Sayfa 87/495 İlkİlk ... 3777858687888997137187 ... SonSon
Arama sonucu : 3959 madde; 689 - 696 arası.

Konu: YBTAS - Yibitaş İnşaat Proje

  1. #689
    Enflasyon muhasebesi bitti, üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti. Bu konu da nereden çıktı, demeyin. Enflasyon düzeltmesi sadece 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin mali tablolar üzerinde yapılmış sonra da uygulamadan kalkmış olmasına rağmen, etkileri hala devam ediyor ve korkarız ki devam edecek.

    Bunlardan en önemlisi enflasyon düzeltme farkları ile ilgili. Buna göre, pasif kalemlere ait enflasyon farklarının başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi durumunda, bu tutarlar üzerinden, işlemlerin yapıldığı dönemde kurumlar vergisi ödenmesi gerekiyor.

    Birçok şirketin mali tablolarında hâlâ enflasyon farkları yer alıyor. En çok görülen “Sermaye Düzeltmesi Enflasyon Olumlu Farklarıâ€. Çünkü bu tutar bilançoda özkaynaklar içerisinde ayrı bir kalem olarak yer alıyor. Bir de görünmeyenler var tabii. Diğer özkaynak kalemlerine (örneğin yasal veya olağanüstü yedekler, geçmiş yıl kârları gibi) ilişkin enflasyon farkları ilgili hesap bakiyesi içerisinde yer alıyor.

    Bu haftaki yazımızda, genel olarak enflasyon düzeltmesinin şartlarına değindikten sonra, pasif kalemlere ait enflasyon farklarının işletmeden çekilmesi konusunu sermaye azaltımı ve tasfiye kapsamında ele alacağız.

    Ne zaman yapıldı?

    2003 yılı sonu. Bir yasa çıktı. Buna göre 2004 yılından itibaren mali tablolar enflasyon etkisini de içerecek şekilde düzenlenecekti. Bunun için öncelikle bir yıl öncesinin yani 2003 yılının mali tablolarının düzeltilmesi gerekiyordu. Esasen 2003 yılı mali tablolarında yapılan düzeltme işlemi sadece, enflasyonun 2004 yılı mali tabloları üzerindeki etkisini görebilmek için bir başlangıç noktası oluşturma amacını taşıyordu. Başka bir deyişle, 2003 yılı bilançosunda yapılan düzeltme işlemi, enflasyonun şirketin kurulduğu günden 31.12.2003 tarihine kadar geçen süredeki etkilerini belirleme amacıyla yapıldı.

    Bu nedenle de enflasyon düzeltme işlemi sonucu ortaya çıkan kâr veya zarar, 2003 yılı kâr zararını değiştirmedi. Tek kalemde geçmiş yıl kâr/zararı olarak bilançoya dahil edildi. Daha doğrusu düzeltme işlemleri, mükelleflerin 2003 yılına ilişkin kârları ve ödeyecekleri vergide bir değişiklik yaratmadı. Böyle bir değişiklik zaten mümkün de değildi. Çünkü düzeltme işlemleri 2003 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi verildikten ve hesaplanan vergi ödendikten sonra yapılmıştı.

    Bu şekilde başlangıç noktası oluşturulduktan sonra 2004 yılına ilişkin bilançolar enflasyonu da içerecek şekilde hazırladı. Yani 2004 yılında enflasyonu da içine alan kârlar beyan edilerek, vergi bu tutarlar üzerinden ödendi. Bu düzeltme işlemi bazı işletmelerde matrahı artırıcı etki yarattı, bazılarınınkini ise düşürdü.

    Uzun sürmedi

    Enflasyon düzeltmesi yapılmasının iki şartı var. İlki içinde bulunulan yılın enflasyon oranının (TEFE veya Yİ-ÜFE) yüzde 10’u aşması. İkinci şart ise son üç yıla ilişkin enflasyon oranının yüzde 100’den fazla olması. Bu iki şartın bir arada gerçekleşmesi gerekiyor.

