Originally Posted by
rxpu
Kira artışlarının önünde başka bir engel var. Ortalama hanehalkı kazancı. En son baktığımda ortalama ücretler 3-4 yıl önce net 1850TL civaındaydı. Şimdi de olsun olsun 2200-2300TL olsun. Ortalama gelir artmadan kiralar yükselemeyebilir. Bu evin değerinden bağımsız bir parametre. Ortalama gelir artışı ise kaliteli büyüme ile mümkün.
Var olmayan parayı tahsil edemezsin.
Küçük şehirlerde ve merkezden uzak arzın çok olduğu yerlerde farklı olabilir yaklaşımlar tabi.
İstanbul ve Ankara.
İstanbul zaten hane halkı gelirinde en üstte, Ankara desen memur şehri, karı koca çalışsa eve en az 7500TL giriyor.
Mesela Ankara'da kiracılarımdan birisi banka müdürü, adam tutturdu işte şu kadar bu kadar, dedim ne zam aldın? %26 . Kira artışın tüfe kadar. Yaptı geçti.
Bir diğer sorunlu istanbulda, internetten okumuş etkilenmiş belliki, %3 gibi bir artışla geldi, direndi, en gıcık olduğum lafla geldi"işte zamanında ödüyorum" üstelik emsal kiraları istediğim artıştan sonra dahi %10 daha yüksek, senelerdir çalıştığım emlakçı ile de istişare yaparak çık dedim, yok dedi, çalıştığım avukatlık bürosuna havale ettim, noterden ihtarname gidince kanuni rakamdan artırımı yaptı. Uyanık işte.
İşyerlerine direkt boşalt diyorum. Boş kalsın, tınlamaz. 1 yıl sonra daralan talep artar daha iyiye veririm. Ama adam cirosunu 2'ye katladığında kirayı 2'ye katlayamam.
Biz bu paraları kazanıp betona gömerken bilumum kılları ağarttık, davalar mahkemeler, uykusuz geceler. Öyle kolay değil.
Şu anda kira geliri için konut alır mıyım, almam, hem konut fiyatları enflasyon altında artıyor ve artacak hem de kira vergileri fahiş yüksek. En üst vergi dilimindeyseniz (2018 gelirleri için senelik 80binTL bürüt gelir üstü) kiranızın neredeyse yarısı emlak, gelir vergisi ve onarımlara gidiyor.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri