*Hazine ve Maliye Bakanlığı: İç borçlanmanın ortalama maliyeti Şubat'ta %16,15 (Önceki %14,55)
*Hazine ve Maliye Bakanlığı: İç borçlanmanın ortalama maliyeti Şubat'ta %16,15 (Önceki %14,55)
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
İç borç çevirme oranının düşmesi olumlu bir şey. Suan ki bu seviye bile kriz dönemindeki seviyeden yüksek ama iç borç çevirme oranı gerilemeli . Oran 100’un altında olduğunda piyasaya ödediği borçtan daha az borçlandığını gösterir ki amaç 100’un altında olmak . Suan piyasaya ödediği borçtan daha fazla borçlanıyor hazine . Tabii bu yüksek oran özel sektöründe borçlanmasına olumsuz etki oluyor çünkü hazine her borç verene gel ben alacağım diyor ve faizler yukseliyor .. %197’den buraya gerilemişiz faizlerde biraz gerilemiş durumda .. Ama hala yüksek .
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
Büyük bir etken diyebiliriz,(ama öyle 1 aylık gelen rakamlara göre değil) kaba bir tabirle "borç verenlere devlet saldırmayı azaltıp bana verin , bana verin demezse özel sektör daha kolay kredi bulur ve dolaysıyla düşük faizle kredi bulur" ama "devlet borç almak için ödediğinin 2 katı gibi %197 li uçuk rakamlara giderse borç bulmak zorlaşır ve borç alabilmek için yüksek faize boyun eğeriz". Bir çok önemi var bu durumun, örnek Özel sektör kolay borçlanabilecek ki gelişebilecek , yatırım yapabilecek ..
Bu arada iç borç cevirme oranlarını yıllara göre https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2019/0...nlar%C4%B1.xls adresinden ulaşılabilirsiniz.
Son düzenleme : MedwiG; 08-03-2019 saat: 21:14. Sebep: ek
Yani geliri giderinden az olduğu için hazine ne yapıyor borç alıyor buna çözüm olmadıkça bu durum böyle sürer gider..
Hazine'nin web sayfasından alınan verilere göre :
2015 yılında -17.172m. nakit denge
2016 yılında -38.221m nakit denge
2017 yılında -60.472m nakit denge
2018 yılında -70.352m nakit denge
2019 ocak ayında gelir giderden yüksek çıkmış ve +2.995m iken
2019 şubat ayında -25.873m gelmiş.
Nakit denge rakamlarına https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2019/0...005-2019-1.xls adresinden ulaşılabilir.
Bu rakamlar böyle olduğu sürece gelir ile gider bu halde kaldıkça durumumuz iyiye gitmez..
Yer İmleri