Doları Kasım başı 5.50'lerden itibaren toplamaya başlamıştım. Biraz erken olmuş. Ortalamam 5.41. Ancak faiz faktörü de var. Dolara geçirdiğim miktar için almadığım TL faizini hesaba katınca ortalamam 5.57 oluyor.
Aralık başından itibaren de altın toplamaya başladım. Orada daha iyi oldu başlangıç noktası. 205'lerden itibaren alıma geçtim. Altında ortalamam 213.
Dolardaki zararla altındaki kar yaklaşık olarak dengede şu anda. Faizi hesaba katmazsam sıfıra sıfır gibi. Almadığım faiz şu andaki zararım. Buralar dipse razıyım hiç sorun değil, bir gün sıçrasa direk kara geçiyor zaten. Aralık başında 5.40'lara çıktığında bir iki günde 46bin lira kar yazmıştım. Oralarda %10-20 satış yaptım ama fazlasını gözüm kesmedi, bu kadar düşmesini beklemiyordum. Sattıklarımı 5.30'dan koydum yerine.
Kardayken satmak da kolay değil. Tekrar 5.40 görürsek hemen satışa geçmeyebilirim. 5.50'de %10-20, 5.65'te %10-20 satarım diye planlıyorum. 6'ya doğru çıkarsa oralarda artık %50 civarı TL'ye geçebilirim.
Pazartesi dip görecek Ocak başında yükselecek beklentisi çok hakim olduğu için Cuma 5.25'ten VİOP üzerinden %30 daha Dolar Altın karışık alım yaptım. Aslında zaten %100 geçmiş durumdaydım ama kaldıraç kullanmıyordum yani bankadaki TL karşılığı kadar alım yapıyordum VİOP'ta. Cuma bunun üzerine çıkmış oldum. Aslında şu anda %65 dolarda %65 altında -%30 TL'de sayılırım. Pazartesi 5.20-5.25 görürse biraz daha alırım. Kaldıraçla aldığım fazla miktarı Ocak başında karlı gün denk gelirse vereceğim bekletmeden. Bankadaki TL karşılık kadar döviz ve altını elimde tutmaya devam edeceğim VİOP'ta.
Ben buraların dip olduğunu ve Mart'a kadar en azından 5.70'lere çıkacağını düşünüyorum. 6.50 olacak 7 olacak diyen de çok ama ben kendi hesabımı en azından 5.70 olacak beklentime göre yapıyorum. Eğer işler tersine dönerse inat etmem zararı göze alıp bozarım bir kısmını. Genel olarak 100bin lira civarı kar yapabileceğimi düşünüyorum, ama bir o kadar da kaybetme riskim olduğunun farkındayım. Fakat temel analiz tarafında göstergeler TL'yi çok desteklemediği için kazanma ihtimalimi kaybetme ihtimalimden yüksek görüyorum. Ne olacağını zaman gösterecek.
Şunu da ekleyeyim, yükselen döviz benim işlerimi bir hayli olumsuz etkiledi. İki farklı sektörde iş yaptığım bir şirketim var. Birine çok etki etmiyor ama diğeri Avrupa'dan ithal ürün alımına ve Türkiye'de satışına dayalı olduğu için dövizin yükselmesi fiyatları ve dolayısıyla satışları çok bozdu. Döviz düşerse ben birikimimden yana zarar etsem bile diğer taraftan işlerim açılır kazançlarım artar. Bu nedenle de döviz alırken zarar eder miyim düşüncesi beni çok rahatsız etmiyor. Ağustos'ta döviz daha fazla yükselmez deyip hem işlerden hem faizden kazanıyorum diye %100 TL'de bekliyordum, sonra faturası ağır oldu. Bu sefer döviz ağırlıklı pozisyon almaya çalışıyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri