Originally Posted by
rxpu
Öngörülerimiz doğrultusunda bir bilinç var mıdır o soruya cevap vermek bence insan aklı ve ona atfedilen sınırlar ile mümkün değil. Ama bütünsel bir şuur olduğu konusunda ben de kuvvetli hislere sahibim. Dindar forumdaşlar bu bütünlüğü Allah, Tanrı olarak nitelendiriyorlarsa ben de ortak bir şuur olarak hissediyorum. Ama bunun ötesinde agnostik bir düşünce yapısındayım.
gerçeğe ulaşmak için hislerinize güvenemezsiniz. saf mantık kullanmanız gerekir ki ben de gerçeğe ulaşırken bunu kullandım. hislerinize neden güvenemeyeceğinize gelirsek, rüyanızda karşılaştığınız olayları düşünün. uyandığınızda hatırladığınız rüyanızın ne kadar saçma olaylarla dolu olduğunu ama rüyadaykan bu çelişkilerin farkına varamadığınızı görürsünüz. benzer şekilde, ben de çocukken tanrıya inanırken ve dua ederken şimdi bu yaptıklarımın ne kadar saçma olduğunu görebiliyorum.
gerçeğin ne olduğu konusu ise benim için artık tartışmaya açık bile değil, bir kesinlik söz konusu. bu nasıl olabilir diye sorabilirsiniz. yıllarca matematik, fizik, kimya, biyoloji, antropoloji vb. birçok konunun araştırılması, ansiklopedilerin başından sonuna harfiyen olmasa da okunması ve bu büyük miktardaki bilgi üzerinde uzun uzun düşünülmesi sonucunda çıkan sonuç tek bir cümleyle ifade edilebilecek kadar kısadır: tanrı matematiktir.
aslında insanların bir türlü çözemediği konu bilincin ne olduğu sorusudur. onu da ben çözdüm, insanlığa bir katkım olsun. bilinç, evrimsel süreçle ortaya çıkan acı ve zevk hissetme duyularının kaçınılmaz sonucu olarak ortaya çıkmıştır. bir mikroorganizmanın bu hislere ihtiyacı yoktur, çünkü her hareketi otomatiktir, insana göre çok basit bir makinedir. insan ise hayatın anlamsızlığını kavrayabilecek büyük bir beyne sahiptir ve ölümün kaçınılmaz olduğunu ve yaptığı çoğu şeyi koşulların kendini zorlaması nedeniyle yaptığını anlayabilir. bu durumda bile insanın yaşamının devam ettirilmesinin sağlanabilmesi için, intihar etmesinin engellenmesi gerekir. intihar da çok muhtemelen acı verici bir olaydır ki insan ne kadar mantıklı düşünürse düşünsün acı hissini engelleyemez. acıdan kaçınmak için de hayatta kalmak zorunda kalır ve bu süreçte de çok muhtemelen hayatının hatasını yaparak üreyecektir. işte bu nedenle acı hissinin var olması insan gibi büyük beyinli bir canlının varlığını devam ettirmesi için bir gerekliliktir.
buraya kadar piramidin büyük bölümünü inşa ettik. şimdi iş son tuğlayı koymaya kaldı: bir canlının acı hissedebilmesi için kendini de hissedebilmesi gerekir. işte bilinç dediğimiz bu "kendini hissetme"den başka bir şey değildir. şu sorunun cevabıdır: ben niye ben'im de sen ben değilsin?
Son düzenleme : mdemir; 05-08-2018 saat: 11:12.
yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri