....................
Topigin ruhuna uygun olmayan paylasimlardan vazgecsek daha iyi olacak. Ben siyasi acidan bir yorum yapmadim. Ekonomik acidan yaptim. Yorumlarinizi okudum. Bilgim dogrultusunda cevap vermek isterim.
Cari acik meselesi. Bu kucumsenecek bir problem degildir. Su bir gercek ki turkiye hicbir zaman cari fazla veren bir ulke olamaz. Cunku disa bagimliligi yuksek. Onemli olan bu cari acigi makul seviyeye getirmektir. Ulkelerin borclari olur. Bu da problem degil eger bu borcu cevirebiliyorsan.
Iste sikinti burada. Turkiye finansman acigini kapatmak icin para bulmakta zorlaniyor ve bu yuzden yuksek faiz ile tekrar borclaniyor. Bu sekilde borc katlaniyor. Bir sure sonra bu cark donmez ve iflasini aciklar.
Hani diyorsunuz ya umarim kriz cikmaz. Turkiye bir kriz olmadan ayaga kalkamaz. Turkiyenin ihtiyaci olan sey krizdir. Eger bir yarayi iyilestirmez isen o yara butun vucuda yayilir ve seni oldurur. Kangren gibi. Eger bir kriz cikarsa gucluler ayakta kalir ve temizlik yapilir. Kriz ortaminda genisleyici maliye politikalarinda vazgecilir. Irlanda buna guzel bir ornektir. Iflasin esigine gelen ulke 20 yilda mukemmel bir gelisim kaydetmistir. Ornegin teknoloji firmalarinin avrupa merkezleri dublindedir. Cunku vergi tesvikleri vardir.
Kriz ne kadar erken gelirse o kadar iyi. Zamana yayildikca etkileri de kotu olur.
Ornegin sunun yapilmasi gerekir. Su anda enflasyon kac yuzde 11. Mb njn hedefi kac yuzde 5. Arada 6 puanlik bir fark var degil mi. Mb politika faizini bu fark kadar artirmalidir. Yani 11 +6 dan 17 yapmalidir. Ha bunu yaparsa bir cok sirket batar ama olmasi gereken budur.
Abd 1980 de bunu yapti. Enflasyon yuzde 10 idi ve faizleri bir ands 15 e cektiler. Brezilya 2015 te bunu yapti ve 3 yil icinde bayagi toparlandi.
Ekonomi basittir. Ancak bizde zor hale getiriliyor. Bu yuzden kriz kacinilmaz. Piyasa dedigimiz sey duyarsiz ve bencil bir olusumdur. Turkiyeye tolerans gecmez.
Bu bu konulara hakkinda son yorumumdu. Bu topikte sade ve basit paylasimlar yapmak daha guzel.
Yarin yeni bir gun yeni bir baslangic.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İktidara gelir gelmez hemen cari açığı 60 milyar dolara çıkaramışlar. Biraz uğraşmaarı gerekmiş. 7, 14,22 şeklinde gitmiş. O yüzden 900 milyar dolar değil de 600 milyar dolar gibi bir toplam cari açık var bu dönemde. Bu açık nasıl finanse edildi derseniz de bunun cevabı 130 milyar dolardan 430 milyar dolara çıkan dış borçlarda ve yabancıya yapılan özelleştirmelerde gizli. Bir kısmını da turizmden ve dışarıda çalışan işçilerimizin gönderdiği dövizler karşılıyor.
Cari açık sürekli hale geldiği zaman kar topu gibidir. Sizin 10.000 lira kredi kartı borcunuz var. 1000 lira da geliriniz var diyelim. Ama her ay 1400 lira harcıyorsunuz. Kredi kartı taksidi geldiğinde hem bu taksidi ödemek için borç alıyorsunuz tekrar, hemde o ay fazladan harcadığınız 400 lirayı finanse etmek için. Harcadığınız para da yatırıma değil de zeytin peynir, et gibi o ay yiyip bitirdiğiniz tüketim ürünlerine harcıyorsanız, sonu ne olur bir düşünün. Veya isterseniz bir kaç sene bu şekilde harcayın, bir sonucunu görün.
2002 de dış borcumuz 130 milyar dolardı. Tüm cumhuriyet döneminin dış borcu. Şimdi bunu 2 senede cari açık olarak veriyoruz.
Cari açık.jpg
Söylediklerim, yazdıklarım sadece ve sadece kişisel görüşlerimdir. Asla yatırım tavsiyesi değildir.
FENER - 30 DK -
35.72 ilk durak. Brakeout yapmis. 34.60 ise destek.
[IMG][/IMG]
İçi bilgi dolu yazılara höykürenler burayı çiftlikbank sayfası zannediyor, bize bilgi sunmayın 3 koyup aynı gün 6 nasıl kaldırırızın peşindeler. Oysaki burda sana balık nasıl tutuluru öğretmeye çalışanlar var ama sen....
Neyse
#fener den köşeyi dönelimde yunsada giren kolu kısaltalım biraz)
Soyle hepsini derleyip toplayalim.
Ek olarak PETKM ile OTKAR da var. Hatirlarsaniz PETKM de daha once ki grafikte bist100 ile korelasyonunan dikkat cekmistim. O zaman fiyat 7.65 idi. Grafigi umut vermiyor. Aslinda 7.01 ile 6.94 arasinda ki GAP boslugu bir mesaj vermis ve sonra bir buyuk GAP daha olusmus. 6.40 - 50 uzeri zor gorunuyor.
Otkar da ise bir tepki bekliyorum. 78.20 cok kritik. Bilancosu da kotu geldi. Sanirsam 27 milyon ilk ceyrek zarari var.
78.20 altinda hisse 61 e kadar dusebilir. Fk oranida yuksek hissenin.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Yer İmleri