Sayfa 550/1000 İlkİlk ... 50450500540548549550551552560600650 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 4,393 - 4,400 arası.

Konu: Dolarda Yukselis Kacinilmaz

E zaten tüfe üfe makası olduğundan bir yerde de kapitalist dediğin de çok da haksız değil.Talebi gördüğü an zammı basmak zorunda.

2.  Alıntı Originally Posted by tilkiii Yazıyı Oku
    Azami kâr elde edemeyebilirler belki ama fiyatları aşağıya indirebilecek rakip kalmadığı için biz sıradan vatandaş için ürünlerde indirim şansı hiç kalmaz diye düşünüyorum.

Tabii ben gerçekten sıradan bir vatandaşım ekonomi bilgimde sıradan.

General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Evet ama maksimum kar elde edebilecekken neden fiyatları arttırmak pahasına kendi karlarının azalmasını tetikleyecek bu hamleyi yapsınlar?
    Her firma hatta birey, maksimum kar noktasını aramaz ve onun şartlarını sağlayacak hamleler yapmak istemez mi?
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Evet ama maksimum kar elde edebilecekken neden fiyatları arttırmak pahasına kendi karlarının azalmasını tetikleyecek bu hamleyi yapsınlar?
    Her firma hatta birey, maksimum kar noktasını aramaz ve onun şartlarını sağlayacak hamleler yapmak istemez mi?
    Sizin demek istediğinizi ben şimdi anladım tabii yanlış anlamadıysam
    En ucuz maliyet en yüksek kâr.

Maliyeti yine dusursunler ama kârdan feragat etmesini bilsinler bir yerden sonra bu sistemde tıkanır.

Tabii siz bunu kastediyorsaniz.

abdülselam özatak, fethi sekin, ömer halisdemir, turgut aslan, kaşif kozinoğlu...

Duhul
    Nov 2018
    İkamet
    Gönüllerde yaşıyorum.
    Gönderi
    7,300
    Venezuela da halk ortalama 9 kilo vermiş ben peşinen 10 kilo verdim herkes kendi derdine yansın.
    Şekeri, unu bıraktım, yağ salça yok , alışsın herkes .
    Yemeyince enflasyon etkilemiyor. Asgari ücretle ve de esnaf ve de emekli abiler de şu 9 kilo işine başlasınlar.

ytd

5. Sinemalar boş (sadece bazı Türk filmleri biraz gişe yapıyor), maçlarda tribünler boş, eğlence mekanları, akşam içkili restoranlar boş, kitap filan zaten pek okunmuyor artık...Bunlardan da kesti millet...Kıyafetler, ayakkabılar zaten götürür birkaç sene en azından...Araba, mobilya, beyaz eşyada bozulmadıkça alınmasa da olur çok uzun süre...

Sadece gıda, kira, fatura, arabaya yakıt vb. zorunlular etkiler...

6.  Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
    Ya sn rxpu sen ne yaptın ingilizcemiz zaten zayıf elde sözlük gavurca videoları izlerken göbeğimiz çatlıyor ,sen bizi türkçe de anlamaz haje getirdin.Üstelik yazdığın metini anlamam için elde sözlük olsa da olasılık sıfır.Siz şu metni mesleği ekonomi olmayan ortalama zekalı ben misal forumdaşlar için de bir zahmet tercüme etseniz çok makbule geçer.Misal marjınal ciro talep elastikiyetine bağlı olduğundan maaş artışları talebi artırır ve enflasyon artar fiyatlar artar veya şu şu nedenle artırmaz gibi.Bağlantı verdiğiniz formül hipotez mi teori mi ekonomi bilimi açısından .
    Bağlantıda verdiğim formül uzun yıllardır ekonomi literatüründe kabul görmüş ve çeşitli teorilerden (örneğin dinamik denge teorisi) derlenerek oluşturulmuş bir bağıntı. Çeşitli çalışmalarda deterministik ve istatistiki olarak ayrı ayrı incelemeye tabii tutulduğu için kuvvetli ve olgunlaşmış bir hipotez olarak değerlendirebiliriz.

2.soru: Türkiye'de tüm çalışanlara (sanırım çok kabaca 30 milyon civarı) ödenen toplam maaş yıllık 800 milyar TL olsun. Asgari ücret artışları işte bu toplam ödenen maaş değerini yükseltecek bir güce sahip değil.
    Toplam maaşı arttırmak için merkez bankasının parasal genişlemeye gitmesi gerekli. Bu da çok kısa süreli olarak maaşları artmış gibi gösterecektir. Zira enflasyon hızlıca tırmanacağından değişen bir şey olmayacaktır.

Ancak şu anki konumumuzda merkez bankası parasal genişleme ile ilgili bir adım atmıyor. Para arzı artışı enflasyonun gerisinde.Yani para arzı ve büyüme verisi artmadığı sürece çalışanlara ödenen toplam maaş enflasyonun altında kalmak zorunda. Zira çalışanlara ödenebilecek ek bir parasal arz veya kredi genişlemesi ile elde edilecek kaynak yok.

(Örnek toplam ödenen maaş 800 milyar TL'den resesyon ile uyumlu bir oranda mesela %12 artarak 900 milyar TL'ye çıkabilir. 900 milyar TL ile de zam yapılan maaş seviyesinden 30 milyon yerine misal 28 milyon kişi istihdam edilebilir.

Enflasyonun altında artan her toplam maaş değeri ise sabit arza karşılık talebin gerilemesi demektir. Bu da gerek tekel gerek se çoklu piyasada fiyat artışı olmasa dahi maksimum kar noktasını aşağıya çeker. Yüksek fiyat artışların olduğunda ise maksimum kar noktasından çok daha belirgin bir mesafede uzaklaşılır.

Merkez bankası bunun tersi bir tutum alırsa o zaman süreç *çok kısa* bir zaman aralığı için söylediğiniz gibi gelişebilir. Ama çok kısa bir zaman aralığı için.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

7.  Alıntı Originally Posted by tilkiii Yazıyı Oku
    Sizin demek istediğinizi ben şimdi anladım tabii yanlış anlamadıysam
    En ucuz maliyet en yüksek kâr.

Maliyeti yine dusursunler ama kârdan feragat etmesini bilsinler bir yerden sonra bu sistemde tıkanır.

Tabii siz bunu kastediyorsaniz.

En ucuz maliyet diyemiyorum zira bu biraz da firmaların kabiliyetleri ve kapasiteleri ile ilgili. Düşürebilen olur düşürmeye gücü yetmeyen olur. Ancak tekel dahi olsa fiyata kontrolsüz şekilde zam yapması mümkün olmayabilir.

Uç bir örnek: Maliyeti 100TL 120TL'ye satıyor ve 1000 birim satabiliyor. Toplam karı 20.000TL

Maliyeti 120TL'ye çıktı , ve fiyatı 150TL yaptı, alım gücü ile uyumlu satış adedi 200'e düşebilir. Bu da toplam karını 6.000TL'ye çeker.

Halbuki maliyeti 120TL'ye çıktığında fiyatı 140TL yapsa alım gücü ile uyumlu satış adedi 800'e dengelenebilirdi. Bu da karını 16.000TL'de tutmasını sağlayabilirdi.

ÜFE ile TÜFE arasındaki devasa makas yukarıdaki senaryo ile uyumlu veriler içeriyor.Yani firmalar maliyetleri %32 arttığında (güncel ÜFE) ürünlerine bu oran yerine daha az bir oranda zam yaparak (%21.5 güncel TÜFE) alım gücü ile uyumlu denge noktasını (satış adedini) yukarıda tutmaya çalışıyor olabilirler. Bu strateji ile yukarıdaki dengede görüldüğü gibi maksimum kardan daha az uzaklaşmış oluyorlar.

8.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    En ucuz maliyet diyemiyorum zira bu biraz da firmaların kabiliyetleri ve kapasiteleri ile ilgili. Düşürebilen olur düşürmeye gücü yetmeyen olur. Ancak tekel dahi olsa fiyata kontrolsüz şekilde zam yapması mümkün olmayabilir.

Uç bir örnek: Maliyeti 100TL 120TL'ye satıyor ve 1000 birim satabiliyor. Toplam karı 20.000TL

Maliyeti 120TL'ye çıktı , ve fiyatı 150TL yaptı, alım gücü ile uyumlu satış adedi 200'e düşebilir. Bu da toplam karını 6.000TL'ye çeker.

Halbuki maliyeti 120TL'ye çıktığında fiyatı 140TL yapsa alım gücü ile uyumlu satış adedi 800'e dengelenebilirdi. Bu da karını 16.000TL'de tutmasını sağlayabilirdi.

ÜFE ile TÜFE arasındaki devasa makas yukarıdaki senaryo ile uyumlu veriler içeriyor.
    Benimde demek istediğim tekeller oluşur ise 120 maliyet satış 140 tan aşağı düşmez
    Tekel olmazsa 120 maliyet 130-135 arası belki daha aşağısını görürüz

O yüzden mümkün olduğunca üreten sayısı artmali ama bir nebzede enflasyon olmalı .

abdülselam özatak, fethi sekin, ömer halisdemir, turgut aslan, kaşif kozinoğlu...

Sayfa 550/1000 İlkİlk ... 50450500540548549550551552560600650 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •