Sayfa 61/1032 İlkİlk ... 1151596061626371111161561 ... SonSon
Arama sonucu : 8252 madde; 481 - 488 arası.

Konu: HALK Cafe - I

1. BlackRock'a ait Gelişmiş Avrupa Fonunu yöneten Sam Vecht bir kaç yıl önce aynen şöyle demişti: "Siyasi endişelere karşın, negatif haberler borsada büyük ölçüde fiyatlanmıştır. Türkiye'deki sorunların tam anlamıyla çözüldüğüne inanmıyoruz ancak değerlemeler riskleri yansıtıyor ve finans hisselerindeki pozisyonumuzu önemli ölçüde artırdık."

BlackRock bu süreçte en çok Halkbank ve Garanti Bankası hisseleri alırken, Fon Yöneticisi Vecht'e göre piyasalardaki düzeltme, defter değerleri baskı altında kalmış istikrarlı bankalara giriş yapmak için nadir bir fırsat sunuyordu. Vecht şöyle devam etti: "Bu olayların kısa vadede etkileri olacaktır ancak bölgesel güç ve ekonomik merkez olan Türkiye'nin uzun vadeli geleceği parlaktır." Aynen TH gibi konuşmuş adam. Belki de TH ile Sam Vecht ayni kişidir, kim bilir?
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Yakın geçmişe kadar ve özellikle bu İran/Zarrab olayları patlak verene kadar HALKB yabancı yatırımcıların gözdesi idi. Peki, neden? En başta, yüksek özkaynak kârlılığına sahip olduğu için yabancı yatırımcılar arasında HALKB "TR'nin en iyi bankası" olarak değerlendiriliyordu. Ek olarak Halkbank, faiz oranlarındaki artış ve tüketici kredilerine yönelik düzenlemeler noktasında rakiplerine göre avantajlı bir seçenek olarak görülüyordu. İşte bir kaç yıl önce ortalık tam anlamıyla kaos ortamı iken ve yolsuzluk soruşturmaları sonucunda ortaya çıkan hisselerdeki düşüşün ardından, başta BlackRock olmak üzere bazı yabancı fonlar TR'deki hisse yatırımlarını özellikle de finans sektöründe artırmaya başladılar. Bu adamların en büyük argümanı şudur: Türkiye'deki bu durum ve birçok kötü haber halihazırda fiyatlamalara dahildir. Tarihsel olarak baktığımızda, gelişmekte olan piyasaların bu tür olumsuz gelişmeleri telafi ettiklerini görürüz.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Yukarıdaki yorumları neden yaptım, bu bilgileri niçin verdim? Çünkü bu bilgiler yabancı fonların ve yatırımcıların (kısaca profesyonel yatırımcıların) BİST'e ve TR'ye bakış açısını 1 e 1 yansıtıyor da onun için. BİST'teki ve/veya TR'deki kaos ortamını, belirli sektörlerdeki veya hisselerdeki aşırı satışları onlar sık sık alım fırsatı olarak görürler.

4.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Yakın geçmişe kadar ve özellikle bu İran/Zarrab olayları patlak verene kadar HALKB yabancı yatırımcıların gözdesi idi. Peki, neden? En başta, yüksek özkaynak kârlılığına sahip olduğu için yabancı yatırımcılar arasında HALKB "TR'nin en iyi bankası" olarak değerlendiriliyordu. Ek olarak Halkbank, faiz oranlarındaki artış ve tüketici kredilerine yönelik düzenlemeler noktasında rakiplerine göre avantajlı bir seçenek olarak görülüyordu. İşte bir kaç yıl önce ortalık tam anlamıyla kaos ortamı iken ve yolsuzluk soruşturmaları sonucunda ortaya çıkan hisselerdeki düşüşün ardından, başta BlackRock olmak üzere bazı yabancı fonlar TR'deki hisse yatırımlarını özellikle de finans sektöründe artırmaya başladılar. Bu adamların en büyük argümanı şudur: Türkiye'deki bu durum ve birçok kötü haber halihazırda fiyatlamalara dahildir. Tarihsel olarak baktığımızda, gelişmekte olan piyasaların bu tür olumsuz gelişmeleri telafi ettiklerini görürüz.
    Hocam siyahkaya bir sürü değerlendirmeler, analizler, grafikler vs ile halkb ye ulaştı. Naçizane bizim argümanımızda; Bu hissenin yarısı devlette, diğer yarısının çoğunluğuda yabancılarda birbirlerini dengeler, ne hükümet baskısı olur nede dışardan bir baskı olur diyerek oldu ve halkb ye ulaştık. Ya hep yanıldık, yada doğru yoldayız.

