Virüs'ün veya her hangi bir global sorunu kimsenin kontrollü yaptigina inanmiyorum.
Dünya (yasam), doga kaotik, planlanabilir bir sekilde yön verilmeye müsait degil. Ancak olasi bir durumdan nasil faydalaniriz diye planlari var bu kimselerin, devletlerin vs.. Bu da "Allah'in lütfu" oluyor iste. Bugün alman icisleri bakanliginin kendi icinde birimlere yazdigi bir memorandum ortaya cikti. Bu memorandumda pandeminin abartilarak verilmesini, insanlarin korkutulmasinin alinabilecek kararlarda/kurallarda daha etkili olacagi öngörülmüs.
Sorun zaten vazgecilen özgürlüklerin geri gelmemesi. Cünkü gelmiyor. 11 Eylül'den beri bariz bir sekilde devam ediyor bu. Dijitallesme bunun üzerine tüy dikti. Dijitallesme bile "Allah'in lütfu" oldu. Bir cogu farkinda bile degildi ilk baslarda dijitallesmenin getirdigi firsatlari denetim icin. ABD ilk farkina varanlardan zaten, ama tam uygulamaya gecen Cin oldu. Digerleri pesinden gitmeye calisiyorlar.
Aslinda bati dünyasi küresellesmeyi yillardir, kendileri icin negatif olmaya basladigindan, geri döndürmeye calisiyorlar, ama direk yapamiyorlardi. Simdi ellerine cok büyük bir koz gecti. Bakalim nasil kullanacaklar. Büyük ihtimal Cin'deki üretimin büyük bir bölümünü kendi bölgelerine cekecekler. Eski Türkiye bu durumda cok iyi bir noktada olacakti, ama malesef bugünkü iktidar tüm bu olasiliklari yok etti. Belki biraz faydalaniriz, cünkü üretim kapasitemiz bayagi yüksek. Gelisim yok malesef, olsa cok daha iyi olacakti.
Spek dediğin spekülasyon yapmıyor ki sadece ,bizdeki spekler manüplasyonun da daniskasını yapıyor.Lakap başta yanlış konmuş ordan yırtıyorlar.Yoksa aslına bakarsanız ben borsayı hep kumar olarak görmüşümdür.Onlar da masada biz de, kızılacak bir şey yok,bu oyunu hileleri dahil bilmeyen oynamamalı.
''spekülatörler dünyanın en zeki insanlarıdır, elmayı yazın 30 kuruşa alırlar, soğuk hava deposunda saklayıp kışın 5 liradan satarlar, niye kızıyorsunuz onlara sende yap elini tutan mı var''
Besim tibuk(asabı bozuk bir adamın portresi kitabından yada direkt ağzındandır, aklımda kalmış) eski patronumdur.
Tabi aradaki fark zamansal olarak ölçülebilir bir fark olabilir mi elimizdeki imkanlarla bilemem tabi.
Yer İmleri