    2004 yılı için bu iki şart bir arada sağlandığından enflasyon düzeltmesi yapıldı. Ama uzun sürmedi. Bir kez başlandıktan sonra sona ermesi de bu iki şartın birlikte ortadan kalkmasına bağlıydı. Nitekim 2005 yılında her iki şart da gerçekleşmediğinden enflasyon düzeltmesi uygulamasının ömrü sadece 1 yıl oldu.

    Yine olur mu?

    Son yıllarda, yıllık enflasyon yüzde 10’lara dayanmış olmasına rağmen, son üç yıla ilişkin oranın yüzde 100’den çok düşük olması nedeniyle kısa vadede yine karşımıza çıkması zor görünüyor. Buna kimsenin üzüleceğini sanmıyoruz. Ne enflasyonun bu düzeylere çıkmasını ne de -o günleri yaşayanlar iyi bilirler- zorlu ve uykusuz geçen enflasyon düzeltme günlerine dönmeyi kimse istemeyecektir.

    Bir muhasebe kaydı yeter

    Pasif kalemlere ait enflasyon fark hesaplarının, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi durumunda, bu tutarlar üzerinden kurumlar vergisi ödenmesi gerekiyor. Yasa hükmü açık, illâ ki işletmeden çekmek şart değil, bir muhasebe kaydı yapılarak başka bir hesaba virman yapılması bile vergilendirilmesi için yeterli.

    Hatta şirketin ilgili yıl zararda olması, önceki yıllardan devreden milyonlarca liralık zararı olması, Ar-Ge veya yatırım indirimi gibi indirimlerinin bulunması dahi bu vergilemeyi etkilemiyor.

    Bir de zamanlama konusundan bahsetmekte fayda var. Pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları ne zaman işletmeden çekilirse çekilsin, hiçbir süre sınırlamasına bağlı olmaksızın bu işlemin yapıldığı yıl vergiye tabi oluyor.

    Ancak öz sermaye kalemlerine ilişkin enflasyon farklarının;

    - Düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilmesi veya

    - Sermayeye ilave edilebilmesi,

    durumunda kâr dağıtımı sayılmıyor ve bu işlemler yapıldığı aşamada kurumlar vergisi ödenmiyor.

    Tasfiyede vergileniyor

    Aslında yasada, tasfiye aşamasında enflasyon farklarının nasıl dikkate alınacağı ile ilgili özel bir düzenleme bulunmuyor. İdare, bu belirsizliği mükellefin aleyhine yorumluyor. Tasfiye sonucu tasfiye artığının ortağa verilmesini de işletmeden çekiş olarak değerlendiriyor ve vergi ödenmesi gerektiğini belirtiyor.

    Örneğin bir muktezada “… tasfiye sonucu bilançosunda görülen pasif kalemlere ait enflasyon farkları, tasfiye nedeniyle ortaklara dağıtılmış olacağından tasfiye dönemi kârlarına ilave edilerek kurumlar vergisine tabi tutulacaktır.†şeklinde görüş bildirmiştir. (İstanbul Defterdarlığı Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü: 04.03.2005 / 3597) Bu tür muktezaları çoğaltmak mümkün.

    M.Fatih Köprü

    http://www.vergidegundem.com/blog?blogid=2573139

    Şirketin 32 milyon tl sermaye düzeltme farkları bulunuyor.
    YORUMLAR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

  2. bu nedemek yibtasa yansimasi olumlumu olur

    SM-G925F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

  3. #691
     Alıntı Originally Posted by tipitip Yazıyı Oku
    bu nedemek yibtasa yansimasi olumlumu olur

    SM-G925F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bu kalemin sermaye artırımında kullanılması veya geçmiş yıl zararına mahsubu halinde vergi almam diyor devlet,,bunun dışında ne yaparsan yap vergi alırım diyor.
    Dolayısı ile bu 32 milyon tl lik kalemin ne yapılacağı konusu şirketin tasarrufunda.
    YORUMLAR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

  4.  Alıntı Originally Posted by tipitip Yazıyı Oku
    ben hedefim 40.000
    maliyetim 1750 deyince bazı arkadaşlar güldü.
    29 yıllık borsaciyim.
    tahta piyasasindan geldim.fiyatlar serbestti bi hisse bu günde %100 bile yapardı sinir yoktu.
    adana lar denizli cam lar ozamanlarin gözdesiydi.
    4 liradan 3000 iş b hissem vardi. 0.20 kuruştan 50000 petkimim vardi vestel 0.30 kuruştu
    iş b dursaydı sade şuan değeri temettuerle 10 milyondu
    petkim vestel 500 bin leri gördü hey gidi hey.
    yibitaş 40 değer biçerken boş konuşmuyorum.bekle gor. ben burda olacağım.
    bazı arkadaşlar eglensede.
    bikac tuyodaha vereyim beklemeyi bilene
    isbir》3000
    petrokent 》600
    tazekkuru》400
    merit》250
    karsusan》140
    yesil》80
    bekleyene.
    asla yatırım tavsiyesi değildir.
    vade 3 yıl yada daha erken


    SM-G925F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Çoğunuzun yaşıkadar borsa geçmişi var bu vatandaşı dinleyin.Ancak KARSUSAN YEŞİL MERİT katılmıyorum diğerleri olabilir.Saygılar.

  5. Yakında hissede hareket başlayacak ytd.Sayın tipitip arkadaşımıza katılıyorum bu hisse bistte efsane olacak.

  6. Yakın zaman🤣🤣🤣 çimento firmalarının hepsinde başlıyacak hareket eş zamanlı olur tahminim bsoke nuhcimento afyon arslan buda kervana katılır ama yakın zamanda zor bundaki beklentiyi bildikleri için yukarı çıkarıp hisseyi kucağa bırakıp tekrar pusuya yatacaklardir bir tek yatırımcinin bile kazanmasını sağlamak istemezler birde asıl merak ettiğim bir konu bu kadar kişi kayda geçiyor hisseyi bir tanesi bile kayda geçirenlerde biri benim babamdan dedemden kaldı diye iki kelam etmiyor ben asıl bu kayda gecirenlerden bir kaç yorum görmek istiyorum senelerdir soguslenmis yüzde 17 lüks payları bence neden iki kelam etmezler anlamıyorum bide hissede cozemedigim bir hareket grafiği var hesapları ve stratejiyi sürekli değiştiriyorlar bı hinlik var ama ben hayra yormuyorum o yüzden kısada bir şey beklemek hayal sayın hocalarımın dediği yapılmalı al unut her 4/5 ayda birde cikmamissa portföy artirilip ceza kesilmeli zaten en büyük cezayı ben keseceğim bu ekibe tam biraz topladık dediklerinde bir bakacaklarki avuçları boş o yüzden bu film uzar gider potansiyeli var biliyorum ama ellerinde mal olmadan tahtayı niye gotursunler diye düşünüyorum.bunlar benim şahsi düşüncem inşallah sizlerin hayalleri gerçekleşir ama doğan cesur ve ekibi ekmek yedirtmez

  7. Kimdir bu doğan cesur ve ekibi bi açıklarmısın duymuşluğum yok cahilliğimi mazur gör.Durmadan hesap streteji değişiyorsa zaten yok öyle hesaplar falan demekki.Akşam şöyle yapalım sabah oldu yok böyle yapalım.Bu nedir yaw.Zaten hepsi 3.700 lot yani%3.7 tamamı%17 olacak.Elinds tutan satmayan satamayan var bu cesur dediğin adamlar nerden ne toplayacak.O nun için buraya daha açıklayıcı olmalısın gibi geliyor.Cidden merak ettim şu doğan cesur işini.Bu hisseye girecekse cesur olmalı kal sağlıcakla.

  8. Tabiki akşamdan sabaha değişmiyor ama yaşımız kadar bilge olan tipitip amca bile kaç tane kagitdan dökülmüş bu adamlarin işi bu kağıt sayarlar milyon lotluk tahtaları sayarlar belli hesapları vardır tahtanın yüzde 90 civarı kendilerinde olmadıkça tahta gitmez bana aselsani 2 liradan alan 40 liradan satan bir ky gösterebilir misiniz bu adamlar ülkedeki tahtaların yüzde 60 ina sahip strateji de mesele şu tipitip amcam ve diğerleri 100 lot satın gorun bir daha alabiliyor musunuz bu fiyatlardan

Sayfa 87/495 İlkİlk ... 3777858687888997137187 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •