Viper hocam daha öncede konuştuk sanıyorum.
Optimizasyon meselesi burada bahsedilebilecek veya 2 cümle ile geçiştirilecek kadar basit bir olay değil.
Bunun yüz bin çeşit bakış açısı ve yöntemi var.
Hayatımızda kararlar alırken borsada trade ederken herhangibirşey yaparken bile sürekli optimizasyon yapıyoruz/sunuz.
Öğrenmek deriz ? öüğrenmek nedir aslında insan beyninin optimizasyonudur. Rasgele hareket edip rasgele kararlar almayız. Öğrendikçe düzeltiriz. Bir modele oturturuz.
İnsan beyninin optimizasyonuna bir kaç örnek vereyim.
Araba sürmek Gaza basmak, frene basmak, Debriyajdan ayağını çekip kavrama seviyesini belirlemek.
Bir çok kişinin ehliyeti var hatırlasınlar debriyajdan ayağınızı nasıl çekmeniz gerektiğini deneye deneye back test yapa yapa öğrenmediniz mi ? EN optimum çekme seviyesi aracı stop ettirmeden debriyaj ve gaz ayarını nasıl tuturman gerektiğini nasıl öğrendın beynini o işe optimize ettin bacaklarının ne kadar hareket etmesi gerektiğini optimize ettin.
En nihayetin bu optimizasyon işine yaramadı mı artık arabanın kavrama noktasının neresi oldugunu biliyorsun.
Dolayısıyla optimizasyon kötü değildir. Ancak optimizasyon harika birşeydir de diyemeyiz. Kusurlarıda yok değil.
Başka bir arabanın başa bir kavrama noktası vardır. kamyonun başkadır yarış arabasının başkadır kimi arabaların debriyajı cok serttir kimisini ise ayağında hissetmezsin bile.
Bu neyin örneği aslında veri çoklugunun örneği yani test ettiğin araba bir taneyse bir sonrakı arabada veya başka bir arabada stop ettirebilirsin. Çünkü sen kendi arabanın kavrama noktasına göre beynini opptimize ettin.
Dolayısıyla optimizasyon yaparken veri çok önemliymiş ne kadar farklı ve ne kadar çeşitlilik arz ederse okadar profesyonel bir sürücü olacaksın demektir.
Farkettiyseniz yeni ehliyet alacaklar frene ya çok sert basar yada çok yumuşak basar. önce frene sert basmamayı öğrenir. Daha sonra tahimin edin ne yapar ?
Ayağını sabit bir güç ile frene basar araç durana kadar peki bu doğru bir optimizasyon mu kesinlikle değil.
Ayağını sabit bir güçte frene bastığı için araç durdugu anda bir silkeleme hareketi yaşarız kafamız öne doğru bir gidip geliriz.
Bu hem içerdekinlerin hemde arkadaki sürücüyü rahatsız edecektir. Optimizasyon yapıldı ancak yanıl bir optimizasyon yapıldı.
Daha sonrakı evrede neyi öğreniriz. frene belirli bir güç uyguladıktan sonra aslında durmaya yakın frene uyguladıgın baskiyi hafifletirsin. durma noktasında ise en az baskıyı verirsin. arabanın içindekiler rahatsız olmadan ve arkadaki sürücüyüde tehlikeye sokmadan fren sıkmayı öğrenirsin.
Tüm bu evre aslında hayatımızda küçücük bir optimizasyon örneğiydi bir çok kararı optimize ederek veririz. Siz farkında olun veya olmayın optimizasyon hayatınızın içinde doğrusuyla ve yanlışıyla.
stoploss yapmak yanlıştır diyenler var bunu neye göre soyluyor kendi kendini optimize etmiş stop ola stop ola beyninde oluşan sonuçlara bakıyor stop olmak kötüdür optimizasyon sonucunu ortaya çıkarıyor. Gemçiş deneyimler birer optimizasyon sürecidir. DENEYİM TECRÜBE = Optimizasyon. Nasıl daha iyi yapılacağını öğrenmek aslında beyni o işe optimize etmektir. TECRÜBELİ DOKTOR diyince ne anlıyorsun. Teknik anlamda o işe optimize edilmiş bir insan beyni.
ALGORITMALAR beyninizin içinde sürekli optimize halde dolaşıyoruz. Kız arkadaşıma söyle davrandım ve onu kaybettim. bu sefer şunu yapmayacağım. Bugun alış yapmayacağım çünkü pazartesi günleri kaybediyorum. Hafta sonlarına malsız gireceğim. O hisseye asla bulaşmam. Bunlara ne ad veririz deneyim veya tecrübe deriz. Aslında teknik anlamda optimizasyon denir. Kendi kendimizi optimize ederek geçmişte yaşadığımız kötü durumları bugun yapmamaya optimize ediyoruz yani mükemelleştiriyoruz kendimizi.
Dolayısıyla sen manuel tradermisin. Optimizasyon kullanıyorsun bitti. Her yaşadığın deneyim senin beynin ve kararlarının bir optimizasyonunun sonucu Optimizasyonu sistemlerden daha çok kullanan ve sürekli olarak kendını optimize eden de sensin. (senden kastım insan!)
Optimizasyon meselesini artık tartışamayacağım dilimde tüğ bitti. Hiöç optimizasyon penceresini açma bilgisayara bu verileri optimize et deme. HATTA back test dahi yapma TAMAM KABUL. Bir sistem oluşturacaksın dedim ne yapacaksın ???????
Şöyle olunca alsın böyle olunca satsın diyeceksin değil mi ?
Peki soruyorum şöyle olunca alsın böyle olunca satsın şöyle olunca stop olsun'u neye göre söyledin ??? Geçmişte yaşadığın deneyimlere göre değil mi ? geçmişte baktığın o grafikler mumlar ve fiyat hareketleri gözünde canlandıktan sonra söylemedin mi bunu, o acı kaybı beyninin içinde tekrar yaşadıktan sonra şurasıda stop seviyem olsun demedin mi ?
Halbuki hiç optimizasyon penceresini açmamıştık hani hiç back test yapmamıştık ??
Bu söylediğin sistem neyin eseri ???????? Beynin içindeki optimizasyonun eseri.
Daha optimizasyonla alakalı kitap yazarım çeşitleri, Türleri, Çıkan sonuçların tekrar test edilmesi değerlendirilmesi vesaire vesaire. AMa buraya fazla ağır gelir.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri