Sayfa 476/637 İlkİlk ... 376426466474475476477478486526576 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 3,801 - 3,808 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
    Reel getiriyi nasıl hesaplıyoruz şimdi enflasyonu mu baz alıyoruz? Risksiz yatırım olan mevduatı mı? Döviz yada altın mı?
    Yada kişiye özel harcama dağılıma göre mi oran çıkarıyoruz.

Mesela 2013de lahmacunu 3tl ye yediğim yerde şimdi 6tl yıllık +%15
    Aralıkta 56 tl iki kişi kahvaltı ettiğim yerde 65 tl yıl sonu 70 olur en az . %25
    Arabam yok ama dolmuş fiyatları da artıyor geçen sene 1,75 se simdi 2tl %15
    Gecen yaz 4,15 den yunanistanda harcama yaptıysam bu yaz 5 tl %20
    Haftada 3-4 paket süt icerim geçen sene 3 ken 3.75 oldu %25

Kıyafet aynı yıllardır %0.
    Ucak fiyatları öyle %5 belki
    Kira %13 arttı
    Kabaca bakınca yıllık%18 enflasyonum var gibi

Yani yüzde 18getiri sağlarsam reel getiri 0ile portföyümü korumuş mu oluyorum

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Reel getiri dünyanın her yerinde enflasyondan arındırılarak hesaplanır. Döviz, altın vs sadece alternatif yatırım araçları. Mevduat da öyle. Şu an garantili kazanç gibi gözüken mevduat bile %2-3 civarı reel kazanç bırakıyor(enflasyon ve vergiden arındırdıktan sonra kalan kazanç).

Reel getiri ile beklenen getiriyi de ayırmak lazım. Şimdi mevduat bile ortalamada %2 reel kazanç sağlıyorsa (%10+%2 diyelim)...hisse senedi yatırımından nasıl bir getiri beklentimiz olmalı. eğer riski sıfıra yakın mevduat %12 getiriyorsa, riskli ve kayıp ihtimali olan hisse senetlerinden en az %15 getiri beklememiz gerekiyor, kimisi için bu oran %20 ye kadar çıkabilir.

Daha önemli soru, belirttiğin gibi gerçek enflasyon ne? Maalesef tüm dünyada bu oyun oynanıyor...Maaş artışları vs enflasyona göre belirleniyor. Ama enflasyon ölçümü belirlenen ürün sepeti ile yapılıyor. Ama kişiden kişiye bu ürün-servis yani harcama sepeti çok değişkenlik gösteriyor. Zaten genelde mevcut olandan daha düşük bir enflasyon ölçülüyor. Bu sadece bize de değil, tüm dünyada böyle. Bu şekilde ücretli kesimin cebinden çalınan para, üst gelir grubuna-patron kesimine aktarılıyor.

Tüm dünyada, buna gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dahil, ücretli kesimin milli gelirden aldığı pay istikrarlı bir şekilde düşüyor. Bu topiğin açılmasındaki önemli motivasyonlardan biri de buydu zaten, ücretli kesim düne göre daha fazla zorlanıyor bugün, yarın daha da zorlaşacak hayatı. Hazırlıklı olmak lazım.

2. Esasında soruya cevap vermediğimin farkındayım. Cevabı ayrıca yazayım dedim. Ortalama enflasyonun %10, bizim gibi orta sınıf beyaz yaka kesimin enflasyonunun (harcama sepetinin) %15 olduğunu düşünüyorum...Bu durumda yıllık ortalama portföy kazancının %20 civarı olması gerekir bence. Portföy derken, döviz-altın-mevduat-likit fon-hisse senedi bileşik getiriyi kastediyorum. Portföyün en riskli enstrümanı olan hisse senedinde ortalama yıllık getiri %25-30 larda olmalı ki, portföyün tümünün getirisi %20 lerde oluşabilsin.

Yok ben portföyü bu kadar çeşitlendiremem, tüm portföyü hisse senedinde değerlendiririm derseniz, daha muhafazakar bir portföy ile sağlamcı takılmak gerekir. Bu durumda yine hedef ortalama %20 olacaktır.

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Esasında soruya cevap vermediğimin farkındayım. Cevabı ayrıca yazayım dedim. Ortalama enflasyonun %10, bizim gibi orta sınıf beyaz yaka kesimin enflasyonunun (harcama sepetinin) %15 olduğunu düşünüyorum...Bu durumda yıllık ortalama portföy kazancının %20 civarı olması gerekir bence. Portföy derken, döviz-altın-mevduat-likit fon-hisse senedi bileşik getiriyi kastediyorum. Portföyün en riskli enstrümanı olan hisse senedinde ortalama yıllık getiri %25-30 larda olmalı ki, portföyün tümünün getirisi %20 lerde oluşabilsin.

