Esasen bu konuda sayfalar dolusu yazı yazılabilir..ancak temelde şu soruyu sormak lazım; global finansal anlamda herşey normal mi..yoksa ters giden bir şeyler var mı?..ters giden bir şeyler yoksa zaten sorunda yok..ancak ters giden bir şeyler var deniyorsa o zamanda şu soruyu sormak lazım..düzelecek mi?..düzelecekse yine bir sorun yok..peki ya düzelemiycekse..
İşte yukarıdaki soruların cevapları verildiğinde en azından altın konusunda bir yatırım tercihi oluşabilir..bu anlamda Sn Patrick portföy mantığını güzel özetlemiş..yoksa kimse müneccim değil, herkes yanılabilir..zaten benimde düşüncem öncelikle para kazanmak değil..tedbir almak, kaldı ki çok uzun vadeli....bir nevi kasko..
''piyasa fiyatları arz-talep doğrultusunda değil spekülatif olarak belirlenmeye başlandı'' demişsiniz..esasen başladı değil, epeydir öyle..ve bu büyük merkez bankaları eliyle yapılıyor..en azından dolaylı olarak buna sebebiyet veriliyor..
Spekülasyona yada oluşan balona bir örnek verelim..S&P 500 mesela..5-6 yıldır ha düştü ha düşecek, bir sürü teknik analiz, geçmişle kıyaslamalar vb..sonuç diğerleri gibi bu borsada aşırı değerli..düşmeye niyet var mı, bence yok..hatta bir sürü gidecek yolu olabilir..MB'ları sağolsun..
Bence kötü birşeyler olmasına büyük MB'ları izin vermeyecekler-artık veremezler bence..
Para var huzur var çünki..
Yazının devamı:
Ayrıca dediğiniz gibi altın şu an yüksekte, ancak bu yükseliş bildiğin gibi daha çok dolar kaynaklı..şu sıralar Trump gerçeği varken alınacaksa dolar almak daha mantıklı olabilir kanımca..dolarda pahalı deniyorsa zaten pek kıpraşmamak lazım şu sıralar..ben şahsen altını zaman zaman öyle kötü yerlerden aldım ki, benim tavsiyelerimden kimsenin fayadalanmasını istemem açıkçası..

ancak bir fikir verebiliyorsa sevinirim..
Ayrıca gr'da 2011'deki 110'lar zaten altının zirve yaptığı yerdi..ona göre hesap yapmak yanıltıcı olabilir..altın belirli bölgelere geldiğinde yada pahalı denebilecek yerlere geldiğinde diyelim, belirli bir süre yada uzunca bir süre o bölgelerde oyalanabiliyor, dikkate alınabilir..
Real assets: arsa, bina, emtialar,değerli metaller, makineler vb..sayılabilir..
Yer İmleri