5.  Alıntı Originally Posted by darkblack Yazıyı Oku
    ...........halkb ye ulaştık. Ya hep yanıldık, yada doğru yoldayız.
    Fazla zaman kalmadı, artık ak mı kara mı olduğu belli olur yakında. Ağustos'tan bu yana 8 aydır süregelen devasa satış baskısı ile hisse %50 ye yakın değer kaybedip çok kısa bir sürede 15.37'dan 8.23 gün içi dibine kadar düştü. Enteresan şey de şu: BİST güzel performans gösterirken bu devasa düşüş ortaya çıktı. Nitekim şu anda BİST endeksi tarihi zirvesinin sadece %10 altındadır. Benim ana tezlerim şunlar: 1) Gerçek satıcılar halihazırda satıp hisseden çıkmıştır. 2) Kötü haber halihazırda hisse fiyatına yansıtılmıştır yani iskonto edilmiştir.

6. Martın son günleri ve Nisanın ilk günlerinde 4.5 milyon ila 8 milyon lot arası anormal düşük günlük işlem hacmi görülüyorken aniden 5 Nisan'da 209 milyon lotluk mega yüksek bir günlük işlem hacmine şahit olduk. O günden bugüne günlük hacim ortalama 60 milyon lot gibi devam ediyor. Tahtada müthiş bir oynaklığa şahit olduk. Bu tür hareketler genellikle ya en tepedeyken ya da en dipteyken görülür.

7. 666 arkadaşımızın tekrar eline sağlık. Nisan'ın ilk 2 haftasındaki işlemleri mercek altına alıp yabancı satışı var mı yok mu diye çok detaylı bir şekilde incelemiş. Vardığı sonuç: Hikaye. Yani yabancıların ciddi bir satışı söz konusu değilmiş bu mega işlem hacimlerini gördüğümüz günlerde. Ben bu sonucu tecrübeme istinaden zaten biliyordum. 611 milyon lotluk tedavüldeki hisseye karşın 8 ayda 5 milyar adetlik işlem hacmi gerçekleşmişse satıcıların çoktan satıp gitmiş olmaları gerekir. Son 8 ayda hemen hemen her ay tedavüldeki hisseler komple el değiştirmiş. Yıllık el değiştirme hızı 12 oluyor yani yılda 12 kere tedavüldekiler el değiştiriyor. Anormal yüksek bir orandır bu. O zaman sonuç şu oluyor: Tahtamız; günlük veya çok kısa vade bazında al-satlara veya sat-allara kısaca arbitraja oynayan, bu amaçla algoları ve robotları devreye sokarak çok kısa vadeli hareketlerden kâr elde etme peşinde koşan kurumların etkisi altıdadır.

8. Türkiye deki erken seçim durumu satıcılar açısından öngörülmüyordu muhtemelen.
    Siz seçimin tr piyasalarını pozitif etkileyeceğini düşünüyorsunuz ama seçime abd nin etki etmek için dava üzerinden bir atağı olabilir. Bu etki ceza yada dava süreci üzerinden olabilir. Tr ye ekonomik olarak baskı oluşturarak seçime dolaylı müdahale. Bu da halkb hisseleri için satış baskısı ve tekrar bir fiyat baskısı olmasın. Ayrıca bu hafta sonundaki temettü ödenmesine kadar suni yükseliş ve önümüzdeki hafta tekrar bir düşüş olabilirmi.

Sayfa 61/1032 İlkİlk ... 1151596061626371111161561 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •