Originally Posted by
Bozkurt34
Sn STRATEJİ Öncelikle katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Ancak herkesin aklını kurcalayan şu soruyu sormak istiyorum herşey bu kadar açıkken şuan kağıtta yaklaşık %80 gibi olağanüstü bir kar marjı olması normalmidir?
Sayın Bozkur34;
Ben eşime bu durumu anlattığımda o da aynen şunu söyledi "Herkes salak, biz siz mi akıllısınız? Sizin gördüğünüzü başkaları görmüyor mü?" demişti.
Ben de KİPA örneğini vermiştim, 1.22'den 4.88'e gidişini anlattım. Mutlu Akü örneğini verdim. Kipa'da hadi muafiyet riski var diyelim. Mutlu Akü'de hiç bir sıkıntı yoktu. Çağrı açık ve netti. Üstelik TURGG'yi (eski adı MUTGG) yavrulayarak bedavaya verecekti. Ne oldu anlatayım bilmeyenlere;
MUTLU AKÜ 15 Temmuz 2013: Fiyat 7.96 görüp günü 7.84 kapamıştı. MUTGG'yi bölünerek verdi, bölünme fiyatı muğlak ifadeler içerdiği için 29 Temmuz'da 4.00 TL'ye indi.
13 Apu 2013'de 5.33, 5 Eyl 2013'de tekrar 4.07 TL'yi görüp, çağrı fiyatı 7 üstü olmasına rağmen, aynı HURGZ de olduğu gibi USD üzerinden satış olması, bugünler gibi USD çok oynak olmamasına rağmen, zorunlu çağrı öncesi 9 Ekim 2013'de 5.94 kapatıp, 2. işlem gününde 7.24 görmüştür. Çağrı sonrası 9.46'ları görüp G.Afrikalılar şirketi borsadan çıkarmışlardır.
Yani bu içinde bizzat yaşadığım bariz örnektir. O zamanlar tesadüf Ali Perşembe'nin 4 Ciltlik Teknik Analiz mi kitabını okuyordum, küçük yatırımcı davranışları ile ilgili bölümle birebir örtüşen fiyat hareketleriydi.
Yani bunları anlatmamdaki meramım, sorduğunuz sorudaki gibi, 4'den 7.2'lere tıpkı buradaki gibi TAM %80 KAR MARJI VARDI. Mutlu Akü'de KİPA'nın 1.22 dibe göre %300 lük kar marjı olan 4.88'e çıkması yanında marjın dar olmasının sebebi ne diyeceksiniz?
Cevabı şudur: Eğer şirketi borsadan çıkartacaksanız, yani tamamını toplayacaksınız MUTLU AKÜ, PTOFS gibi hisseyi yükseltmeniz işinize gelmez ve çağrı ve ayrılma fiyatlarına yakın seviyelerde bekletip borsadan ayrılma zamanı geldiğinde belirlenen fiyatın üstü olmayacağı için herkes satmak zorundadır. Bu nedenle Mutlu AKÜ'de Kipa'ya benzer 3 katlık bir kar marjı değil 4.00 TL dibe göre çağrı esnasında 7.2'ler yani %80 kar marjı olmuştur. Tabi HURGZ'de borsa kotundan çıkma durumu şu anda söz konusu değildir.
Diğer yandan, herkesin genelde bildiği NETAŞ olayı da buna çok güzel örneklerdendir. 40 TL seviyelerinden hareketlenen hisse zorunlu çağrı sebebiyle ilk başlarda 160-200 aralığına gelmiş, PROBİL vs ile de 300 TL üzerine çıkmıştır. Daha sonra da bölünmüştür.
NETAŞ'da OEP satış hikayesi ardından ZTE'ye satış hikayesi başlamış, ikinci satış da USD kuru üzerinden yapılmıştır. Satış öncesi 7.62 dip seviyelerinden hareketlenen hisse, satışın ciddiye binmesi ve sözleşme imzalanması sonrasında 10 TL seviyelerine çıkmıştır.
Sözleşme sonrası çağrı beklentisi olmasına rağmen 9.00 DİP yapmış, çağrı 12 TL seviyelerinde olmasına rağmen çağrının anlamsızlaştırılması için fiyat 15'lere çekilmiştir. 16 Kasım 2017'de 18.99 TL seviyelerine çıkmıştır.
Netaşta 1 Kasım 2016'daki dip seviyesini düşünelim, çağrı beklentisiyle ilk zirve olan 14 Haziran 2017'deki 15.66 seviyesini düşünelim. Aradaki kar %74. 17 Kas 2017'dek zirve ise 18.99 için oluşan kar marji %111 dir.
Bunlar örnek, marjlar birebir olacak diye bir kaide yok. Her hissenin piyasadaki lot sayısı, büyük ve küçük yatırımcı yapısı, alan sahibi vs vs bir sürü faktörden dolayı farklılık arz eder.
Umarım bu örneklerle sorduğunuz soruya cevap verebilmişimdir.
*** KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. *** LÜTFEN, tüm bilgi, haber ve önerileri akıl süzgecinizden geçirerek son kararınızı kendiniz veriniz YOKSA ZARAR EDEBİLİRSİNİZ.
Yer İmleri