Originally Posted by
METEPOSTA
Kürt halkının talepleri nedir açıkça madde madde yazılmalı..
Türk ulusu içindeki herhangi bir etnik için özel yasa çıkarılabilir mi?
Arab Boşnak Çerkez vb. herhangi bir etnik için özel yasa çıkarılmış mı ki Kürtler için çıkarılsın?
Kürtçülerin asıl derdi Kürtçe eğitimdilidir. Ayrı devletlerin birleşerek federasyon olduğu devletler dışında hiçbir ülkede çift eğitim dili yoktur. Kürtçe eğitimdili de Kürdistandan başka hiçbiryerde olamaz çünkü Eğitimdili Kürtçe olan kişi ancak Kürdistanda iş bulabilir. Eğitimdili Türkçe olmayan bir yer de Türkiyeye ait değildir.. Türkiye dışında elli milyon etnik Türk var ve eğitimdilleri de Türkçe değil, dünyanın düzeni böyledir.
Sizce gurbetçilerin çocuklarına Türkçe eğitim verilmemeli mi?
Ben 1984de Anadolu Lisesi ortaokulunda okurken, kesin dönüş yapan gurbetçilerin çocuklarını Anadolu Lisesine kaydetme izni verildi. 35 kişilik sınıfımıza 11 tane gurbetçi çocuğu geldi.
Onların çektikleri zorlukları beraber yaşadık. Bayılırdım Almanca aksanıyla Türkçe konuşmalarına. Almanca dersleri hep pekiyi idi, ama fen-matematik dersleri Almanca görülmesine rağmen zorlanırlardı. Onlar başta ürkek ve çekingendi. Sonraları onlardan Almanya ve Avrupa yaşamı, kültürü ve gençliği ile ilgili çok şey öğrendik.
Ben kendim ilkokula başladığımda türkçe bilmezdim. Çat Pat işte...
Üniversite sınavında türkçe sorularda 65de 65 doğru yaptım. Öğrenciliğimde gazetecilik de yaptım.
Ama asla anadilimi unutmadım, unutmayacağım da.
Dil bir iletişim aracı değildir sadece. Yazı yazma, söz söyleme aracı değildir.
Dil tarihtir. Dil karakterdir. Dil kişiliktir. Dil şiirdir, öyküdür, dilektir, tebriktir, sevgidir, aşktır, kederdir, yastır.
İnsan vücudunda ağız neyse, insanın ruhunun ağzı da dildir.
Ha ağzımı dikmişsiniz, ha dilimi yasaklamışsınız.
Bir insanın sesinden korkar gibi, bir milletin dilinden korkuyorsunuz.
Çünkü, anlamadığınız veya hükmedemediğiniz bir konuşma, bir iletişim, bir dil sizi dehşete düşürüyor.
6 dili okur yazar bilirim. 7sini öğreniyorum.
Hiç bir şairi, bir yazarı kendi dilinden okudunuz mu? Hiç biriyle kendi dilinden dertleştiniz mi? Sevincini, kederini, kaygısını onun kendi dilinden paylaştınız mı?
Her dil bir evrendir aslında...
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri