"Likidite fazlası" varsa her zaman TCMB'ye döner. Likidite açığı varsa her zaman TCMB borç vererek kapatır. Bunun başka bir yolu yok. Bunu yaparken hangi faizi uygularsa, piyasaya vereceği daraltıcı/bollaştırıcı etki de ona göre şekillenir.

Likidite fazlası olduğunda bu halkın gidip bolca faydalanabildiği serbest bir kaynak değil. O yüzden sırf işaret değişti diye kredilerin uçmasını bekleyemeyiz. Bu, hem güvenli müşterilerin kredi talebiyle; hem de NPL riskleri artan bankaların kredi verme iştahlarıyla alakalı. Faizin düşüşü bile miktarı o kadar kolay etkilemez. Bu yüzden zaten kamu bankaları üzerinden zorlayıcı oranlarla teşvik ediliyor.

Sterilizasyonun gerçekleşmemesi diye bir şey yok. Bu, bankaların %0 ile boşta para yatırması demek. Likidite fazlasının "krediye dönüşemeyen borçlanılmış para" oldugunu unutmayalım. Borç tarafına faiz ödeniyor; aktife dönüştürülüp faiz alınamazsa toptan zarar edilir... TCMB'nin alış faizi kaçsa, fazla likiditenin %99.9'u oraya yatırılır. Bu her zaman böyle oldu. Tersinin olması için bir gerekçe yok.