bu arada: çok doğru biçimde bir çok insanın dolar tercihlerinde bir değişiklik olmadığı belirtildi bu sayfalarda.. yani yapay bir piyasada bir takım ilkel hesaplar eşliğinde döviz kurunu baskılamak ve sahte cennet havası vermek.. bunu yaparken bir çok veriyi yanlış hesaplamak (işşizlik, enflasyon milli gelir vb) ayrıca bir endişe konusu.. bu nedenle bir çok insan "ben bu oyunda yokum" diyor ve dolar üzerinden yatırım ve birikim planlarını yapıyor..
şimdi.. madem bu paranız dolarda duruyor.. eğer dolar mevduat veya eurobond gibi bir düşünce yoksa.. ve viopta çeşitli pozlar alıyorsanız (endeks, dolar vb).. o takdirde bildiğiniz gibi pozisyon açmak için belli bir teminat gerekiyor.. diyelim ki marjin hesabınıza (takasbankta saklanıyor) 50 bin tl koydunuz .. tl olarak.. varolan dolarlarınızı da usd olarak (ve bozmaya gerek kalmadan) marjin hesabınıza aktarabilirsiniz..bu sayede teminat sıkıntısı yaşadığınız günleri kolay atlatırsınız.. neticede toplam teminatın en az yarısı nakit tl olmalı.. diğer yarısını döviz koyabilirsiniz.. (veya x30 hisseleri).. aracı kurumunuza danışabilirsiniz.. ben bu konuyu eskiden bilmiyordum ama artık son 2-3 yıldır zaman zaman kullanıyorum gerektikçe..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri