Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
Çarpanlar seve seve %35 lere inecek...kabul etmeyen arsa sahibi arsanın turşusunu kuracak...artık %50 ile iş yapacak enayi müteahhit bulmak kolay değil. Çok merkezi, sayılı caddelerde %50 ve üzeri oranlar kalır, bu da ihmal edilebilir düzeyde kalacak.
Büyük şehirlerde, Orta sınıfın alabileceği, eli yüzü düzgün evler bu şekilde yapılabilir...ancak mevcut evleri zararına satan ( tüm maliyetleri, 4-5 yılın fonlama maliyetini de katıyorum işin içine) müteahhit artık %10-20 gibi makul karları etmeden konut üretmez.
Sonuçta, yine ev fiyatlarında nominal bir düşüş göremeyiz...reel olarak %5-10 daha kayıp olabilir...merkez bankasının konut fiyat endeksi takip edilebilir..en güvenilir istatistiktir bence.
Gençlere yaptığınız tavsiyeler çok yerinde ama çoğu bunu ciddiye almayıp kendi bildiklerini yapacaklardır. Bence bizlerde bu sıkıntılı sürecin bir kısmına dahil olduk ve yaşayacağız çünkü 40lı yaşlar olarak en az 10-15 senemiz daha var maddi sorumluluklarımızdan kurtulmamıza. Dediğiniz gibi önümüzdeki yılların planlarını iyi yapmış olmak lazım. Siz b planına iyi hazırlamışsınız ama ben çok iyi hazırlanamadım. O yüzden ciddi endişelerim var. Ama denemek zorundayım, aileme çocuklarıma vakit ayırmalıyım. Yıllar geçiyor.
Ben de mühendisim, yüksek lisans yapmadım ama iyi bir kariyerim var, büyük projelerde yöneticilik yaptım. Eğer kendi yapacağım işte başarısız olursam tekrar çalışmaya başlayacağım (benim c ve d planlarım bu kadar sığ aslında).
Valla 40 yaşından sonra çalışma hayatı zorlaşıyor,50 den sonrası ise cehennem.Hep gençler olur etrafınızda,abi falan dense de saygı duyulsa da o ortam eski alıştığınız çalışma ortamı olmaz.Öyle ya yeni misal 7 8 yııllık tecrübesi olan 32 33 yaşında biri de sizin yerinizde olabilir,ne farkınız olacak ki.Zaten çok farklı biriyseniz başkasının yanında ne işiniz var kendi şirketinizi kurmuş orda veya kendi işyerinizde patronsunuzdur.Eğer başkasının yanında çalışıyorsanız alınganlığınız artar,performansınız düşer,patron sizle nasıl iletişim kuracağını bilemez ,gereken saygıyı göstermek istemez,sizi ezemez,(zaten eziliyor ve orada kalmak zorundaysanız mobbinge katlanmak zorundaysanız o insanlık suçu gibi bir şey) fırçalayamaz,zaten neden saygı göstersin ki yeni genç bir elemana her istediğini yaptırabilecekken sizle niye uğraşsın.O yüzden 40 45 yaş arası ideal ,çok özel bir durum olmadıkça tekrar iş hayatına dönmemek üzere emekli olmak lazım.Bir eski koç CEO sunun roportajını okumuştum,adam alanında duayen falan 65 yaşlarında.Koç da yaş sınırı var sanırım CEO lar için herneyse emekli olmuş.Ropörtajı yapan soruyor,bu kadar tecrübeniz var duayensiniz falan neden bu tecrübelerinizi değerlendirmiyorsunuz neden çalışma hayatını bıraktınız mealinde soruyor.O da belli bir zaman sonra iş yapma tarzları değişiyor,gençler geliyor,siz ve çalışma tarzınız eskiyor,kendinizi bir önceki düğünün davetlisi gibi hissediyorsunuz diyor))))))))))) Çok hoşuma gitmişti benzetme,sizin düğün bitti mi salonu terk etmek lazım.
Aynen katılıyorum. Sektöre maaşlı olarak tekrar geri döndüğünüz zaman hem yaşınız ilerlemiş oluyor, hem de ne kadar tecrübeli olursanız olun, belli tecrübedeki gençler kadar pratik olamıyabiliyorsunuz. Bazı firmalar yönetici pozisyonunda eleman alırken 45 yaş limiti arıyor. Bence haklılarda. Sizin döneminiz geçtiyse mekanı yeni geleceklere bırakmak en doğrusu. Bunu kabullenmek zor olsada mecburuz.
Dümbük...
DOLAR 5 GAYME OLACAK!
Bu imza, Subat 2017 tarihine aittir!
sayın cautionary, çarpanlar ın düşmesi için devletin, şehir çevrelerindeki arazileri kamulaştırıp sonra imara açıp, uygun fiyata müteahitlere satması lazım, bunun şu anda türkiyede hiç bir yerde yapıldığını görmedim. özellikle belediyeler şehir çevrelerini imara açmayıp, arsa sahiplerini astronomik oranlarda zengin etmeye çalışıyorlar. belki özellikle böyle yapıp, bazı kişilerin ultra lüks hayat yaşaması sağlanıyor. tüm şehir çevreleri imarsızken devlet tarafından kamulaştırılıp, hiç belediyeye işi bırakmadan kamu eli ile, 18. madde uygulanıp arsalar çıkartılıp, müteahitlere satılması gerekiyor ki konut fiyatları aşırı bir şekilde düşsün. bunun yapılmasını ben imkansız görüyorum. bunu organize edebilecek bir devlet mekanizması türkiyede yok maalesef.
Yer İmleri