Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
Şimdi cidden kafamı karıştıran bir konu var.Corona hakkında verilen rakamlara bakınca insan korkuyor.Benim için kriter world prıncess gemisi.Çünkü tam anlamıyla denek bir populasyonda virüs ne yapıyor o gemiden anlayabiliriz.Tüm vakalar takip edildi.Toplam 3700 kişi vardı 2500 yolcu 1200 personel.Gemideki herkesin virüsle karşılaştığı mutlak,gemi içinde nereye kaçılabilir ki.Yolcularda hastalığa yakalanma oranı yüzde 20 personelde yüzde 5.Personel genç,yolcular yaşlı.Toplam 700 kişi enfekte oldu yani toplam nüfusun yüzde 20 si.Onlardan da 7 kişi öldü yani hastalananların yüzde 1 i öldü.Bu yüzde 1 çok yüksek bir oran gripte onbinde 1 falan ölüm.Her virüsle karşılaşan hastalanmıyor ikinci sonuç da bu.Ülkemizde ben en azından bir aydır virüs var diye düşünüyorum.Yüzlerce vaka olmalı.Ama yoğun bakımlarda çok da yoğunluk olmadı.Cidden anlıyamıyorum,ya italya çin iran falan bunlardan gelen görüntüler hastalığın seyri falan büyük bir oyun,ya da biz çok şanslıyız film bizde yeni başlıyor.Bir aya kalmaz anlarız olayı.
konu değişmiş gerçi ama
bence
1-bize geç girdi, daha doğrusu, muhtemelen bizdeki turizm, ulaştırma vs. gibi alanlarda çalışıp ya da yurtdışına gidip, ticaret/eğitim yapıp, aktif olup bu hastalığı kapacak kesim 60+ kesim değil. ben italyada epey bir gezdim, fransada laboratuvarda çalıştım. oralarda 60+ insanlar hayatın çok içinde. hala çalışan da çok. bizim 60+ nesil çoktaaaaaan emekli oldu ve hayatı = ev-kahve-torun (aynı şehirde ise) - a101- cami- pazar bitti. Hangi Türk emekli sabah 10'da kapuçino, kruvasan için bir kafeye öğlen 2'de espresso shot için başka kafeye gidip orada lak lak ediyor? ya da kaçı cruise gemisinde? en fazla yazlıkta olur ki, daha yazlık sezonu da açılmadı. erkekler mahallenin kahvesine veya camisine, kadınlar da a101'e ucuz tencere geldiği gün oraya enfekte birinin gelmesine kadar güvende.

2)bizim gençler kapmış, anne-babaları ile anı evde yaşamıyorlarsa onlara bulaştırmamış olabilirler..
3) yahut
birilerine bulaşmış bile olsa, aynı evde yaşayan birisi olmadığınız sürece test yapılmıyor (yani mesela siz o kişiyle otobüste, dükkanda, ziyaret ettiğiniz evde) filan karşılaşmış olun ve öyle kapın gibi bir senaryo yazalım. semptom da gösterseniz doktora gidince size normal grip, enfeksiyon vs. tedavisi yazıp yolluyorlar. illa yurtdışı öykünüz vs. olacak ki test yapılsın....bizde çok çok az kişiye test yapılıyor.

1 ve 2 iyi de 3 durumu beni de çok korkutuyor. bir patlama yaşayabiliriz. İnşallah öyle olmaz ne diyelim.
annem ve babam 60+ yaşında, kardeşim hamile, benim kronik bir hastalığım var...bizim için de korkuyorum.