Ons 1900 dolara doğru gidiyor yine...1900 olduğunda dolar düşüktü gr 100 cıvarıydı,şimdi gr 380...Dolar+ons yükselişi roketliyor...80 yıllarında ons altın 150 dolardan 850 dolara vurmuştu,1900 bile onun yanında yavru kalır,altının kelepir yılları 1977-98-2001 yılları,resmen teneke fiatıydı,o zamanın şartlarında 1 teneke altın alınma imkanı vardı orta ölçekli geliri olanlar açısından,şimdi 1 teneke altın seni zenginler klübüne sokuyor...eskiden mide hapları vardı alüminyumdan boyuda yarım karışa yakındı,ata liralar içine rahat sığıyordu,70 yıllarında ve 99 yıllarında içini doldurmak hoşuma gidiyordu,galiba 30 adet alıyordu,15-20 tane vardı bende 20x30=150 adet yapar...çeyrekler ufak diye yanından geçmezdim,benimki 5'lik,Osmanlı,Ata liraydı haşır neşir olduğum,tahmini 5 kg vardı hepsi,ama ne yaptık gr 26-30-40-100 çoğunu bozdurduk,zamanında gr olarak 5-8 tl olması lazım fiatı,bana bu fiatlar çok yüksek geldiğinden ütülemiştim...şimdi ise Ata lira,Osmanlı 2.500-5'lik 12000
,gerçi inşaatlarımda var,ama sarı lira gibi değiller...92 yılında ilk borsaya girdim,borsa+dolar arasında gezindim,90 yılları başından yaşı büyük olanlar bilir,Rus krizinde dolar 4-5 tl arasıydı,94 krizinde dolar 40 tl olmuştu,yani 10 misli,ekonomik kararlar sonucu 20 tl'ye kadar inmişti,94 krizi öncesi inşaat sektörüne el atmıştım,krizde demir,çimento tavan yapmıştı,bende durdurma kararı aldım mecburi,70 tl olan demir 140 olmuştu,2 misli artan maliyetlerde sürdürme imkanım yoktu,o zaman altınlara dokunmadım,sadece yeşil dolarlarlan idare ettik...sene oldu 2003 emekli olduk,bıraktığımız yerden devam ettik+borsa,borsaya 2004 senesinde ağırlık verdim,öncekiler azınlıktaydı,bayağıda kaldırdık,10 tl FB arzı,çıktı fiatı 100 üstüne,GS haricinde hepsinden kaldırdım+diğer hisseler...neyse konumuz altın olduğundan bende altın mazimi paylaştım.
![]()
Şu cümle daha doğru olabilir. İmf verdiği parayı son kuruşuna kadar takip eder. Bu özellikle politikacıların istedikleri gibi hareket etmesini engeller.
Daha önemlisi bizim neden bu paraya ihtiyaç duyduğumuzdur.
Şu anda devletin çıkardığı tl cinsinden tahvillerde yabancı payı oldukça düşük. Halk tasarruf edemiyorsa bu tahvilleri kime satacaksınız.
Dolar kısmına gelince cdsler yüksek şu anda eurobond getirisi %7 civarında seyrediyor. Ucuza borçlanamıyorsunuz.
Bu problemi siz nasıl çözersiniz
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
O egeli ben değilim
Son Cds rakamımızı bilen varmı acaba ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Genel dünyadaki uygulamalarını konuşacak olursak (ülke bağımsız) ilk aşamada paraya değil gayrinakti varlıklara vergi koyuyorlar.
Bireyler için örneğin gayrimenkuller , otomobiller v.b.(belirli bir oranı )
Şirketler için de net aktif vergisi uygulanabiliyor. Örneğin şirketinizin aktifinde bilançoda ne kadar varlık kayıtlı ise bu değer üzerinden bir vergi ödüyorsunuz. 1994 yılında Türkiye'de Tansu Çiller hükümeti tarafından %2.5 olarak uygulanmıştı diye hatırlıyorum.
Bu kanalla elde edilen miktar yeterli gelmez ise parasal varlıklar için de çeşitli vergiler sözkonusu olabiliyor. Ama bu ilk aşamada olmuyor genelde.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri