Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

Ýþlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 8182 madde; 1 - 8 arasý.

Konu: Dolarda Yükseliþ Kaçýnýlmaz

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alýntý Originally Posted by starr Yazýyý Oku
    Arkadaþlar, durum vahim görünüyor.
    Bugün baþýmdan geçen bir olayý paylaþmak isterim:
    X bankada bulunan $20.000'i, Y bankaya transfer etmek istedim. Elden komisyonsuz olur diye, paramý çektim ve Y'ye gittim. "Cash dolar almýyoruz" dedi bireysel temsilci. Sebebini "Merkez Bankasý" olarak açýkladý.
    "Yani..." dedim, "Þimdi ben size $20.000 getiriyorum ve Merkez Bankasý'ný gerekçe göstererek almýyorsunuz, öyle mi?" "Evet, 15-20 gündür elektronik transferi kabul ediyoruz ancak" diye ekledi.
    Bu durumu yaþayan oldu mu?
     Alýntý Originally Posted by Patrick Bateman Yazýyý Oku
    Ben 1-2 ay önce ICBC ile yaþadým ayný durumu. Ýnanmayanlar oldu burada. Eski mesajlarýmda kayýtlý.
    Ama bana kendi bankalarýnýn politikasý olduðunu söylediler. Merkez ile ilgili bir þey söylenmedi.

    bu konu faiz baþlýðýnda bir polemiðe sebep olmuþtu bir ay kadar önce..

    sn JonDowes þu þekilde netlik getirmiþti konuya..

     Alýntý Originally Posted by Ahme
    Tamam da icbc merkez bankasý taþýma ücreti alýyor. 100,000 dolar için 1750 dolar ücret
     Alýntý Originally Posted by JonDowes
    Ýsmini biraz yanlýþ iletmiþler karýþýklýk oradan çýkýyor. Bunun adý "taþýma komisyonu" deðil, "TCMB'ye banknot satýþ maliyeti". Türkiye iyi kötü bir turizm ülkesi olduðundan, sürekli olarak döviz efektif (banknot) giriyor. Yurtdýþýna bizim turistlerle çýkarýlan efektif ise o kadar fazla deðil. Bu da sürekli olarak banknot birikmesini saðlýyor. Bunlar önce döviz bürolarýnda sonra da bankalar kasalarýnda birikiyor. Bankalarýn bu biriken dövizleri eritebileceði birkaç yolu var:

    1. Talep eden diðer bankalara devretmek (ama eninde sonunda o efektif yine fazlalýk olacak)
    2. Ýngiltere veya Almanya'ya efektif ticareti yapan bankalara göndermek (bir miktar komisyonu var)
    3. Ýþin kolayýna kaçýp TCMB'ye vermek (çok basit ama pahalý)

    Büyük bankalar asla TCMB'ye satmazlar. Yüklerler uçaða, doðru Commerzbank veya HSBC... Çünkü TCMB oranlarý þu þekilde:



    Yani TCMB'ye 10 bin dolar efektif verirseniz, size swift ile 9.875 dolar iade ediyor. Dolar devretme komisyonu = %1.25 Diðer para birimlerini de %1-%1.25 ile alýyor. Yurtdýþý bankalarýn oranlarý bunun çeyreði veya daha az. Büyük bankalarýn devirleri 5-30 milyon dolar arasý olur düzenli olarak, yani bu oran farký çok büyük maliyet demek. Bu yüzden ancak ICBC gibi "beni banknota bulaþtýrmayýn zaten çok da iddialý bir mevduat bankasý deðilim" diyen bir banka, aldýðý efektifi TCMB'ye satar ve sonra müþterisine "sigorta masrafý vs" ekleyerek %1.75 maliyet yansýtýr.

    (Piyasada aradýðý döviz efektifi bulamayan banka TCMB'den de alabilir. Bunun maliyetleri daha insaflý görüldüðü gibi binde 1 veya 1.5. TCMB'nin elinde zaten bolca olduðu için ucuzdan satabiliyor. Ancak genelde bankalar birbirlerinden sýfýr komisyonla alýrlar çünkü herkeste er geç banknot birikir)
    gerçi sizin örneklerde "kabul etmeme" var. o neyin nesidir bilemem.

  2.  Alýntý Originally Posted by shorts Yazýyý Oku
    bu konu faiz baþlýðýnda bir polemiðe sebep olmuþtu bir ay kadar önce..

    sn JonDowes þu þekilde netlik getirmiþti konuya..





    gerçi sizin örneklerde "kabul etmeme" var. o neyin nesidir bilemem.
    Ben JonDowes'un mesajýný okumamýþtým, ilk defa þimdi gördüm. Bence olayý bana anlatmak için uðraþmadýlar nasýl olsa öyle bir masrafý ödemeye yanaþmayacaðýmý bildiklerinden. Direk almýyoruz diyip geçtiler. Yalnýz o þubede para yatýrabileceðim bir vezne de yoktu. (yoktu galiba yanlýþ hatýrlamýyorum inþallah, bundan tam emin deðilim içerisi de sinek avlýyordu ya) Yani gerçekten banka politikasý da olabilir. Net hatýrladýðým þey dolarý sadece elektronik olarak banka üzerinden kabul ettikleri.

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

  • Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •