Sayfa 965/1001 İlkİlk ... 465865915955963964965966967975 ... SonSon
Arama sonucu : 8005 madde; 7,713 - 7,720 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

Artık çok sık olmasına rağmen piyasa umursamıyor bunu direk Dolar satışı gibi algılamayıp MB`nın hokus pokuslarından birisi olduğunu bilerek GÖRMEZDEN geliyor.

Mb bugün yine 1 ay vadeli 150 Milyon Dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtı. JonDowes üstat gelsede bu ihalelerin ne anlama geldiğini basitçe anlatsa diyorum.

2.  Alıntı Originally Posted by umutabi Yazıyı Oku

Mb bugün yine 1 ay vadeli 150 Milyon Dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtı. JonDowes üstat gelsede bu ihalelerin ne anlama geldiğini basitçe anlatsa diyorum.
    Bunlar döviz satışı değil. Dolar alıp-satmadan, "TL uzlaşmalı" forward işlemler. Diyelim ki siz (bir banka) doların yükseleceğini düşünüyorsanız; TCMB ihalesine teklif veriyorsunuz. Kur 3.88 iken 1 ay vadeli 3.93 teklif atıyorsunuz ve ihaleden 10 milyon payınıza düşüyorsa... 1 ay sonra vade geldiğinde TCMB o günkü kur ile 3.93 arasındaki TL cinsinden farkı ödüyor veya tahsil ediyor. Kur 3.95 olmuşsa banka 2 kuruş kazanıyor. Kur 3.90 olmuşsa 3 kuruş kaybediyor. Böylece dolar satın almadan pozisyon almış oluyorsunuz. Buradaki hesap da şu: forward kur = spot kur + vadeye kadar olan faiz farkı (döviz swaplarındaki forward kur ile aynı mantık)

Bu ihalelerle TCMB rezervleri etkilenmiyor ancak kur düzenli olarak yükselirse; TCMB bu ihalelerde hep net para ödeyen taraf oluyor. Şurada geçmiş ihalelerde kaçtan ne kadar satıldığı mevcut. Örneğin 12.03.18 vadeli geçmişteki ihale sonuçlarına bakarak o ihaleden bankaların ne kadar para kazandığını hesaplayabilirsiniz. (Elbette Türk bankaları bu ihaleleri karşılıksız yapmıyor yoksa döviz pozisyonu almış olurlar. Tam ters yönlü piyasa işlemi de yaptıkları için "net kazanç" denmesi hatalı olur)

Bunlar literatürde "non-deliverable forward" diye geçiyor ve döviz kaynağı harcamadan kuru stabilize etmeye yarıyor. Tabii her seferinde işe yarıyor diye bir şey de yok. Miktarı ve vadeleri, ihalelere olan talep önemli.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Bunlar döviz satışı değil. Dolar alıp-satmadan, yani "TL uzlaşmalı" forward işlemler. Diyelim ki siz (bir banka) doların yükseleceğini düşünüyorsanız; TCMB ihalesine teklif veriyorsunuz. Kur 3.88 iken 1 ay vadeli 3.93 teklif atıyorsunuz ve ihaleden 10 milyon payınıza düşüyorsa... 1 ay sonra vade geldiğinde TCMB o günkü kur ile 3.93 arasındaki TL cinsinden farkı ödüyor veya tahsil ediyor. Böylece dolar satın almadan pozisyon almış oluyorsunuz. TCMB rezervleri etkilenmiyor ancak kur düzenl iolarak yükselirse; TCMB bu ihalelerde hep para ödeyen taraf oluyor.
    Onu bende biliyorum da bu iş Mb ın her zaman yaptığı işlemler değildi son zamanlarda sık yapmaya başladı ben onu sormak istemiştim. Bana göre MB bu işlem ile bir nevi Dolarda hedef fiyat koyarak piyasaya dolaylı yoldan çapa atıyor. Açıklamanız için yinede teşekkürler...

4.  Alıntı Originally Posted by umutabi Yazıyı Oku
    Onu bende biliyorum da bu iş Mb ın her zaman yaptığı işlemler değildi son zamanlarda sık yapmaya başladı ben onu sormak istemiştim. Bana göre MB bu işlem ile bir nevi Dolarda hedef fiyat koyarak piyasaya dolaylı yoldan çapa atıyor. Açıklamanız için yinede teşekkürler...
    Hedefi nasıl gösterecek? Teklifi bankalar atıyor. Bu işlemlerin dolar cinsi olanları piyasada her gün yüzlerce kez yapılıyor. Dediğim gibi bu Merkez Bankalarının (özellikle Latin) denediği bir tür araç, TCMB icat etmedi sadece "ben de şansımı deneyeyim" demiş oldu. Dövizi sakinleştirme amacı taşıyor ama işe yarayacak diye bir kural da yok. Sonuçta piyasaya gerçek bir dolar arzı yok. Spekülasyondan para kazanma imkanı veriyor.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

5. Sayın üstadlar bu 4.13 lü ihaleler mi vardı ne vardı ? bir kaç ay önce sanki forumda yazmışlardı. Bilen var mı ?

Alıntı Originally Posted by rebel Yazıyı Oku
    işi bıttı doların ....
    şükür haber geldi demek
    satalımmı artık
    bir halt olacağı yok.

7.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Hedefi nasıl gösterecek? Teklifi bankalar atıyor. Bu işlemlerin dolar cinsi olanları piyasada her gün yüzlerce kez yapılıyor. Dediğim gibi bu Merkez Bankalarının (özellikle Latin) denediği bir tür araç, TCMB icat etmedi sadece "ben de şansımı deneyeyim" demiş oldu. Dövizi sakinleştirme amacı taşıyor ama işe yarayacak diye bir kural da yok. Sonuçta piyasaya gerçek bir dolar arzı yok. Spekülasyondan para kazanma imkanı veriyor.
    Sn jondowes ben asıl dikkat edilmesi gereken yerin non-deliverable forward ihalelerinin değil de TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri olduğunu düşünüyorum. 17 Ocak tarihinden bugüne kadar tcmb her gün TL alıp piyasaya ortalama 1.5 milyar dolar civarı para bırakıyor. Bu ihalelerin 1 haftalık vade ile yapıldığını düşünürsek tcmb aslında *kendi rezervlerinden* piyasaya neredeyse 6-7 milyar dolar vermiş oluyor. Bugünkü meblağ (13 Mart 2018) 1.5 milyar dolar civarı. Talep ise 1.8 milyar dolar gelmiş.

Ancak bence zurnanın zırt dediği yer şurası: Bu verilen döviz , döviz satışı gibi gözükmediğinden hala aktif olarak tcmb rezervlerinde gözüküyor.

Sizce bu bir hülle değil mi?. Zira bu ihaleler devam ettirilmediğinde piyasa likiditesinden tcmb yönüne doğru ciddi bir döviz akışı olması gerekecek bu da eğer o zamana kadar bu fark kadar ek dış borç bulunamaz ise ciddi bir sıkıntı. Evet tcmb'nin bu meblağ dış borç olarak bulunana kadar bu parayı köprü olarak kullanmaya çalıştığını görüyoruz.

Ama yine de bu bir yanılsama değil mi? Sonuçta döviz ile ilgili bir likidite krizinde tcmb'nin verdiği 6-7 milyar dolarlık bu meblağ gerçekte tcmb rezervlerinde olmadığından bu durum aslında rezervlerin ana fonksiyonunu ve işlevini zedelemiş olmuyor mu?

Forumdaşlar 150 milyon dolarlık TL bazlı bir forward işlemine takılmış ama eşeğin büyüğü ahırda (TL depo karşılığı döviz depo ihalelerinde) bağlı değil mi?
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Sn jondowes ben asıl dikkat edilmesi gereken yerin non-deliverable forward ihalelerinin değil de TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri olduğunu düşünüyorum. 17 Ocak tarihinden bugüne kadar tcmb her gün TL alıp piyasaya ortalama 1.5 milyar dolar civarı para bırakıyor. Bu ihalelerin 1 haftalık vade ile yapıldığını düşünürsek tcmb aslında *kendi rezervlerinden* piyasaya neredeyse 6-7 milyar dolar vermiş oluyor. Bugünkü meblağ (13 Mart 2018) 1.5 milyar dolar civarı. Talep ise 1.8 milyar dolar gelmiş.

Ancak bence zurnanın zırt dediği yer şurası: Bu verilen döviz , döviz satışı gibi gözükmediğinden hala aktif olarak tcmb rezervlerinde gözüküyor.

Sizce bu bir hülle değil mi?. Zira bu ihaleler devam ettirilmediğinde piyasa likiditesinden tcmb yönüne doğru ciddi bir döviz akışı olması gerekecek bu da eğer o zamana kadar bu fark kadar ek dış borç bulunamaz ise ciddi bir sıkıntı. Evet tcmb'nin bu meblağ dış borç olarak bulunana kadar bu parayı köprü olarak kullanmaya çalıştığını görüyoruz.

Ama yine de bu bir yanılsama değil mi? Sonuçta döviz ile ilgili bir likidite krizinde tcmb'nin verdiği 6-7 milyar dolarlık bu meblağ gerçekte tcmb rezervlerinde olmadığından bu durum aslında rezervlerin ana fonksiyonunu ve işlevini zedelemiş olmuyor mu?

Forumdaşlar 150 milyon dolarlık TL bazlı bir forward işlemine takılmış ama eşeğin büyüğü ahırda (TL depo karşılığı döviz depo ihalelerinde) bağlı değil mi?
    Hepsi bir bütün benim gözümde .

Sayfa 965/1001 İlkİlk ... 465865915955963964965966967975 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •