Hadi biz en başından bu yana dolarda yükseliş kaçınılmazcıydık ama Sayın Selka dolarda düşüşün en büyük savunucusuydu. O bile şu anda aramızda iken bencamin toptan bir vücut çalımı atar mı diye aklımada geliyor bazen
Teknik olarak anlık 4.95 civarları en son dip noktası olarak gözükmekte mevcut şartlarda.
Bazı ekonomistler ise, ki dolar tahminleri hep yukarı olanlar, 30 Ocak itibari ile dolarda tahminler aşağı yönlü revize edilmeli, biz ne yapalım Fed döndü inat etmeyip bizde dönmeliyiz diyor.
Dediğim gibi bahsettiğim nokta kırılmadan daha altlardan bahsetmek boşuna. Kırılırsa, ki en baştan beri savunduğum dip noktalar, o zaman terse geliriz kısa vadede. Ama hala sanmıyor ve inanmıyorum.
Ucuz dolar bizim gibi tüketim ile büyüyen, dış borç bağımlısı, aldığı borcu üretime değil ekseriyetle ithalat ve verimsiz üretime yatıran ülkeler için zehirdir.
Herşey güllük gülistanlık olsa bugün için doların olması gereken değer TÜFE hesabından iki ayrı veri setine göre 5.20 ve 5.80. İşte bunun ortalaması ve IIF in de belirttiği fair value 5.50 buradan geliyor zaten. Tabiki açıklanan Tüfe verilerine göre.
2019 yılında planlandığı gibi yüzde 15 Tüfe olması durumunda, yüzde 3 Abd enflasyonu deyip düşsek yüzde 12 yapar.
Kaba hesapla 5.82 - 6.50 bandına ve adil değer olarak 6.16 çıkar karşımıza 2019 sonunda.
Bu değerin içerisinde herhangi bir küresel, siyasal risk, yüksek borçluluk, ekonomik kriz vs gibi riskler mevcut değil.
Öbür tarafran Fed parada bassa, negatif faize de geçse önemli değil. Bu olması gereken hiçbir iç ya da dış faktör barındırmayan yalın değer.
Altını tekrar çiziyorum açıklanan enflasyon verilerine göre bu değerler.
2019 yılı için 4.-4.50 dolar demek kabaca yüzde 30-50 değerli TL demek. Bunun sonuçlarını da artık 450 milyar dolar borcun üzerine ekleriz.
Zaman herşeyin ilacı. Mevcut küresel durum, Fed, böyle bir şeye imkan verir ve ülkeyi yönetenler aynı politikalara devam ederlerse bir kaç yıl sonra bizi IMF falan da paklamaz. Birkaç beden büyük geliriz.
Yer İmleri