bir halt olacağı yok.
Herkese merhaba, mahfi eğilmez'in blogunda anonim bir yorumcu aşağıya kopyaladığım değerlendirmeyi yapmış. Tek paragraf yazılmış ve okuması zor ama mutlaka vakit ayırıp okuyun. Çıkarımları ve tahminleri bankaları da ilgilendiriyor, kurları ve genel ekonomiyi de. Mahfi hoca da tespitleri onaylamış. Genelde yazdığım hisse başlığına postaladım ama doları ilgilendirdiğinden buraya da kopyalıyorum:
merkez bankası politika faizini sabit tuttu. fakat metinde özellikle dikkat edilmesi gereken nokta gerektiğinde ek sıkılaştırma ibaresi kalkmış olmasıdır. zaten döviz kurlarının açıklama yapıldıktan hemen sonra yükselmesi de bundan kaynaklanmıştır kanaatini taşıyorum. merkez bankası bana göre ön kapıda faizi düşürmüyorum ancak arka kapılardan da faizi düşük tutacağım mesajı vermiştir. yani bundan sonra politika faizini sabit tuttuğum zaman faizi yükseltmiş olduğumu varsaymalısınız diyor. bir nevi merkez bankası faiz çıpalaması yapacağım demiş oluyor kanaatimce. mevduat munzam karşılıkları rezerv opsiyon mekanizması repo vb gibi alanlarda yapacağı rötuşlamalarla faizi nispeten düşük tutma çabasında olacaktır. kredi tabanını biraz da olsa genişletip iç talebi uyarmaya çalışacaktır. malum dış talepte de azalma trendi görünmeye başlıyor. muhtemelen; merkez dövizde sert dalga geldiğinde bundan böyle fazla müdahaleci olmayacak olup daha ufak ataklarda ise müdahale edecektir. net döviz rezervini başka türlü makul ve rasyonel biçimde kullanmak mümkün değildir artık. büyük erime yaşadı özellikle son 9 aydır. zaten varlık fonunun bankalara 3,7 milyar euro luk kağıt vereceği ve bunun 5 yıl vadeli olup yıllık faizinin ise %4,61 olacağı söyleniyor. hatta bankaların bu kağıtları teminat olarak gösterip merkez bankasından tl cinsi fon sağlayabileceği de belirtiliyor. yine goldman sachs açıklaması ; bankaların 6 milyar dolarlık sorunlu krediyi satmayı düşündüğü haberidir. muhtemelen 15 milyar dolarlık hatta 20 milyar dolarlık değere karşılık gelen kredi hacminin 5-6 milyar dolara başka kurumlara ciro edileceği belli oluyor. yani bu durumda bankaların sermaye erimesi yaşaması kaçınılmazdır. öz sermaye erimesi yaşayacaklardır. bunu da dibs gibi varlık fonunun üzerinden sağlanacak kaynak transferleriyle kapatacaklardır. bu haberler zaten merkez bankasının ek sıkılaştırma ibaresini açıklama metininden çıkarmış olmasının nedenini de açıklamış oluyor. merkez gerektiğinde para basacak karşılığında merkeze kağıtlar verilecek böylece sözüm ona piyasa mekanizmasının dışında ayrı bir kamu faizi çıpalaması yapılmış olacaktır. kamu tarafında ve bazı özel bankalar arasında kaynaklar değiş-tokuşlar yoluyla dolaştırılacak ve faizler de asgari düzeyde tutulmaya çalışılacak. tıpkı 1994 5 nisan kararlarından önceki birkaç ayda yapılanları bire bir hatırlatan uygulamalar gözümün önüne geldi sayın hocam. merkez bankası sanırım bundan böyle hem dövizi hem faizi tutamayacağını bildiği için faizleri tutma kararı verdi/verdirildi. hükümet ayağına bakacak olursak da; s-400 ve iran ambargosu konusu, suriyenin ya da fıratın doğusu konusu ve halk bank konusu gibi stratejik konularda abd ila çekişmeyi göze alıp doların sert ve hızlı yükselişine izin vereceği yani bundan böyle düşük reel faiz-yüksek kur uygulamasına geçeceği yüksek enflasyonlu büyüme diyebileceğimiz bütçe açığını büyüterek büyüme moduna geçeceğini görüyorum. enflasyon çok yükselecek ama piyasada para bulunacak ve talep desteklenecek. tıpkı 1990 lı yıllarda olduğu gibi. bütçe açığının aşırı büyümesinin önüne de dolaylı ve direkt vergilerin artırılmasıyla geçilmeye çalışılacak. peki tüketimin kaynağı nereden olacak çünkü tasarruflarımız çok düşüktür. cevap bellidir:TCMB. 90 yıllarda olduğu gibi kam finansörü olmaya yeniden başlatılacak!. kısacası yine yenidden hiper enflasyonlu yüksek devalüasyonun ve/veya ulusal para biriminde sert değer kayıplarının yaşanacağı döneme yelken açmış görünüyoruz.
Okudum hepsini.
Kısaca düşük reel faiz yüksek kur, yüksek para arzı yaratımı yüksek enflasyon deniyor.
Ancak aşırı yüksek kurları reel sektör kaldıracak durumda değil.
Bunu göz ardı etmemek gerek.
Yüksek özel sektör borçları var döviz cinsinden.
Bu kadar yanlı USD/TRY paritesinin arttırılıp reel faizlerin düşük tutulacağı bir dönemin olacağını tahmin etmiyorum.
Para arzı arttırılıp fiyatlar genel seviyesi yükseltildiğinde de alınacak malların fiyatları tekrar artacak bu da talep kanalında kısıtlı artışa sebebiyet verecektir.
Ne yapılmaya çalışıldığını hiç anlayamadım zaten.
Merhaba,
Bunu başka yerde okudum:
https://odatv.com/mahfi-egilmezden-d...-27041942.html
Çok güzel yazmış.
Selamlar.
Selamlar. Burada yazmış olduğum bilgi, yorum ve düşünceler tavsiye ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Webster üstad nerede diye sormayın, işte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
Selamlar. Burada yazmış olduğum bilgi, yorum ve düşünceler tavsiye ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Webster üstad nerede diye sormayın, işte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
bunların rasyonel insanlar olmadığı çok açık.. ülkeyi resmen batırdı adamlar.. ilk once emlak sektörü üzerinden şehirler yağmalandı.. yetmedi kısıtlı ülke kaynakları yandaşlara peşkeş çekildi.. cehaleti tatmin etmek için de "köprü" yaptılar ve "almanya bizi kıskanıyor" şeklinde düşünmelerini sağladılar..
ekonomide ne olacağını artık kimse bilemez.. alacakaranlık kuşağındayız..aldıkları sözde tedbirlerin işe yaramadığı net görülüyor ..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri