Gerçekten ekonominin düzelmesi yolunda adımlar atılacaksa bile, yani mucize değil ama en azından beklenenler yapılacaksa dolar aslında yükseleceği kadar yükselmiş. Yani 3,50-3,65 arasını taban alıp tavanı %30 diyelim. Buda 4,55-4,74 aralığına geliyor ki enteresan bir şekilde geçmişten bugüne bu rakamlar kritik oldular...
Şimdi doların bu %30'undan enflasyonu çıkartalım.
Enflasyonda elimizde %15 duruyor. Yani %15 kaldı. Bu rakamın mevcut faizle arasındaki fark bize doların ilk belirlediğimiz halinden yukarı gitme potansiyelini verecek.
Yani şu an faiz 20 derseniz doların bu rakamlardan yukarı REEL ekonomi için 20-15= %5 potansiyeli var.
Mesela Enflasyonu düşürürse berat efendi 11 oldu diyelim ama piyasa faiz istedi 23 oldu, potansiyel 23-11=12 olacak.
Veya faiz 30 oldu enflasyonu 15te tuttunuz, %15 artış potansiyeliyle doların yeni hedefi 5,23-5,45 olacak.(mesela)
Burada ki mantık üreticinin elindeki parayı işgücünemi yatırırsa yoksa faize mi yatırırsa daha fazla gelir elde edebileceği üzerine.
Aradaki fark negatife geçerse ilk başta koyduğumuz %30luk tavanın üstüne ekliyoruz.
%30 rakamıda piyasada konuşulan doların taa baştan beri alması gereken değerlenme oranı. 35 diyende var 25te ben ortadan aldım tüm rakamları.
Yani şu an potansiyelimiz 4,77-4,97. Aslında aşağı yukarı içinde bulunduğumuz gerçek rakamları da yansıtıyor hesaplama modeli. Aklına yatıpta kullanmak isteyen olursa dışardan doğruluğunu kontrol amaçlı kullanabilir. Yanılmadığına kanaat getirirse kendine göre uyarlar.
Modeldeki zayıf kısım enflasyonun düşmesiyle potansiyelin artması gibi dursada bu sadece tl stabilize olana kadar böyle kalır. Ayrıca enflasyon düşüp işçi maliyetinde artış dolara karşı sınırlı kalırsa bu aslında dolarla mal alıp satacak üreticinin işine yarayacağı için kontraendike bir durum oluşturmadığı da düşünülebilir.
Ytd
En az fark plaka altında,üzerinde damga mühür olan her şey bir işçilik içerdiği için işçiliği olmayan tek altın plaka şeklinde olandır.İlla fiziksel olsun diyorsanız en az alım satım farkı bunda var.Toptancı kuyumculardan temin edilebilir,ka gram isteniyorsa plakadan makasla kesip veriyorlar.Alım yaparken köklü bir işletme olmasına dikkat etmek lazım,bu piyasanın da kapkaççısı var mıdır bilmem ama yeni açılmış bir yerin ne amaçla kurulduğunu kestirmek güç olabilir
Yer İmleri