Bir sorum olacak:
2012 Kasım ayında USDTRY 1.8. O zamanki kurdan 9 dolar eden banka bugünkü kurdan neden 9 ya da 10 dolar etsin? Sonuçta bu bankanın tüm taşınmaz varlıkları TL üzerinden değerlendiriliyorsa, bankacılık işlemlerini TL ile işlem yapan piyasalarda ve TL kullanan müşterileri ile yürütüyorsa ve ileride de bu şekilde TL ile yürütecekse, haliyle karını da TL üzerinden elde ediyorsa bankanın geçen zaman içindeki değerlemesini de TL üzerinden ve TL enflasyonunu da dikkate alarak yapmak ve özkaynaklarındaki artışı da eklemek gerekmez mi? Ya da bir başka ifade ile, USDTRY 1.8den 5lere gelirken her ne kadar PPP cinsinden milli gelirimiz çok da aşırı azalmamış olsa da, USD cinsinden mutlak milli gelirimizde ciddi bir azalma yaşanırken (ya da artmama diyelim), bizlerden oluşan bir topluma hizmet veren ve verecek olan bir bankanın da bizler gibi USD bazında değer kaybı yaşaması gayet normal değil mi? Neden 10 dolar + özkaynak artışı olsunki? (ağırlıklı olarak ihracat yapan ve gelir giderleri de döviz üzerinden dönen şirketler kapsam dışında)
31.3.2018 itibariyle özkaynaklar 26.7 milyar tl idi.
30.6.2018 itibariyle 27.5 milyar tl olacak.
Bunun anlamı, hisse başına 27.5 : 1.25=22 tl bir defter değerinin mevcut olduğudur.
Hisse 6.40 dan işlem görüyor yani güncellenmiş defter değerinin %29'undan ve defter değerine göre %71 iskontolu.
Normal şartlarda TR bankaları defter değerinin 1.2 katından işlem görür.
Demek ki normal şartlara oranla da %76 iskontoluyuz yani şartlar normal olsaydı hisse şu anda bulunduğu fiyatın 4 katında olmalıydı, ki 6.4 : 0.24=27 tl eder.
Güler misin, ağlar mısın.
Batık bankalar bile bizimkisininki gibi bir seviyeden işlem görmüyor yahu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Bazıları sürekli diyorki yabancı her fiyattan satar maliyeti sıfır. Halkbankasında yabancı yatırımcının maliyetinin sıfır olmasının imkanı varmıdır. Ancak 1 2 milyon lot üzerinden değil 400 milyon lot icin soyluyorum. Bana matematiksel olarak imkansız geliyor. Ama bilmediğim bişey varsa öğrenmek isterim.
Hocam, ben 2012 Kasımındaki doların günümüz doları bazında ne ettiğini hesapladım. Yıllık %2 enflasyon koyarsan 5.5 senede %12 gibi bir artış yaşanıyor ve o zamanın 9 doları şimdiki 10 dolara eşdeğer oluyor alım gücü bakımından, tersten bakarsak 0.12 : 1.12=%7 lik bir devalüasyon söz konusu demektir.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Bu imkansız, tamamen komplo teorisinden ibaret. Hani derler ya "Avrupadaki kızların hepsi ******dur, Türk kızlarının hepsi de acayip namuslu", onun gibi bir şey. Yabancı al-sat yapmaz, uzun vade bazlı yatırım yapar. Eğer beklentisi gerçekleşmezse veya ortaya çıkan gelişmelerden & gidişattan hoşlanmazsa fiyata ve yapacağı zarara hiç bakmaz, satıp hisseden çıkar.
Yer İmleri