Yok ben portföyü bu kadar çeşitlendiremem, tüm portföyü hisse senedinde değerlendiririm derseniz, daha muhafazakar bir portföy ile sağlamcı takılmak gerekir. Bu durumda yine hedef ortalama %20 olacaktır.
    Benim portföy fazlasıyla çeşitli 10dan fazla hisse senedi, altın döviz mevduat ve nasdaq teknoloji fonu var. Çok fazla işlem yapmıyorum cumadan cumaya ne olmuş diye bakıyorum

Year to date grafik yaptım, Ortaya aşağıdaki resim çıktı,

%15i eşik noktası baz alırsak, yani hersene -15 içerden başlarsak benim %5daha getiri sağlamam lazımki önümüzdeki günlerde, fit olayım.
    %20' de pek tatmin edici gibi durmuyor örnek %5 reel büyüdüğümüzü düşünelim kaplumbağa misali ilerleme kaydederiz... cebimizdeki 100liranın alım günü bugünün parasıyla 14 yıl sonra anca 200lira olmuş olur, yani 14 yılda portföyü reel bazda 2ye katlarız 1,05^14 ...

Mevduatın reel getiri sağlamadığını düşünüyorum

itiraf edeyim ben de yıllık %20-25 getiriyi düzenli sağlarsam süper iş çıkarmış olurum diye düşünüyordum kendime o aralıkta hedef koyuyordum ama enflasyon canavarını hafife alarak yanılmışım. Daha verimli nasıl portföy yönetilebilir onu düşünüyorum..

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

4. Herkese Merhaba,
    Paylaşım yapmasam da uzun süredir forumu takip ediyorum. Bazen yakıştıramadığım gereksiz atışmalar olsa da genel olarak forumu keyifle okuyorum ve bu başlık en yararlı bulduğum konulardan bir tanesi..

12 senedir iş hayatı içinde olan beyaz yakalılardan biriyim. Daha önce bahsedildiği gibi bizler için hayat gün geçtikçe zorlaşıyor, zorlaşacak. Diğer yandan çocuklarımız büyüdükçe sorumluluklarımız artıyor, yatırıma yönlendireceğimiz para azalıyor, belki ileride sıfırlanacak Dolayısıyla bu günleri elimden geldiğince iyi değerlendirmeye çalışıyorum.

Kendi adıma borsada temel bir strateji belirledim.

1. Çok acil durumlar hariç ihtiyacım olacak para ile borsa yatırımı yapmıyorum, döviz sepetinde kalıyorum.

2. Tanımadığım, araştırmadığım hiçbir firmaya yatırım yapmıyorum. Forum veya Twitter da uçacak kaçacak denilen hisselerin açıp grafiklerine bile bakmıyorum.

3. Hisse Portföyümün 80%'i daha güvenilir bulduğum, temettü veren grup firmalarında: Tüpraş, Petkim, Soda, Egeen ve Kordsa

4. 10% ile büyüme potansiyeli gördüğüm firmaları tercih ediyorum: Uluse, Kront, Orge

5. 10% ile kısa vade işlem yapıyorum. Örneğin USD/TRY yükseliyor ENKAİ alayım vb. gibi.. Bu işlemler borsa ile ilgilenen çoğu kimsede olan alıp satma isteğimi karşılıyor.

Burada yazan birçok kişiye göre az kazanıyorum ama zor durumlarda az kaybediyorum.

Bu başlıkta çok yararlı paylaşımlar yapıldı, sayın Cauti ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Tabiki yatırım tavsiyesi değildir, borsanın en ilgi çekici yanı en çok biliyorum diyenin bile aslında pek birşey bilmemesidir. 😀 Ben de kendi yoğurt biçimimi anlatmak istedim.
    - Yatırım tavsiyesi değildir, iş olacağına varır...

5. Merhabalar,
    Düzenli ya da düzensiz tasarruf ederek beslenen bir Portföyün enflasyondan arındırılmış getirisini hesaplamak için nasıl bir yöntem izlemek gerekir?

Sorumu netleştirmek için örnek üzerinden açıklamak istiyorum:

Her ay iki bin liralık tasarrufu herhangi bir yatırım aracında değerlendirirsem bir yılda cebimden yirmi dört bin lira çıkar. Aynı yılın sonunda portföyümün değeri otuz bin lira olsun. Bu durumda getiri altı bin lira (25%) olur. Enflasyondan arındırırken yıllık enflasyon oranını düşmek bana yaklaşık sonuç bulmak gibi geliyor. Çünkü ben yirmi dört bin lirayı bir yıl önce bir kerede yatırmadım. Bu durumda net getiri hesaplanandan daha fazla olmalı.

