Yorma kendi reis bunlarý teyet geçiyor malesef.
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
LORD Kardeþ büyüme böyle olmuþ ,
TEÞVÝK VE 15 TEMMUZ ETKÝSÝ!
Nasýl oldu, sorusunun cevabýyla baþlayalým.
Filmi sene baþýna saralým.
Türkiye ekonomisinin büyüme temposu iyice düþmüþtü. Yüzde 3’ün bile altýna gerilemiþti.
Gülen Cemaati ile iliþkisi olan veya olduðu iddia edilen þirketlere el konulmasý piyasayý etkiliyordu.
Þirketler, esnaf birbirlerine borçlarýný ödemez olmuþtu. Ödenmeyen çek ve senet sayýsýnda patlama yaþanmýþtý!
Yoksullaþan vatandaþ tüketimi iyice kýsmýþtý.
Ýþte bu noktada hükümet devreye girdi. Hazine kefil oldu ve þirketlere, Kamu Garanti Fonu’ndan 200 milyar lirayý aþkýn kredi kullandýrýldý.
Þirketlere istihdam desteði verildi ve sosyal güvenlik ödemeleri ötelendi.
Bu desteklerin yaný sýra...
Tüketim artsýn diye devlet KDV ve ÖTV gibi bazý dolaylý vergilerde geçici indirimlere gitti.
Ýþletme baþýna 2 milyar TL’ye kadar yükseltilen bu krediler kira, maaþ ve borç ödemelerini hýzlandýrdý. Birçok þirkette batma korkusu azaldý. Karþýlýksýz çýkan çek oraný son 10 yýlýn en düþük düzeyine geriledi.
Þirketler kredilerin bir kýsmýný yatýrýma yönlendirdiler, üretimi artýrdýlar.
Vatandaþlar da...
Dayanýklý tüketim mallarýndaki indirimi fýrsata çevirdi, gelirleri artamasa da harcamalarý artýran vatandaþlar tüketimi patlattý.
Üretim ve tüketim artýnca ekonomi canlandý.
Rekor ise baz etkisiyle geldi.
Þöyle ki...
Geçen yýl, 15 Temmuz darbe giriþiminin de etkisiyle, üçüncü çeyrekte yüzde 1,3 daralma vardý.
Bunun üzerine gelecek normal bir büyüme bile yüksek orana iþaret ediyor ister istemez.
Kot farký olan binalar gibi!
Bir cepheden baktýðýnýzda 2. kat gözüken dairenin çukurda kalan cepheye göre 6. kat olmasý gibi!
BORÇ, ENFLASYON, FAÝZ COÞTU!
Bu hikayenin sadece ‘büyüdük’ kýsmý yok. Ayný zamanda bir de bedeli var.
Bir ayaðý tüketime dayanan bu süreç enflasyonu tetikledi. Çünkü kurlar ve enerji fiyatlarý yükseldikçe maliyet artýyor. Tüketim oldukça da, þirketlerin artan maliyetini fiyatlara yansýtmasý kolay oluyor.
Diðer ayaðý teþviklere dayanan süreç borçluluðu artýrýyor. Bankalar hazine garantisi ile kredi vermeye itildi.
100 liralýk gelire karþýlýk 125 liralýk borç söz konusu. Bu durum faizleri yükseltiyor.
Devlet teþvik verdikçe kasasý boþalýyor, bütçe açýðý artýyor. Açýðý kapatmak üzere vatandaþa yüksek vergi salmanýn hazýrlýklarý yapýlýyor.
Üretimin ithalata baðlý olmasý nedeniyle, üretim artýþý ithalatý artýrýyor. Borçlanma ve ithalat artýþý dýþarýdan gelecek sermayeye ihtiyacý çoðaltýyor. Bunun sonucu olarak da cari açýk büyüyor.
Evet çok iyi gelen üçüncü çeyrek büyümesi, yabancý sermayenin yanýna eklenen devlet garantili krediler ve bütçe açýðý ile gerçekleþti. Faturasý, borç, faiz, enflasyon, bütçe ve cari açýk oldu.
Reel sektör açýsýndan önümüzde zor bir süreç var. 421 milyar dolara yükselen dýþ borç stoku ve yýllýk 40 milyar dolarýn üzerindeki cari açýk ekonominin önündeki mayýnlar olarak duruyor.
Uyuþturucuya alýþmýþ gibi, sýcak paraya baðýmlý bir ekonomi oluþturuldu.
KÂR COÞTU, ÜCRET PAY ALAMADI
Þirketler batmasýn ve buna baðlý ekonomi krize girmesin diye Hazine garantili krediler þirket kârlarýný patlattý.
Þirket kârlarýnýn 9 aylýk artýþý yüzde 55’i buluyor.
Borsada iþlem gören þirketlerin 9 aylýk kâr toplamý, geçen yýlki 12,3 milyardan 19 milyar liraya çýktý.
Buna karþýlýk...
Ýþgücü ödemelerinin milli gelirden aldýðý pay yüzde 32,7 oldu. Geçen yýl ayný çeyrekte iþgücünün aldýðý pay yüzde 35,6’ydý.
Büyüme rekorlarý gelirken, kârlar tüm zamanlarýn tavanýný yapýp enflasyonu 5’e katlarken emeðin gelirden payý azaldý.
Þirketlerin milli gelirden aldýðý pay ise yüzde 48,7’den yüzde 52,2’ye yükseldi.
ÝNÞAATTA BÜYÜME YÜZDE 18, TARIMDA SADECE YÜZDE 2
Ekonomi büyüklüðü 827 milyar 230 milyon TL olarak açýklandý.
Üçüncü çeyrekte, sürekli olarak gümrüksüz ithalatla cezalandýrýlan tarým sektörü sadece yüzde 2,8 oranýnda büyüdü.
Ekonomiden Sorumlu Baþbakan Yardýmcýsý Mehmet Þimþek bu durumu olumlu olarak yorumladý. Onun tezine göre Türkiye, tarým ülkesi olmaktan çýkýp sanayi ile büyüyen ülke oluyor. Oysa olan þey, tarýmýn giderek dýþa baðýmlý hale gelmesi. Üstelik tarýmýn geliþmesi sanayinin geliþimine engel de deðil.
Tarýmýn büyüme temposu yok denecek düzeydeyken iktidarýn gözde sektörü inþaatta büyüme yüzde 18,7 oldu.
Kredi ve ihracatýn katkýsýyla çarklarý dönen sanayide büyüme oraný ise yüzde 14,8 olarak gerçekleþti.
BÖYLE SÜRER MÝ?
Bu büyüme temposu sürdürülebilir mi?
Ekonomi Bakaný Nihat Zeybekci...
Kalkýnma Bakaný Lütfi Elvan...
Baþbakan Yardýmcýsý Mehmet Þimþek...
Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Cemil Ertem’e göre...
Ekonomi 2018 yýlýnda da yüksek büyüme temposunu sürdürecek.
Evet, ülke ekonomisi bu yýlý yüzde 7’ye yakýn bir büyüme ile kapatabilir.
Lakin 2018’de iþler zora girecek.
2018’den önce, 2017’nin son çeyreðinde tempo yavaþlayacak. Vergi indirimleri kalkacak, sosyal güvenlikte ertelenen ödemeler yapýlacak ve vergiler ödenmeye baþlanacak. Bütün bunlar rekor büyümeyi dördüncü çeyrekte düþük büyümenin izlemesine yol açabilir.
Teþvikler mi uzatýlacak, yeni bazý teþvikler mi verilecek?
Ekonomi her þeye raðmen büyümeye devam edecekse daha yüksek cari açýk ve enflasyonla karþýlaþýlacak.
Yükselen enflasyon, kuru ve faizi de beraberinde yukarýya itecek.
Vatandaþlar þimdilik, borçla da olsa tüketiyor.
TÜÝK verilerine göre...
Hanehalklarýnýn tüketimi harcamalarý, 2017 yýlýnýn üçüncü çeyreðinde bir önceki yýlýn ayný çeyreðine göre yüzde 11,7 arttý.
Peki, gelirleri artmayan, enflasyon altýnda ezilen halk bundan sonra nasýl tüketecek?
Üstelik þirket kârlarýndaki artýþ çok yüksek. Normal ve sürdürülebilir de deðil.
Büyümede, ‘düþmanlýk’ söylemine raðmen ticari iliþkilerin sürdüðü AB’ye yapýlan ihracat da belli bir paya sahip.
Ýhracat artýþý sanayinin çarklarýnýn dönmesini saðlýyor. Fakat üçüncü çeyrekte dýþ talebin düþtüðü görülüyor.
Batý ile gerilim artarsa buranýn da garantisi yok!
Ýþin özeti: 2018’de iþler de bu büyüme temposunun sürmesi de zor! Sürerse de bedeli aðýr!
Son Düzenlenme Tarihi: 11 Aralýk 2017 17:15
8 yýldýr burada 3-4 nick im oldu..çöken server lar sayesinde.. söz yeni isim gerekirse sana sorarým..
bu gün çok kaybettin anlaþýlan ..lalecik.
komik olan sensin çünkü ben senden alýntý yapýp yorum yapmadým..
bu günkü düþüþü OHAL e baðlamak en saçma yorumdu ama.seni tebrik ederim.
nasýl buyumuþ öneml mi bulut_1 veya diðer piyasalardan az yukselmesi..?
benim yorumum '' Ohal varken '' buyumuþ mu? piyasa yukselmi mi? mevzuu bu..
ayrýca ohal bence de kalksýn. o ayrý tartýþýlýr.
Ha unutmadan lord kardeþ þuanda verilen TEÞVÝK var ya kaynak hakkýn da bir yerde yazý bulursan bana at veya bura ya yapýþtýr.
Kaynak hakkýnda konuþan yok , hep uçuyoruz , hadi ben söyleyeyim kaynaðý zam zam zam , biraz da özelleþtirme , biraz tasarruf derken vs vs
bulut kardes sayemde forumu bol bol bilgilendirdin teþekkür ederim.
ben ticarette uç yýldýr %0 buyudum..çok iyi biliyorum maalesef durumlarý.
saðolsun borsa ve foreks ayakta tuttu..
benim buyume ve endeksin yukselmesi örneðini ne için verdiðimi tekrar okursan.uzamaz..
yoksa kim büyümüþ ..kim para bulacak teþviklere..kim yerinde saymýþ..nolcak bu memleketin hali.. o analizleri de istediðin kadar
yaparýz.
Yer Ýmleri