Originally Posted by
Epicurist
Yazdığınızı yanlış anlamadıysam, tam katılamıyorum. İtfayı beklemeden satış yapıldığında aradaki kur farkının dikkate alınması durumu itfa gelirine karşı bir dezavantaj değil. Sebebi şu; itfa geliri itfa günündeki kurla çarpılarak hesaba katılıyor. Bu da aslında alım-satım kazancındaki işlemin aynısı yapılıyor sadece alış fiyatı olarak 0 alınıyor demektir.
Bir avantaj ya da dezavantaj olarak bahsetmedim sadece farki ifade ettim. Itfa sonrasi vergilendirme sirasinda alis fiyati olarak 0 degil alim fiyatinin doviz degeri ile itfa gunundeki doviz kuru kullaniliyor. Dolayisiyla kur farki vergilendirilmiyor.
Girdimde hata dedigim sey, Dudu'nin girdisinden benim anladigim menkul sermaye iradi olarak adlandirilan itfada geri alinan ana para ile alim maliyetinin farkinin hicbir sekilde vergilendirilmedigi bilgisi. Bir ornek uzerinden (Kupon gelirlerini dikkate almadan) benim bildigim durumu anlatayim.
Bugun vadesine 5 yil kalmis bir bondu 80$'a USDTRY=2'yken aldik.
Durum 1
Ertesi sene USDTRY=3 oldu ve bondu 90$'a sattik diyelim; bu durumda alis maliyetimiz 160 TL, satis gelirimiz 270 TL diyip uygulanabilirse UFE endekslemesi yaparak alim maliyetimizi yukseltiyor ve ertesi yil "deger artis kazanci" olarak gecen satim-alim farkinin vergisini veriyoruz.
Durum 2
Itfayi bekledik ve 5 sene sonra, USDTRY=5'ken anaparamizi 100$ olarak aldik. Ertesi yil (itfa geliri - alim maliyeti olan) 20$'lik menkul sermaye iradinin TL karsiligi olan 100TL'nin vergisini (istisna tutarin ustundeyse) veriyoruz.
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
Yer İmleri