Bu arada bizim palalar gelecek haftaki mb toplantısını fiyatlamaya başlamış olabilir mi ne dersiniz..
Bu arada bizim palalar gelecek haftaki mb toplantısını fiyatlamaya başlamış olabilir mi ne dersiniz..
Meksika Amerikanın biz de Avrupanın çöplüğü konumundayız. Hurda demirler gelir burada eritilir,o tesislerden çıkan pis havayı biz soluruz,zehirli suyu biz içeriz. Petrokimya ise yine en büyük zehir kaynağı .Dev tesis açıldı diye seviniyoruz gelen firmanın ismi bile SOCAR. Global kirlilik bir yana sanki bu toprakları,denizleri 100 yıl daha kullanıp sonra çekip gidecekmişiz gibi kirletiyoruz.
Benim esas korkum şu. Yurt dışından borçlanma maliyetleri 8 ay öncesine göre neredeyse ikiye katlandı. Bunu bankaların sendikasyon kredilerinde ve eurobond faizlerinde görüyoruz. Dolar 7.20 den 5.50 ye geldi ama aynı tahvil faizlerinde ve banka kredilerinde olduğu gibi yurt dışı borçlanma faizlerinde aynı oranda çözülmeler gerçekleşmedi. Eğer dolar tekrar yukarı yönlü bir harekete başlarsa borçlanma maliyetleri de tekrar artmaya başlayacaktır. Yani dolar tekrar 6.5 lira olursa borçlanma maliyetleri düşerken gördüğü 6.5 liranın çok üzerinde olacaktır muhtemelen.
Bu durumda dth lara dikkat. Özellikle şirketlerin dth hesaplarına. Yüksek oranda faizle borç çevirmek yerine kendi kaynaklarındaki döviz ile borç ödemeye çalışacaktır sektör. Geçen 8 ayda Katar 3 milyar doları çıkıldığında 33-34 milyar dolar eriyen MB rezervleri ikinci bir şoku kaldırmayabilir kaldırmayacaktır. Hali hazırda çok kritik seviyelerde zaten. Halihazırda önümüzdeki 6 ayda turizm gelirlerinin dip artan fiyatlı enerji giderlerinin tepe yaptığı, yıl sonuna kadar oluşan cari açığın finanse edilmesi gereken bir döneme de girdik bu ay itibariyle.
Yer İmleri