Alýntý Originally Posted by mdemir Yazýyý Oku
insanlar þunu diyebilse ne güzel olurdu:

baþlarým sizin bastýðýnýz paranýza da, merkez bankanýza da, faizinize de, tahvilinize de, borsa "kaðýtlarýnýza" da...

biz ne "kar" edip baþkasýnýn parasýný çalmak, ne de "zarar" edip kendi paramýzý çaldýrmak istemiyoruz...

biz insanlar, altýna yatýrým yapmaya karar verdik. artýk yakamýzdan düþün!

marx böyle söyleseydi belki þimdi dünya farklý olurdu...
Dünyada 8 milyar insan var, bunlarýn sadece belki 50-100 milyon kadarý katma deðerli çýktý üretiyor, geriye kalaný tamamen borç ile hayatlarýný sürdürebiliyorlar. Dünyada þiþirilmiþ olarak 800 trilyon dolar kaydi para var. Ýþte bu para bu 7.9 milyarý besliyor. Eðer dünya ekonomileri bu kaydi parayý yaratmasaydý, örneðin sadece altýn gibi dar para arzýna hitap eden varlýklar ile sýnýrlý kalýnsa idi sadece o katma deðerli çýktýya sahip olan 100 milyon kiþi için tasarruf imkaný olacaktý.
Diðer problemli bir nokta ise bu 100 milyon kiþinin altýn tasarrrufu diðer 7.9 milyar kiþiye borç vermeye yetmeyeceðinden dünyanýn büyük bir kýsmý için þu ankine göre ciddi bir açlýk ve sefalet hüküm sürecekti. Sonuçta bu teorik olarak mümkün deðil zira dünyadaki politikacýlar iþte o 7.9 milyar kiþinin oylarý ile seçiliyorlar.
O nedenle o þiþirilmiþ ve devasa para çarpaný ile dönen karþýlýksýz kaydi varlýk yani para olmak zorunda. Derseniz ki dünya nüfusunu 100 milyona indireceðiz o zaman olur, ama o da insanlýk tarihi boyunca geliþtirdiðimiz medeniyetimize ve etik deðerlerimize yakýþmaz.