Bu hissede olup taþýyanlara naçizane tavsiyem ki SODA da kýsa vade düþünenlere gördüðünüz gibi tuzak çok o yüzden uzun vadeli bakýn olaya inmiþ, çýkmýþ, yatmýþ,düzeltmeye gitmiþ bunlar borsanýn olmazsa olmazlarýndan zaten , önemli olan SODA nýn temel rasyolarý,trendi ki geriye doðru bakýn yýllýk trendine nereden nereye gelmiþ ve nerelere gidecek ,SODA dahada büyüyecek sanýyormusunuz ki olay sadece cam elyaf fabrikasýndan ibaret bu fabrika sadece baþlangýç ve sürekli yabancý para girdisi yükselen bir hissenin daha farklý katmadeðerli ürün üretimine yönelik yatýrýmlarý illaki olacak .Balýkesirdeki o arazi bu konuda üretim üssü olmaya aday ,2020 ve üstü yýllarda burada bir üretim kompleksi olacaðý þimdiden gün gibi aþikar zira Þiþecam gurubu bu arazi ve bölgeyi boþuna seçmedi yatýrýmlarýn çeþitli olmasýný zaten belirtiyorlar ,kýlý kýrk yardýlar ve bu olaya giriþtiler bunuda Þiþe cam grubunun en gözde hissesi SODA üzerinden yapma kararý aldýlar, eski yazýlarýmdan da belki anýmsarsanýz SODA nýn global bir firma olmasý gerektiðini ,açýklýk oranlarýnýn artmasý gerektiðini bununda yabancý ilgisini arttýracaðýný yazmýþtým ,yaklaþýk 4 sene önce belirttiðim bu yazýmda o zaman açýklýk oranlarýna ve yabancý oranlarýna bakýn ki açýklýk ve yabancý oranlarý nerden nereye gelmiþ boþuna deðil bu geliþmeler ki diðer iþtiraklerin ellerindeki SODA hisseleri bir planýn parçasý olarak satýldý ve el deðiþtirdi ama SODA üzerindeki baskýlar azaltýldý akabinde SODA Mscý Endeksine dahil edildi yine akabinde býst100 den býst30 a terfi etti ,þimdide cam elyaf fabrikasý olayý gündemde ve ileride belki benim düþüncem olan Bor ve Toryum madenlerinin ileri düzeyde katmadeðerli ürün üretilecek bir þekilde yatýrýmý veya belki yüksek bir enerji yatýrýmý gibi giriþimlerin olacaðý aþikardýr.Zira cam elyaf üretiminin yýllýk 70 bin ton olacaðý belirtiliyor ama bunu ek yatýrýmlarla 100 yada 150 bin tona çýkarýlýp çoðunun yurtdýþýna satýþýnýn yapýlmasýnýn SODA ya nasýl bir kazanç saðlayabileceðini düþünebiliyormusunuz ki soda ürünleri ve sodakülü yatýrýmlarýný saymadým bile .Bu yüzden SODA ya yeni girmiþ ve elinde SODA bulunduran arkadaþlara yine yazýyorum RESÝM büyük ve bunun tamamýný görmeye çalýþýn ,size engel olacak her türlü kötüleme,kandýrmaca,malýnýnýzý sattýrma çabalarýna tamah etmeyiniz SODA nýn temeli saðlam ve hedefe her geçen gün giden bir hisse olduðunu unutmayýn, hissenize güvenin,tahriklere kapýlmayýn zira yapýlan her kötüleme ve tahrikin arkasýnda mutlaka bir neden olduðunu unutmayýn, ileriye dönük saðlam düþünün ,geleceðinizi düþünün SODA benzeri hisseler uzun vadede mutlaka kazandýrýrlar bunuda unutmayýn.
SODA yý takip ederken BÜYÜK RESÝME odaklanýn uzun vadeli düþünün, sabýrlý ve metanetli olun karþýlýðýný zaten veriyor SODA zaman içinde, zira önümüzde 2017 1Ç bilanço beklentimiz, mayýs ayý içinde net %o.2266 krþ temettü beklentimiz, temmuz ayý dahil olabilir net %10 kusur bedelsiz beklentimiz ve en güzeli açýklama yapacaklardýr ki resmi olarak 31.12.2021 e kadar yýlda %30 kesin olmak üzere ( ki 5 e böldüm ben ) verilecek % 150 sermaye arttýrýmýndan ( bunuda 4 sene önceki detaylý yazýmda öngörmüþtüm zaten.)dolayý bedelsiz beklentimiz , daha uzun vadede 2018 son çeyrekte yada 2019 ilk çeyrekte yer alacak CAM ELYAFI kazançlarýnýn bilançoya dahil edilmesiyle artacak gelir kazancýmýz( ileride temettü oranýnýn 1 tl olacaðýný öngörüyorum þimdiden) ve devam eden satýþlardan elde edilecek kambiyo gelirlerimiz,indirilen maliyetler, buhar kazanýnýn devrede olmasý, doðalgaz indirimi, elektrik satýþý vb.say say bitmeyen beklentilerimiz var.Herþeyin hayýrlýsý diyorum.
( SODA topicindeki yazýmdan alýntýdýr.)
Almak, satmak ,tutmak herkesin kendini baðlar o kaddarr...(ytd deðil þahsi fikirlerimdir.)
Yer Ýmleri