ondan daha uzun sürebilir bilinmez)..
Niye yazdım ABD'deki firmaya 100 milyon dolar ödendiğinde normal şartlarda bu yatırım için 10 /FK makul desek..10 milyon dolar NEt kar rakamı çıkar..
Ama mesela ABD deki bu şirketin ABD mevzuatından kaynaklanacak avantajları, know how transferi, müşteri portföyünün büyüme potansiyeli vesaire vesaire gibi konu başlıkları üzerinde "Olsun olsun, ama 12, ama 15 F/K da olsa üçe beşe bakmadan alalım..Kordsa'nın tümüne faydası çok daha büyük olacak" diye düşünülüyor ise...15 F/K desek "6,6 milyon dolar kar Allaah bereket versin!" de denmiş olabilir..Ya da kredi borçları vardır..finansman giderleri sebepli zararlar varken, Kordsa içine ektra sermaye koyarak öyle bir büyütecektir ki..Net karlar iki yıl sonra 20 milyon dolar olacaktır..
Eh şimdilik 4 yıl için ortalama "6-8 milyon dolar net kar üreteceğini" düşünüyorum..sanırım zararsız bir tahmin

)
Yer İmleri