Bu tür hesaplar yapılırken profesyonelllerin kullandığı getiri hesaplama yöntemleri var mıdır?

Saygılar.

6.  Alıntı Originally Posted by cigulinin hayaleti Yazıyı Oku
    Merhabalar,
    Düzenli ya da düzensiz tasarruf ederek beslenen bir Portföyün enflasyondan arındırılmış getirisini hesaplamak için nasıl bir yöntem izlemek gerekir?

Sorumu netleştirmek için örnek üzerinden açıklamak istiyorum:

Her ay iki bin liralık tasarrufu herhangi bir yatırım aracında değerlendirirsem bir yılda cebimden yirmi dört bin lira çıkar. Aynı yılın sonunda portföyümün değeri otuz bin lira olsun. Bu durumda getiri altı bin lira (25%) olur. Enflasyondan arındırırken yıllık enflasyon oranını düşmek bana yaklaşık sonuç bulmak gibi geliyor. Çünkü ben yirmi dört bin lirayı bir yıl önce bir kerede yatırmadım. Bu durumda net getiri hesaplanandan daha fazla olmalı.

Bu tür hesaplar yapılırken profesyonelllerin kullandığı getiri hesaplama yöntemleri var mıdır?

Saygılar.
    Bir yıl boyunca düzenli para yatırdıysanız altı ay önce hepsini bir kerede yatırmış gibi kabul edin, ona enflasyon farkı işleterek bugünkü reel değerini bulun, örneğin yıllık enflasyon %10 ise bir yıl boyunca yatırdığınız toplam 24 bin lira bugün yüzde beş fazlasıyla 25200 olmalı.
    Veya bir excel dosyası açın, her ay yatırdığınız paraya üzerinden geçen süre kadar enflasyon farkı hesaplatın, hepsini toplayın (ilk yatırdığınıza 12 ay, sonuncuya 1 ay vb.)

7.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
    Reel getiriyi nasıl hesaplıyoruz şimdi enflasyonu mu baz alıyoruz? Risksiz yatırım olan mevduatı mı? Döviz yada altın mı?
    Yada kişiye özel harcama dağılıma göre mi oran çıkarıyoruz.
    Reel getiri için enflasyon baz alınır.
    O da sizin enflasyonunuz değil resmi enflasyon rakamı.
    Sizin enflasyonunuz %30 ise neredeyse neye yatırsanız her türlü zarardasınız zaten.

Mevduat faizi hemen hemen enflasyon kadar getiri sağlıyor (sıfır reel kazanç), onu da kullanabilirsiniz.

Benim param likit fonda durur (mevduat muadili), enflasyon kadar getirir, borsa veya dövize yatırım yaptığımda reel kazancımı ölçmek için fondan çıktığım günkü fon fiyatıyla tekrar fona döndüğüm günkü fon fiyatını kullanırım (%10 kardan stopaj düşüp). Bu şekilde enflasyonda olduğu gibi aylık değil de günlük reel kazanç hesabı da yapabilirsiniz.

Çok karmaşık geliyorsa reel kazanç hesabı için aylık %1 getiriyi kullanın, detayla uğraşmayın, kabaca iş görür.

8.  Alıntı Originally Posted by Medusa Yazıyı Oku
    Merhabalar. Baştan sona okudum bu başlığı ve soru sorabilmek için üye oldum. Gelirim çok kısıtlı, dolayısıyla ucuz hisse almak derdindeyim. Malum, bilinen, iyi hisselerin fiyatları uçup gitmiş. Birkaç aydır araştırıyorum ve Menderes'i buldum. Ne temel ne de teknikten anlamam. O nedenle sizlere sormak istedim, Menderes'e uzun vadeli bir yatırım önerir misiniz?
    Menderes uzun vadeli önermem ben de. Ne zaman düzenli kar eder, bedelsiz ve temettü vs verir, başınızı yastığa rahat koyarsınız işte o zaman alınabilir.

Haaaa bu hiç alınmaz mı demektir?

Bilançosunu beğendiğim için ben 0,91 den alıp 0,99 dan vermiştim. Ettiğim kar ile de ULUSE almıştım hepsine. Sıfır maliyetli ULUSE var elimde kafam rahat demiştim.

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

Sayfa 476/637 İlkİlk ... 376426466474475476477478486526576 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •