Eğer Amerika ile kavgamız, kayıkçı kavgasıysa, bence bu kadar siyasi destek yeterli. Eğer bu varsayım doğruysa, ben olsam, yeteri kadar milliyetçi tepki tetiklendi diye düşünüp, (şu anda eksik duran) minik kama formasyonunu tamamlar ve biraz mola veririm. Sonbahardaki erken yerel seçimlerden sonra, üfürükten bir kavgayla döviz krizini yeniden tetiklerim. Sonra da ver elini IMF.
Sosyolojik olarak bize çok benzeyen Malezya ve Güney Kore'nin kriz tepkisini bizde de çalıştırmak isterler mi, merak ediyorum. Bizde de, vakti zamanında,
alyans evler tecrübesi yaşanmıştı.
Malezya halkı ülke borcu için 41 milyon dolar topladı
Malezya halkı, ülkenin dış borçlarının ödenmesine katkı sağlamak için hükümetin kurduğu "Ümit Fonu"na şimdiye kadar 41 milyon dolar bağışta bulundu.
MALİYE Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ümit Fonu ile iki ayda halktan toplanan miktarın 41 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Malezya'nın Maliye Bakanı Lim Guan Eng, ne kadar para toplanacağı ile ilgili bir hedef olmadığını belirterek, halkın yaptığı bağışların ülkenin menfaatleri doğrultusunda kullanılacağını kaydetti.
IMF borcu takıyla ödenir mi?
1997'de Asya'yı kasıp kavuran mali kriz Güney Kore'yi de vurmuş, spekülasyon balonları patlamış, şirket ve bankalar borçları altında ezilmiş, para birimi çökmüş, milyonlarca insan işsiz kalmıştı. Uluslararası Para Fonu 58 milyar dolarlık o zamana kadar tarihindeki en büyük yardım kredisini serbest bıraktı. Ama bu dev kredinin koşulları da son derece ağırdı. Faizlerin yükseltilmesi, tasarruf programları ve yapısal reformlar… Sonuçta işsizlik üçe katlandı.
Dönemin Güney Kore hükümeti bu karanlık tablo karşısında halkı yardıma çağırdı. 1998 Ocak ayında vatandaşlardan altın takılarını devlete vermeleri istendi. Hedef, kredilerin daha hızlı bir şekilde ödenebilmesiydi. Milyonlarca Koreli bu çağrıya uyarak aile yadigarı takılarını, hatta alyanslarını devlete verdi, sporcular altın madalyalarını, kupalarını bağışladı.
Birkaç ay içinde 3 milyar dolar değerinde 227 tonluk altın toplandı, IMF'ye borçlar vaktinden önce, üç yıl gibi bir sürede ödenmiş oldu.
Birlik duygusu
Asya krizi döneminde üniversite öğrencisi olan ve şu an Bonn Üniversitesinde Kore Araştırmaları bölümünde konuk profesörlük yapan Kyoung-Suk Sung, bu dönemin Korelilerde birlik duygusunu daha da güçlendirdiğine dikkat çekiyor.
Bakalım neler olacak?

Yer İmleri