Originally Posted by
rxpu
Ben de diyorum ki işveren tüm vergiler yerine bazı vergileri öderse ve ücretliye ait bir kısım vergi işveren sorumluluğundan çıkarsa ücretliler bu ödemeleri yapamaz, ödemeleri gereken bu parayı (yükümlülüğü) hayat şartlarından ötürü harcarlar.
Devlet 300.000 işverenle uğraşmak yerine 25milyon ücretli ile uğraşmak zorunda kalır.
Ve ne yazık ki eğer devlet 25milyon ücretli ile uğraşacak bir pozisyona girerse tahsilat yapamaz.
Zira tam da bu kesim oy talep ettiği kesim. İşin siyasi boyutu ağırlık kazanır.
Umarım demek istediklerimi anlatabiliyorum.
NOT: 25 milyon ücretliden 5 milyonu kendilerine tahakkuk eden vergiyi ödeyemese devlet 5 milyon kişiye haciz uygulamak zorunda kalmalı. Bu fiili olarak bir çok bakımdan mümkün değil. En başta da siyasi açıdan.
Şu anki seçim sisteminde hangi partinin iktidara geleceğini sadece ve sadece 500.000-1 milyon oy farkı belirliyor.
devleti pratikte ilgilendiren sadece gelir vergisi..ve zorunlu bir sağlık sigortasının olup olmadığı.. abd de federal devlet mesela ayrı bir sigorta şemsiyesi altında olabiliyor.. ama sen ayrıca bundan bağımsız özel bir sigorta da alabilirsin..
yani.. kaynakta sadece beklenen (nominal, yani liste fiyatı gibi) vergiyi kesiyorsun.. ayrıca vatandaşın gösterdiği veya tercih ettiği bir sağlık sistemi (devlet veya özel) için kesintiyi yapıyorsun.. bunlar fix.. ve makul.. yani vergi ve sağlık sigortası zorunlu.. ben abd de okurken öğrenci olarak kayıt yaptıramıyordum saglık sigortam olmazsa..sistemi öyle kilitleyici hale getirebilirler ki sağlık sigortan yoksa en basit işini bile yapamıyor hale getirebilirler.. gayet kolay..
neticede emeklilik ve diğer birikimler (işşizlik, BES vb) isteğe bağlı.. bu bürokrasiden kurtuluyoruz.. ve ayrıca yıl sonunda beyanname veriyoruz..verdiğimiz vergi belli, ayrıca eğitim harcamaları ve diğer bazı istisnalar ile vergilendirilir gelirimizi düşürebiliyorsak iade bile alıyoruz.. böyle bir sistem doğru ve uygulanabilir bir sistem..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri