Originally Posted by
BORA YAŞAR
Vefa Tarhan
9 saat ·
(Facebook)
Dünkü MB bașkanın değiștirilmesi kararı ekonomik büyümenin devam etmesi ile yüksek faiz oranları arasındaki yanlıș olarak yorumlanan bir takas olarak değerlendirilmeli. Bu yanlıșın 4 temel nedeni var: 1. Ekonomi biliminde yüzyıllardır bilinen gerҫek șu: yüksek enflasyon faizlerin artırılmasıyla tedavi edilir. Bu gerҫeğe rağmen C. Bașkanının gӧrüșü �yüksek faizlerin enflasyonu tedavi etmek yerine yüksek enflasyon sonucunu yarattığı� șeklinde (bir-kaҫ yıl ӧnce Türkiyede bir konferans veren Nobel ӧdüllü Robert Schiller�e bu gӧrüș konusunda düșüncesi sorulduğunda, Schiller�in zamanın Bașbakanı ile ilgili cevabı: �Bașbakanınızın ekonomist olduğunu bilmiyordum. Merak ettim, doktorası hangi üniversiteden? (!)� olmuștu). 2. TCMB faizleri indirse bile günün sonunda bu kararın etkisi faizleri yükseltmek olur: bu kararın tetikleyeceği enflasyon beklentilerindeki artıș, piyasa faizlerini yükseltir. 3. Bu karar TL faizini etkilese bile dolar faizini etkileyemez. Yani, ülkenin $450 milyarın üzerinde olan dӧviz borcu üzerinde etkisi olamaz. 4. Aslında, tam tersine, faiz indirimi kararının tetikleyeceği �TCMB�nin bağımsızlığının �masal olduğu� gerҫeği� kur değerini yükseltir. 4. Dolayısıyla, kurdaki yükselișin efektif etkisi dӧviz borcu faizini TL olarak yükseltmesi olur.
(Vefa Tarhan ABD de ekonomi prof)
Valla umarım herşey iyi olur bora abi ama pek umudum yok.Yazik oluyor.
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri