Sayfa 160/1000 İlkİlk ... 60110150158159160161162170210260660 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 1,273 - 1,280 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Kur farkı beyana tabi değil doğru, ancak itfa geliri kur farkından oluşmuyor fiyat farkından oluşuyor.
    Simdi bir ornek ile bu konu uzerinde dusunelim.
    95 den aldik X bonoyu %5 de kupon faizi vardi, vade de 2029 olsun.
    Son seneye kadar kuponlari aldik ve beyan ettik.
    Zaman su gibi akti gecti ve 2029 yili geldi, TC hazinesi de batmadi ve hesaba 100 dolari yatirdi.
    Son sene 100 dolari aldik.
    95-100 arasindaki 5 dolari beyan edecek miyiz etmeyecek miyiz?
    Edecek isek nasil edecegiz?

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

2.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Benim bugun Isyatirim sube muduru ile konusmam acik ve net olarak itfayi beklersek bonoyu 50 den de alsak 99 dan almis olsak 100 dolar olarak anaparamizi geri aliyor ve bunun beyana tabi olmadigi seklinde idi...
    Ama vadeden 1 gun once satsak bile alis satis arasindaki farkin (alis gunu kuru ve satis gunu kuru ile carpilarak) enflasyon endekslemesi ile (10% uzeri bir enflasyon sarti araniyor) beyan edilip vergisinin varsa kupona eklenerek odememiz gerektigini anladim.
    Syg,
    Keşke bu iyi bildiğini iddia eden arkadaşlar kendi bankalarının vergi kılavuzlarındaki yanlışı düzelttirseler. Biz de onları okuyup buradaki insanları yanlış yönlerdirmesek. Öyle yapmıyorlar malesef bilgilerini kendilerine saklıyorlar.

3.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Yazdığınızı yanlış anlamadıysam, tam katılamıyorum. İtfayı beklemeden satış yapıldığında aradaki kur farkının dikkate alınması durumu itfa gelirine karşı bir dezavantaj değil. Sebebi şu; itfa geliri itfa günündeki kurla çarpılarak hesaba katılıyor. Bu da aslında alım-satım kazancındaki işlemin aynısı yapılıyor sadece alış fiyatı olarak 0 alınıyor demektir.
    Bir avantaj ya da dezavantaj olarak bahsetmedim sadece farki ifade ettim. Itfa sonrasi vergilendirme sirasinda alis fiyati olarak 0 degil alim fiyatinin doviz degeri ile itfa gunundeki doviz kuru kullaniliyor. Dolayisiyla kur farki vergilendirilmiyor.

Girdimde hata dedigim sey, Dudu'nin girdisinden benim anladigim menkul sermaye iradi olarak adlandirilan itfada geri alinan ana para ile alim maliyetinin farkinin hicbir sekilde vergilendirilmedigi bilgisi. Bir ornek uzerinden (Kupon gelirlerini dikkate almadan) benim bildigim durumu anlatayim.

Bugun vadesine 5 yil kalmis bir bondu 80$'a USDTRY=2'yken aldik.

Durum 1
    Ertesi sene USDTRY=3 oldu ve bondu 90$'a sattik diyelim; bu durumda alis maliyetimiz 160 TL, satis gelirimiz 270 TL diyip uygulanabilirse UFE endekslemesi yaparak alim maliyetimizi yukseltiyor ve ertesi yil "deger artis kazanci" olarak gecen satim-alim farkinin vergisini veriyoruz.

Durum 2
    Itfayi bekledik ve 5 sene sonra, USDTRY=5'ken anaparamizi 100$ olarak aldik. Ertesi yil (itfa geliri - alim maliyeti olan) 20$'lik menkul sermaye iradinin TL karsiligi olan 100TL'nin vergisini (istisna tutarin ustundeyse) veriyoruz.
    ---------------
    Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla

4.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Zaman su gibi akti gecti ve 2029 yili geldi, TC hazinesi de batmadi ve hesaba 100 dolari yatirdi.

Syg,
    Edeceksiniz son yıl aldığınız kupon faizlerine ekleyeceksiniz, çünkü itfa geliri faiz sayılıyor.

Bakın iki tane Eurobond düşünün birinin fiyatı 97 diğerinin fiyatı 103 olsun ama getirileri aynı olsun. Birisinden itfada 3.000 dolar fazla alıp bunun vergisini ödemeyecek iseniz ,diğerinde az aldığınız 3.000 doları vergiden düşemeyecekseniz, hangi salak gidip 103 fiyatlı Eurobondu alır ki?

5.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku

Syg,
    Eger beyan istisna sinirinin ustundeyse itfa geliriniz 5 dolarin tl karsiligini beyan edeceksiniz. hatta istisna sinirinin ustundeyse itfa yilinda aldiginiz tum kupon ve itfa gelirinizin tl karsiligini beyan edeceksiniz.

Itfa gelirinizle (anapara farki diye gecer) kupon gelirleriniz menkul sermaye iradi, itfadan once satim yaparsaniz bu deger artis kazanci diye gecer. Menkul sermaye iradinda kur farki vergilendirilmez ve istisnai bir kazanc tutarinin ustundeyse beyan verilir. Deger artis kazancindaysa alim ve satim gunlerine ait kur degerleri de dikkate alinarak kur farki da vergilendirilir ama UFE endekslemesi yapilir. Hazine bondlari icin ihrac edildigi tarihe gore alim satim kazanci beyan istisnasi olan da var olmayan da..
    ---------------
    Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by kirk7 Yazıyı Oku
    Eger beyan istisna sinirinin ustundeyse itfa geliriniz 5 dolarin tl karsiligini beyan edeceksiniz. hatta istisna sinirinin ustundeyse itfa yilinda aldiginiz tum kupon ve itfa gelirinizin tl karsiligini beyan edeceksiniz.

Itfa gelirinizle (anapara farki diye gecer) kupon gelirleriniz menkul sermaye iradi, itfadan once satim yaparsaniz bu deger artis kazanci diye gecer. Menkul sermaye iradinda kur farki vergilendirilmez ve istisnai bir kazanc tutarinin ustundeyse beyan verilir. Deger artis kazancindaysa alim ve satim gunlerine ait kur degerleri de dikkate alinarak kur farki da vergilendirilir ama UFE endekslemesi yapilir. Hazine bondlari icin ihrac edildigi tarihe gore alim satim kazanci beyan istisnasi olan da var olmayan da..
    O zaman tam babalara geldik...
    Ben vazgectim eurobond filan almiyorum.
    Ben temettu ile yoluma devam edecegim.

Syg,

7.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Edeceksiniz son yıl aldığınız kupon faizlerine ekleyeceksiniz, çünkü itfa geliri faiz sayılıyor.

Bakın iki tane Eurobond düşünün birinin fiyatı 97 diğerinin fiyatı 103 olsun ama getirileri aynı olsun. Birisinden itfada 3.000 dolar fazla alıp bunun vergisini ödemeyecek iseniz ,diğerinde az aldığınız 3.000 doları vergiden düşemeyecekseniz, hangi salak gidip 103 fiyatlı Eurobondu alır ki?
    Bunlarin getirileri ayniysa fiyati 103 olanin kupon orani daha yuksektir. Vade de uzunsa yillar boyunca alacagi yuksek kuponla aradaki farki kapatmis olabilir.
    ---------------

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    O zaman tam babalara geldik...
    Ben vazgectim eurobond filan almiyorum.
    Ben temettu ile yoluma devam edecegim.

Syg,
    Temettude en azindan yarisi vergiden muaf.

Syg,

Sayfa 160/1000 İlkİlk ... 60110150158159160161162170210260660 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •