Originally Posted by
Cautionary
Bahsettiğim değişim-dönüşüm konusunda faiz de önemli bir faktör dediğiniz gibi...Ama şunu unutmayalım, şu anda bile mevduat gibi garantili bir enstrümanda %15 e yakın faizler alınabiliyor(brüt)...Bu oranlar 2009 dan bu yana en yüksek oranlar...ona rağmen temettü-uzun vade yatırımcılığı 2010 a göre çok daha popüler.
Ben hala esas faktörün, sanayi hisselerindeki şahlanış olduğunu düşünüyorum...az dalgalı, al-unut ve sürekli biriktir mantığı temettü veren sağlam hisselerin hemen hepsinde çok kazançlı bir iş oldu.
Bir şeyin cazibesi bu kadar artmışsa, riskler de fazlalaşmıştır doğal olarak...bundan sonra uzun vade yatırım işi son 8 yıldaki kadar kolay olmayacak, yeni küskünlerden olmamak için kontrollü-bilinçli hareket etmek gerekecek.
Ben artik temettu yatirimciliginin Tr'de bir daha demode olacagini hic ama hic dusunmuyorum.
Nominal faizler hic onemli degil. Onemli olan reel faizdir..
O da belli zaten. Reel faiz yillardir pek yok.
Sirketler her turlu faiz ortaminda yatirimlarini yaparlar, uretirler ve fiyatlamasini da ona gore yaparlar, urettikleri urunlerinin.
Buyuyen, ozvarliklarini artiran bir sirketin odedigi %3-5 temettu onun bonusudur.. reeldir son kurusuna kadar yenebilir.. ama bankadan aldigimiz aylik faizin ne kadarinin reel oldugunu oturup her ay hesaplamak gerekir...
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri