
Originally Posted by
deniz43
Deniz çekilir,gerçeklerle baş başa kalırsınız,nedir onlar:
-Türkiye'nin 453.207 milyar dolarlık dış borcu var.
-Türkiye'nin 1 yıl içinde ödemek zorunda 183.278 milyar dolarlık dış borcu var.
-Türkiye'nin yıllık 57 milyar dolarlık cari açığını karşılamak için borç bulmaya ihtiyacı var.Kısa vadeli borçlarla birlikte 1 yıl içinde 240 milyar dolar taze borç bulmaya ihtiyacı var.
-Merkez Bankasının altın hariç brüt döviz rezervleri geçen hafta son 7 yılın en düşüğüne 78.940 milyar dolara düştü.Uluslararası değerlemelerde bakılan kriterlerden biri , kısa vadeli borcun brüt döviz rezervine oranıdır. Söz konusu rakam ne kadar düşükse, o kadar iyi bir performanstan bahsedilebilir. Temel kriter ise ilgili oranın %100' ü aşmaması, bir başka ifade ile kısa vadeli borcun rezervleri aşmaması gerektiğidir.Burada ise durum çok olumsuz hatta dünya birincisiyiz.Kısa vadeli borcumuz 183.278 milyar dolar.Oran 183.278/78.940 ,100 birim döviz rezervimiz için 232.2 birim kısa vadeli borcumuz var,tam bir kırmızı alarm bölgesindeyiz.
-Dünyada artık para bolluğu bitti.Fed 7 kere faiz arttırararak politika faizini %2'ye çıkardı,yıl sonuna kadar 2,gelecek yıl da 3 kere daha faiz arttırarak politika fazini %3.25'e çıkartacak.Diğer taraftan da bilançosunu geçen yılın son çeyreğinden beri küçültmeye başladı,şu ana kadar 180 milyar dolar bilançosunu küçülttü,yılın ikinci yarısında 270 milyar dolar daha küçülterek toplam 450 milyar dolar,gelecek yıl da 600 milyar dolar küçülterek gelecek yıl sonuna kadar bilançosunu 1.50 trilyon dolar azaltmış olacak yurt dışından borç para bulmak Türkiye'nin düşük rating notlarıyla hem daha zor hem daha çok maliyetli olacak.
-Trump'ın korumacı politikalarıyla ithalatı azalacak,dış ticaret açığı vasıtasıyla ABD'nin dışarıya dolar arzı da azalacak.
-Çin,Suudi Arabistan ve Arjantin'in gelişmekte olan ülkeler MSCI endeksine dahil edilmesiyle Türkiye de dahil şu anda endekse dahil ülkelerin portföyde payları azalacak,portföy yatırımlarında para çıkışı olacak.
Tablo böyleyken dolarda düşüş beklemenin bir mantığı yok,zaten yüksek enflasyon ortamında kurlar enflasyon kadar yükselmediğinde paranız değer kazanmış oluyor,bir de üzerine kurlarda düşüş beklemek hayaldir.Olsa olsa iyi beklentiler oluşursa artış hızı yavaşlar.Bugün kurlarda olan kısa vadeli hareket sadece 'seçim sonuçlarını piyasanın olumlu karşıladığını göstermeye yönelik'' kısa vadeli bir harekettir.Yukarıdaki tabloda bir değişiklik olmadıkça kurlarda yükselişin sürmesi matematiğin bir sonucudur.Gerisi sadece hayal görmedir.
Yer İmleri