Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
Bu nasıl bir çıkarım?asgari ücret 3 kat artmış dahi olsa ,İstanbul gibi bir şehirde bırakın ev almayı geçinmek bile mucizedir bu şartlarda,ısrarla söylüyoruz ama siz haklı çıkmak için asgari ücret üzerinden mukayeselerde bulunuyorsunuz,burada sorun 10 yıl öncesine göre,kamu ve özelde sabit ücretle çalışan,''orta direk'' olarak tabir edilen kesimin sürat le fakirleşmesidir.İçinde bol sıfırlı fiyatlar geçen konutları asgari ücretli bir vatandaşın alma şansı var mıdır? tabi ki hayır!
Hedef kitle olan sabit gelirli kesimin geliri sürekli erozyona uğradığı için bu şartlarda ev almaları,eğer çok avantajlı şartlar veya zaruriyet yoksa imkansıza yakındır diye düşünüyorum.
asıl kriter kira carpanıdır.. 2011-2012 lerde 350-400 lerde olan carpanlar su anda 200 lere gerilemiştir bu kadar basit.
10 sene oncesine gore maaşlar( sadece asgari ucret değil genel olarak ) ev fiyatları kısyalaması yaparsanız , maasların cok daha iyi performansa sergiledigini gorursunuz .
Ha maaşlar cok daha iyi performansa sergilemeli ( ev fiyatları daha dusmeli ) derseniz o ayrı bir konu
maaşlar ev fiyatları haric her sey karsısında yerlerde surunoıyor olabilir. ornegin araba fiyatları ( golf full dolu 1,6 motorlu ) 250 bine yakın . 2011 de 45 bin tl civarıydı..ornegin bir restoranda yemek yemek vs vs.
maaşlar ev fiyatları bakımından , arac vs fiyatlarına gore cok daha iyi alım gucune sahip 8-10 sene oncesine göre.
Yer İmleri