@NUTCRACKER: hocam güzel mesaj ve eleştiri için teşekkür ederim. en baştan söyleyeyim, eleştirinizde haklısınız.
3 aracı kurum, bir sebebi olan çok önemli birşey değil. bugun çalıştığınız sevdiğiniz bir müşteri temsilcisi değişse, hiç aklınızda yokken bir anda 2 aracı kurumda hesabınız olabilir. tabi ki de 1 tane ana kurumum var ama 3 tane farklı hesaba ihtiyacım vardı ve eskiden de gelen diger kurumlar da vardı oyle kaldı. aynı aracı kurumda 3 tane farklı hesapta olabilir, önemli bir konu değil.
eleştiriniz haklı ve doğru bir eleştiri neden manuel-trade (gerçi ben ona manuel değil yarı-otomatik diyorum) çünkü oto-trade işini ben yapamadım beceremedim.
şöyle anlatayım, mühendisim ve buna ilaveten güzel bir programcılık geçmişim de var. bu işe çocukken quick basic ile başladım hatta daha da önce atari-basic ile (atari 800xl bilen bilir

) neyse sonra visiual basic'i, delphi'si, universitede c++'sı sonra da.net csharp vs vs. hatta biraz daha ötesi low-level assembly yazdım o da yetmedi HDL ile FPGA lojik kapılar vs' de tasarladım ama gerçek hesapta çalışan ve istikrarlı kazandıran bir kod yazamadım ideal'de. (bunun da nedenleri var uzun ve başka bir konu) çok şey denedim pattern tanımlama, yapay sinir ağları vs vs. (uni'den gelen bunlarla ilgili gerekli alt yapı da var. sinyaller/sistemler, dsp, yapay sinir aglari vs vs) ama olmadı, istedigim sonuc olamadı. olduramadık yani, hocam
ideal'i çok aktif bir şekilde kullanıyorum hatta yetmiyor 1'den fazla ideal sahibiyim ama bu işi algo-trade olarak değil de yapılması gereken işleri, analizleri yaptırıp grafikleri çizdiriyorum. şöyle anlatayım. bir araba ve iki kişi düşünün, her 2si de arabada ihtiyacı olacak diital göstergeler oluşturuyor, sensörlerden gelen verileri analiz edip gösteriyor vs vs süper bir bilgi akışı sağlıyorlar. ikinci aşamada bir tanesi bu bilgileri kullanarak arabayı otomatik-pilota alıyor. bir tanesi de bu bilgiler ışığında arabayı kendi sürüyor (yarı-otomatik) kararları kendi veriyor benim yaptığım ikincisi. ama birinciyi yapana çok büyük saygım var ve ikinci kişiden daha iyi bence.
benim yapamamam tabi ki de bu işin yapılamayacağını göstermez. yapanları, başaranları tebrik ederim. hergün farklı bir algoritma çalıştırmak gerekiyor bence. sonuc itibari ile önkabul olarak piyasaları kaotik kabul edip ona göre yol almaya karar verdim. eleştirinizde sadece şu noktaya katılmıyorum, benim yaptığım şey de her ne kadar manuel trade olsa da ölçülemez değil. matematiksel ve bilimsel olduğunu düşünüyorum, sadece hesaplattığım verileri, çizdirdiğim grafikleri program yerine ben yorumlayip karar veriyorum. (yani hala buna tam anlamı ile manuel grade demiyorum ben, o daha farklı bir şey bence)
@Bear_Bull: hocam güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. 2018 olayında, sizinkinden biraz farklı olsa da ben yaşadığımı yazayım. USDTRY ilk tavanı olmadan önce tavana 2-3 kademe var Short oldum. tamamen yanlış bir karar. sonra tavan olduğunda bir süre kilitlendim hiç böyle birşey görmemiştim bilmiyordum, beklemiyordum (tavana 2-3 kademe var, ne bekliyorsam, cahil cesaretime bakar mısınız) neyse ki çözüldü karla kapattım o işlemi. daha sonra işlem yapmayım, izlemeye başladım. %10 daha marj açıp 2.tavanına gittiğinde akıllanmayıp buradan da short içtim bir kadeh. sonra o tavanda açıldı yine karla kapatmama rağmen olayın vehametini ve yaptığımız işin ne kadar riskli olduğunu haftasonu anladım. 100 lira teminatla gune baslayan bir çok insanın kurumlara bir o kadar borçlanıp - bakiyeye düştüklerini duyunca. şimdi kesinlikle -kazanacağımı bilsem dahi- bu tarz ve trend tersine işlemlere kesinlikle girmiyorum, tam tersine momentum trade.
@devran42 hoca'nın hatırlattığı tablonuz da ilham vermişti bana, bu son gönderdiğinizde bence yapılabilirliği kanıtlıyor.
"
1 hesap az işlem sadece hedefe odaklı."
yazmışssınız size ve genele şöyle bir şey sorsam hedefe odaklı olmak başarılı olmayı artırıyor mu? mesela, hedefe odaklı olup, karlarımı-zararlarımı günlük olarak yazmaya başladığımdan hatalarımı not almaya başladığımdan beri başarı oranım ciddi bir şekilde arttı..
uzun bir yazıyı, kısa bir şiir mısrası ile bitirelim:
"Biz yangında koşuyu kaybeden atlarız
.....
....
Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız"
Yer İmleri