Selamlar. Burada yazmış olduğum bilgi, yorum ve düşünceler tavsiye ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Webster üstad nerede diye sormayın, işte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
ya piyasada gelirler ve şirket karları artmadan faizi 0 yapsa bütün konutlar satılacak mı? faiz 15 olsa enflasyonu yüzde 30 hisseden halk mevduata para yatırmazsa düşük faizli kredi neyle verilecek? Kamu bankaları para basacaksa zaten faizi indirmeye ne gerek var.Bence baştan aşağı saçmalık.
Yalnız bu arkadaş dolar 7.20 ye giderken Azerbaycan'dan para gelecek vesaire dolar 4.70 olacak diyordu.
Bir ara yine baktıydım, dolar çıkacak vesaire diyordu.
Çıktı 6.20'ye sonra düştü.
5.62'ye.
Kağıtlarda iyi belki ama dolarda tahminleri çok kötü bence.
Yine de saygı duyuyorum ama ben takip etmiyorum artık.
Selamlar.
Selamlar. Burada yazmış olduğum bilgi, yorum ve düşünceler tavsiye ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Webster üstad nerede diye sormayın, işte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
Dolarci başkan bu hafta yandaslara toplattiysa dolarları 5.58 den üstüne kendiside 2.25 milyar dolar borçlandı 6.40 faizden şimdi güzel bir 6.80 hareketini tetiklerse oldu bu is.
Demekki 5.58 kur ağaların işine gelmiyor ki ihracatci ciğerimi soktun hikannn diye bağırıyordu hafta içi.
Benim gördüğüm 6.80 den kafanın anasi ağlamaz oradan temiz 3 ila 4 ay geri alım yapar.
Pazar gecesi güzel gapli açıp milletin alamadığı saattede yukarı yapıp sabaha lan burdan alinirmi geri gelsinde alayım dendimi cillop gibi olur bu is.
Vefa Tarhan
9 saat ·
(Facebook)
Dünkü MB bașkanın değiștirilmesi kararı ekonomik büyümenin devam etmesi ile yüksek faiz oranları arasındaki yanlıș olarak yorumlanan bir takas olarak değerlendirilmeli. Bu yanlıșın 4 temel nedeni var: 1. Ekonomi biliminde yüzyıllardır bilinen gerҫek șu: yüksek enflasyon faizlerin artırılmasıyla tedavi edilir. Bu gerҫeğe rağmen C. Bașkanının gӧrüșü “yüksek faizlerin enflasyonu tedavi etmek yerine yüksek enflasyon sonucunu yarattığı” șeklinde (bir-kaҫ yıl ӧnce Türkiyede bir konferans veren Nobel ӧdüllü Robert Schiller’e bu gӧrüș konusunda düșüncesi sorulduğunda, Schiller’in zamanın Bașbakanı ile ilgili cevabı: “Bașbakanınızın ekonomist olduğunu bilmiyordum. Merak ettim, doktorası hangi üniversiteden? (!)” olmuștu). 2. TCMB faizleri indirse bile günün sonunda bu kararın etkisi faizleri yükseltmek olur: bu kararın tetikleyeceği enflasyon beklentilerindeki artıș, piyasa faizlerini yükseltir. 3. Bu karar TL faizini etkilese bile dolar faizini etkileyemez. Yani, ülkenin $450 milyarın üzerinde olan dӧviz borcu üzerinde etkisi olamaz. 4. Aslında, tam tersine, faiz indirimi kararının tetikleyeceği “TCMB’nin bağımsızlığının ‘masal olduğu’ gerҫeği” kur değerini yükseltir. 4. Dolayısıyla, kurdaki yükselișin efektif etkisi dӧviz borcu faizini TL olarak yükseltmesi olur.
(Vefa Tarhan ABD de ekonomi prof)
Yer İmleri