Fon seçimi için takip edilmesi gereken 3 parametre var; Endeks, Faiz ve Altýn. Sonuçta bunlarýn her birisi -en azýndan hisselerdeki gibi- kolaylýkla speküle edilebilecek þeyler deðil. Hisse almak ve bu yatýrým üzerinden sürdürülebilir bir gelir elde etmek çok zordur. Yýllarýmý verdim bu iþe, vermeye de devam ediyorum. Basit bir örnek: Bundan sadece 2 ay önce 24 TL maliyetle TURGG aldým ve Cuma kapanýþý 33.26. Oh ne güzel demesin kimse çünkü düþerken de böyle düþüyorlar. Ýmtiyazlý hisselerine güvenerek borsaya kote ettiði hissesi ile tüm seans boyunca haþýr neþir olan ve elindeki pozisyona göre caný istediði þekilde bilanço ve haber gönderen ahlaksýz patronlarla dolu bir dünya burasý. Ve maalesef SPK baþta olmak üzere yeterli, etkili ve bir o kadar caydýrýcý bir denetim sistemi yok ülkemizde. Adamlar yýl boyu yanlýþ bilanço göndermiþler, SPK 39 bin TL ceza vermiþ. O patron için 1-2 arkadaþý ile yenen akþam yemeði adisyonu. Bunlarýn kör göze parmak misali sürekli tekrarlanýyor olmasý tam bir sinir harbi.
Baþladýðýmýz cümleye geri dönecek olursak. Portföyünde % 80 ve üzerinde hisse bulunduran hisse fonlarýn endeksle oldukça korele olduklarýný görmekteyiz. Ha keza tahvil içerikli fonlar faiz; kýymetli maden içerikli fonlar ise gram altýn fiyatlamasýyla. Yani burada patron aldý mý, sattý mý, bilançoda bir dümen çevirecekler mi, borsaya kote þirketten halka açýk olmayan diðer þirketine sermaye aktarýmý vs olmuþ mu ? Bu ve buna benzer onlarca sorunun cevabýný aramak zorunda deðilsiniz. Ara ara Trump'ýn attýðý tweetler hariç tabiki.
Geçen gün de yazdým, tekrar hatýrlatayým. Bulunduðumuz coðrafya oldukça ciddi jeopolitik riskler barýndýrmakta ve bu riskler piyasamýzda aþýrý volatiliteye neden olmakta. Esasen bu volatilite, uygun yer ve zamanda uygun pozisyonlar açan fon yatýrýmcýlarý için bulunmaz bir nimet. Hisselerdeki düzenbazlýklardan ayrý olarak kýsmen yerel ve daha ziyade global konjonktürü birazcýk takip ile gayet güzel getiriler elde etmek mümkün. Yani kýssadan hisse, hisse senedi piyasasýna bugüne kadar bulaþmamýþ olan dostlarým kesinlikle bu iþe gýpta ile bakmasýnlar. Yakýn zamana kadar herkes SODA, ASELS vb tavsiyelerde bulunuyorken þimdilerde hiç kimse bu hisselerin adýný bile duymak istemiyor. Ha keza 22 TL den 5 TL'lere düþen, zamanýnda bütün portföylerde kadim temettü hissesi olarak baþ köþede olan PNSUT, TTRAK. Eskilerin baþ köþede tuttuðu AEFES tam 10 yýldýr ayný fiyatlarda sürünüyor, yazýyla ON !
Yer Ýmleri