korsan tv de cüneyt beyle program yaptığından beri ve para analizdeki bütün yazılarını okurum görmedim derviş zamanında ımf gelince 2000 yılında 537 tl olan dolar 2011 15 ağustosta 1500 oldu yanı bırakın azalmayı 3 kat arttı
korsan tv de cüneyt beyle program yaptığından beri ve para analizdeki bütün yazılarını okurum görmedim derviş zamanında ımf gelince 2000 yılında 537 tl olan dolar 2011 15 ağustosta 1500 oldu yanı bırakın azalmayı 3 kat arttı
4 ocak 2001 dolar 667 - 4 ocak 2003 dolar 1654
Bıkmışbroker, geçenlerde attığı bir tivitte, 10-15 Aralık'tan sonra, Noel nedeniyle, yabancı portföylerin pozisyon kapattığını yazmıştı. Aralık ayının ikinci yarısı yerlilere kalıyor. Bunun piyasa üzerinde bir etkisi olur mu?
İmf ile ne tür bir anlaşma ve hangi şartlarda olacağına göre kurun seviyesi değişecektir. Mesela sabit kur üzerinden bir kredi anlaşması da bir seçenektir.
Türkiye nin mevcut ekonomik durumu dikkate alındığında yüzde 10 luk reel faizi kaldıracak durumda değiliz.. adınız Amerika değilse ikili açık, duble currency i getirir 🙂
Sabit kurun devri geçti artık. Bunu şu anda uygulayan bir ülke de yok diye biliyorum.
% 10 reel faiz yüksek olabilir ama sıfır ya da eksi reel faizle de bu işin yürümeyeceği belli. Bir de göz ardı edilen husus tasarrufun teşvik edilmesi gereğidir. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de hane halkının tasarruf oranı % 20'nin altında. Günümüz koşullarında bunu yükseltmenin tek yolu var o da tasarrufu teşvik edecek bir reel faiz. Çin'de hane halkının tasarruf oranının % 50'nin üstünde seyrettiği ve bunun da Çin'in büyümesinin ardındaki faktörlerden biri olduğu biliniyor.
Türkiye bu kadar borçlu olmasaydı hem içeriden hem dışarıdan düşük faizle borçlanması mümkündü ama artık değil.
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Sabit kurun devri geçti diye birşey olamaz çünkü ekonominin bazı kuralları evrenseldir. Eğer ki ımf ile yapılacak bir anlaşma enflasyonu düşürmeye odaklı olursa sabit kur da bir seçenek olacaktır.
Ancak ben muhtemel imf senaryosuna ihtimal vermiyorum.. o kadar dış güç dedikten sonra git imf ile anlaş; siyaseten bitersin 🙂
Yer İmleri