Dün uzun zamandan beri ilk kez portfoyde satis yapmayi dusundum. Amacim hisseleri tamamen satmak degil, uygun bir firsatta portfoydeki hisse agirligini azaltmakti. Portfoyun Euro bazli deger kaybi fazla oldugu icin vazgectim. Aslinda erken secim karari sonrasi boyle bir turbulans bekliyordum ama tecrube etmek daha farkli bir duyguymus.
Hep ornekleri vardir A kisisi krizde x liraya hisse almis, simdi ederi 10x lira. O zaman alsaydik, simdi emekliydik gibi yorumlar cokca mevcut. Demek ki yatirimci o zaman cesareti gosterebilmis ve simdi o getiriyi hakediyor. Muhtemelen 3-5 sene sonra da, bugunler icin aynisi konusulacak. Ama su anda kacimiz hisse alma cesaretini gosterebilir

?
Ben Nisan ayindan itibaren alimlari durdurdum, ve gelen temettuleri ya mevduata ya dovize yonlendirdim. Ortaligin durulmasini bekliyorum. Bu surecte uzun vadeli yatirimin avantajini simdi goruyorum. Maliyetler dusuk oldugu icin, stres de fazla yok. Panik yapmadan daha saglikli kararlar alabiliyorum. Portfoydeki hisse orani %50 civarinda. Eger tamamen borsada olsaydim, simdi bikac sac telim daha beyazlamis olacakti

.
Son dalgalanmada cikardigim dersler oldu.
- Bunlardan en onemlisi acil durumlar icin cikis planinin acil durum yasanmadan once hazir olmasi. Aksi takdirde panik aninda yanlis kararlar verilebiliyor.
- Iyi anlar kadar, en kotu senaryo da dusunulmeli ve ona gore yol haritasi belirlenmeli.
- Uzun vadede 2-3 yillik portfoylerin zarar yazma olasiligi oldukca azaliyor.
- Gidisata gore yeni yatirimlar farkli alanlara yonlendirilebilir. Altin, Eurobond, doviz mevduat gibi.
- Portfoyde hicbir hissenin yuzdesel agirligi portfoyun %20-25'ini gecmemeli. Dususlerde can acitabiliyor.
- Portfoyun performansini gunluk kaydetmek (max-min degerleri, yuzdesel agirlik, kar orani gibi), gecmisteki hareketleri baz alip, gelecek icin karar almayi kolaylastiriyor. Ne kadar cok gecmis data, o kadar net karar alma sureci.
- Krizde nakit kraldir.
Liste tam degil ama bu tecrube ilerde cok isime yarayacak. Cok iyimser bir laf var "Herkes sizi mutlu eder. Kimisi hayatiniza girerken, kimi hayatinizdan cikarken". Bunu degistirirsek "Her kriz size birsey kazandirir. Ya tecrube, ya da para"

. Umarim tecrube kazanma sureci kisa surer
Saygilar.
Yer İmleri