*tcmb: Kısa vadeli dış borç stoku kasım sonu itibarıyla 116,5 milyar dolar(önceki 116,6mlr)
*tcmb: Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku kasım sonu itibarıyla 58,1 milyar dolar(önceki 59,2mlr)
*tcmb: Kısa vadeli dış borç stoku kasım sonu itibarıyla 116,5 milyar dolar(önceki 116,6mlr)
*tcmb: Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku kasım sonu itibarıyla 58,1 milyar dolar(önceki 59,2mlr)
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
Döviz kurlarının dünkü PPK sonrası verdiği tepkiye bakınca gerçek piyasa beklentisinin söylendiği gibi "faizlerde değişikliğe gidilmemesi" olmadığı açık şekilde ortaya çıkıyor. Öyle ya gerçek beklenti bu olsaydı, malumun ilanından sonra piyasanın buna kayda değer bir tepki vermemesi beklenirdi. Ama sanki merkez adeta faiz artırımına gitmiş gibi bir tepki geldi piyasadan. Bu da gösteriyor ki piyasanın faiz indirilmeyeceği görüşü beklentiden çok temenni boyutundaymış (ve yatırımlara yön veren gerçek beklenti merkezin indirime gitme olasılığıymış) ki faizler değişmeyince de piyasadan TL pozitif bir tepki geldi.
Yani işin özeti piyasalara güvensizlik ve korku iklimi hakim. Tahmin paylaşan ve devamında piyasayı yönlendiren ekonomistler bu ortamda gerçek görüşlerini paylaşmaktan kaçınıyorlar. Ve sonucunda beklendiği gibi değişikliğe gidilmeden gelen faiz kararı sonrası bile kurlarda günlük %2'lik bir oynaklık oluşabiliyor. Gerçekten enteresan günlerden geçiyoruz.
Altın ile ilgili bir sorum var;
İşbankası interaktif bankacılıktan GLDTR hissesi aldım.
Bu hissedeki fiyat değişiklikleri neye göre oluyor anlayamadım.
Mesela, şu anda
USD/TRL 0.65 % +
XGLD 0.53% +
Durumdayken yani hem dolar hem de altın fiyatı artıdayken,
GLDTR 0.05% - gözüküyor....
Altın ve dolar fiyatı artarken bu hissenin fiyatı nasıl düşüyor...bilen birisi aydınlatırsa memnun olacağım..
Not:Burası dolar başlığı ama her konuda bilgi sahibi olanlar burada olduğu için buraya yazdım
Twinkle twinkle little star,
Soon you won't be twinkling anymore.....
Türkiye gibi düşük katma değerli imalat yapan ülkelerde üretim ve imalat artışı ihracata yönlendirilirse bu durum ithalatı da ciddi şekilde arttırıyor. Genelde hükümetler düşük teknoloji imamaltı ve hizmetler sektörünü hormonlu olarak destekleyici politikalar izlemek zorunda kalıyorlar.
Eğer katma değerli ihracat ve üretim derseniz o zaten çok çok uzun vadeli bir konu ve uzun vadede dahi gerçekleşeceğine dair bir sinyal yok.
O nedenle halihazırdaki durumda kısa ve orta vadede dövizi ancak çok kuvvetli bir resesyon baskılayacaktır. Bunun dışında düşük ve orta teknolojili imalat hamleleri ve bunlara ilişkin mali ve parasal genişleme ne yazık ki dövize yukarı yönlü baskı yapacaktır.
O nedenle şahsi düşünceme göre döviz dengesini sağlamanın yolu kısa ve orta vadede var olan üretim profili ve eğitim seviyesi ile imalat ve üretim de değil. Bu yönde bir adım ancak cari açığı arttırarak bizi daha sorunlu bir konuma itecektir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yatirim tavsiyesi icermemektedir. Her yatirim karari duyumlarla degil sahsi arastirmalar ile alinmalidir.
bankandan veya yatirim sirketinden gram altin al gec..isletim ucreti alma isi bitti, bende 4 hesap var; dolar-sterlin-altin ve vadeli..
islem ucreti almiyorlar, bi kere aldilar yarim saat boyunca demedigimi birakmadim, siz soyguncumusunuzdan basladim, tefecimisinize kadar devam ettim..
gram altin 221/224 zaten, daha ne komisyonu isletim ucreti odeyecegiz..
bir cukurdan cikmak istiyorsan yapacagin ilk sey kazmaktan vazgecmektir..
Ticaret savaşı Turp'un elinde patlamış;
The U.S. LOSES BIG In Trade War Imports Rise As Exports Slashed
The trade deficit, which was made a big deal by President Trump, and ignited a trade war with China, has worsened https://www.silverdoctors.com/headli...ports-slashed/
Yer İmleri