Bankacý deðilim ama cevap vermeye çalýþayým.
Bir önceki ayýn gün sayýsýný not edin (bizde temmuz=31), Brüt getiriyi güne bölün (1,93/31=0,062258) bunu 1 yýl (365 gün) ile çarpalým (0,062258*365=22,72) bir yýllýk mevduat karþýlýðýný buluruz. Aylýk mevduat karþýlýðý=Yýllýk mevduat karþýlýðý*(0,90/0,85)
Aslýnda en güzeli karþýlaþtýrmalarý günlük net getiri (0,062258*0.9=0,05603) üzerinden yapmak ama MK karþýlýðý bir alýþkanlýk olmuþ.
Son düzenleme : md1; 02-08-2019 saat: 16:25. Sebep: aylýk mevduat karþýlýk formülü, admustafa'ya teþekkürler
Bende bankacý deðilim üstadýmGözden kaçýrdýðýnýz bir nokta var stopaj farký direkt 365 ile çarptýðýnýz yýllýk brüt getiri olur %22.72 onuda 22.72*(0.90/0.85) ile çarpýp 24.06 mevduat karþýlýðý oranýný bulursunuz. Bankacýlar hep brüt oran verdikleri için mevduatla karþýlaþtýrmalarda brüt üzerinden oluyor dediðiniz gibi net getiri üzerinden yapmak daha iyi sonuç verecektir ama bankacýlardan kimse net oran almýyor o zaman bunun brüt karþýlýðý ne oluyor diye sorular gelecek
![]()
Bankacý olmadýðýmýza sevindim üstadým22.72 için yýllýk mevduat karþýlýðý ile yýllýk brüt faiz demek istemiþtim (her ikisi de %10 stopaj olduðu için). Aylýk mevduat karþýlýðý için bileþik-basit formülünü düþünmüþtüm ama sizin formül daha basit ve kýsa
Aylýk Faiz=Yýllýk Faiz*(0,90/0,85)
Bir önceki mesajýmdan bankacý arkadaþlar alýnmasýn, tanýdýðým banka çalýþanlarý çok iyi insanlar ama çalýþtýklarý sektörün maalesef kötü bir imajý var
![]()
Üstadým, bende konunun ilk zamanlarý soranlara bileþik yoktur diyordum. Ama orada bahsedilen nkolay bono gibi günlük satýp tekrar almak daha karlý olur mu sorusu üzerineydi. Bir süre ayrý kaldým, döndüðümde herkes bileþik var demeye baþlamýþ bende karýþtýrmayayým ortalýðý dedimBahsedilen bileþik nedir bilemiyorum ama bir fonu günlük satýp tekrar almak daha çok kar getirmek yerine azda olsa zarar bile ettiriyor.
Yer Ýmleri